Başkan Eriş anlattı: “50 TL’lik kıyma isteyen var”
Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, ilçe genelinde vatandaşın alım gücüne ve sür üreticisinin mağduriyetine yönelik açıklamalarda bulundu. Eriş, “50 TL'lik kıyma isteyen var. Bizde diyoruz ki kasaplarımıza 60 TL'lik yap 50 TL'sini alın, 10 TL'sini bana yazın. O insanlarımızın sofrasına bereket olsun. Belki 2 köfte fazla çıkar” diye konuştu.
Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş ilçede bulunan üreticilerin durumuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Eriş, süt üreticilerinin mutsuz olduğunu söyledi.
Belediyeye ait marketten 50 liralık et almaya çalışan vatandaşların da olduğunu belirten Eriş, alım gücüne dikkat çekti.
“TÜKETİCİYE YAZIK OLUR”
Ödemiş’te süt üreticilerinin mağduriyetini dile getiren Eriş, “Besici anlamında baktığımızda, en büyük hayvancılığın yapıldığı bölgedeyiz. Besici anlamında üretici mutlu. Ancak sütte durum çok kötü. Süt konsey 11,50 fiyat açıkladı. Piyasa fiyatını açıklamış oldular. Üreticinin en az 13 gibi beklentisi var. Çok yükseğinin de tüketiciye yazık olur. Markete giriyorsunuz ortalama peynir 150 TL. Lor bile 80 TL olduysa bunu düşünmek lazım” diye konuştu.
“50 TL’LİK ET İSTEYEN VAR”
Ödemiş Belediyesi’ne ait Otamış markası ile ilgili de bilgi paylaşan Eriş, konuyla ilgili açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Ben kendi marketimde Otamış markası ile... Beylikler döneminden önce olan ilçemizin ismi. Peynirlerimiz, reçellerimiz... Hepsini kooperatiflerden alıyoruz. Hepsini biz sunuyoruz. piyasa ile rekabet etme derdimiz yok. Hem kooperatiflere destek veriyoruz hem fiyatları dengeliyoruz. İnternetten sipariş verebiliyorsunuz. İzmir tulumu diyorlar. Öyle bir şey yok. ödemiş tulumudur. İzmir’in kavakları türküsü mesela... İzmir'in kavakları yok ki, Ödemiş'in kavaklarıdır orijinali... Peynir'de Ödemiş tulumudur. İzmir'e bağlıyız tabii ki ancak Otamış'ta Türk Yörük boyunun simini aldık. Dünyanın neresine gitse bizim tescilli markamız oldu. Tire'deki kooperatiflerimizden dalıyoruz, Kiraz'daki kooperatiflerimizden de alıyoruz. 200 TL'ye verdiğinizde... Biz 2 yıl önce açtık bunu. O zaman 58 TL'di etik kilosu. 200 TL'ye verdiğimizde 3,5 kilo et alıyordu. Bugün 600 gram et alırsınız. 3 kilo et yolda kayıp, nereye düştü? Alım gücü düştü. Bizim marketimize gelip 100 gram kıyma ver diyorsa teyzemiz; 50 TL'lik kıyma isteyen var. Biz de diyoruz ki kasaplarımıza 60 TL'lik yap 50 TL'sini alın, 10 TL'sini bana yazın. O insanlarımızın sofrasına bereket olsun. Belki 2 köfte fazla çıkar. Yarım kilo kıyma bizde 160 TL. Göreve başladığımda karkas et 28-29 TL'di şimdi 230 TL. 4 yılda 9 kat artmış. Alım gücü bu kadar attıysa sorun yok. Bizde düğünde bir köfte olur bide düğün yemeğinde keşkek olur. İnsanlarımız sadece orada yiyebiliyorum diyorsa alım gücünü gösterir bu. Bu nereye gidecek ben de bilmiyorum. Köyde bir düşün olunca eti görüyorum diyor vatandaş. Temel gıda bu. Ödemiş'in kebabı meşhur. O kebapta 3-4 misafir gitseniz 500 -600 TL verirsiniz. Bu kebapçının suçu mu? Hayır. İneklerimiz bıçağa gitti. Tabii ki hasta olan yaşlı olan bıçağa gidiyor. Ancak bakamıyorum diyerek bıçağa gönderiyorsan burada sıkıntı var. Kesilmiş gebe olanları gördüm, bakamadım. Şimdi dışarıdan Euro ödeyip inek getiriyorsunuz. Benim ülkemin parası Letonya'ya gitti... Benim çiftçime üreticime daha iyi destek olursa onlar da mutlu olur. Kesim anlamında üretici memnun ancak sütte durum kötü. Ancak tüketici mutsuz. Alabilen var tabii ki ancak bizim derdimiz alamayanla.”
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Urla Belediyesi'nden bank üretiminde 10 milyon TL'lik...
Göreve geldiği günden bu yana mali disiplini esas alan yönetim anlayışıyla geçmiş dönemden kalan...
Başkan Eşki Avrupa kentlerine Bornova vizyonu anlattı
Energy Cities Yönetim Kurulu’nun çevrimiçi toplantısına katılan Bornova Belediye Başkanı Ömer...
İZELMAN ve İZSU'ya toplam 2.8 milyar TL'lik kaynak!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Ocak Ayı Meclis Toplantısı Üçüncü Birleşimi Meclis Başkanvekili Zafer...
Yerel Haberleri
TümüUrla’da Yeşil Eczane ve Şifa Bahçeleri Projesi tanıtıldı
Urla Belediyesi, Zeytin ve Sanat Festivali kapsamında düzenlenen söyleşide, doğayla uyumlu...
32. yılda aynı heyecanla: Karşıyaka Ata’dan Ana’ya koştu!
Karşıyaka Belediyesi tarafından bu yıl 32’nci kez düzenlenen Ata’dan Ana’ya Saygı Koşusu, 1500...
Göztepe’nin başarılı voleybolcularından Başkan Kınay’a...
Yıldız Kızlar kategorisinde İzmir şampiyonu ve Türkiye üçüncüsü olan Göztepe Spor Kulübü Yıldız...
Geleceğin milli sporcuları Buca'da yetişiyor
Buca Belediyesi'nin açmış olduğu yüzme kurslarına katılarak yetenekleriyle öne çıkan çocuklar,...
Kültürpark’ın yeni sakini İskender papağanı
50’nin üzerinde kuş türüne ev sahipliği yapan Kültürpark’ta, yeşil papağanların yanı sıra...
“Yaşları küçük hayalleri büyük”
İzmir Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü’nün genç judocuları, Bosna Hersek’te düzenlenen Judo...
İzmir’de suyun her damlası yeniden değerlendiriliyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, gri suyu arıtarak yeniden kullanıma kazandırıyor. ESHOT...
Parklardaki zeytinler sıvı altına dönüştü
Bornova Belediyesi, ilçenin park, yeşil alan ve rekreasyon alanlarında bulunan yüzlerce asırlık...
Çocuklar saha istedi, Başkan Uzun yerine getirdi
Narlıdere Belediye Başkanı Erman Uzun, 2. İnönü Mahallesi Koca Çınar Sokak’ta yer alan Kemal...
Başkan Mutlu’dan üreten kadınlara tatlı ziyaret
Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, Konak Mutfak Atölyesi’nde pastacılık eğitimi...
İnciraltı Kent Ormanı’nda EXPO 2027 hazırlığı
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 16 Nisan-2 Mayıs 2027 tarihleri arasında düzenlenecek...
Menderes Zabıtasından Kömür Denetimi
Menderes Belediyesi, kış aylarının gelmesi ile birlikte kömür denetimlerini sıklaştırdı.