Başkan Soyer'den metro açıklaması: “İhalenin değil, kararın iptali söz konusu”!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir 4. İdare Mahkemesi tarafından Buca Metrosu’nun yapım ihalesine ilişkin kararın iptalinin, ihalenin iptali anlamına gelmediğini söyledi. Bu kararın Danıştay’da hukuka uygun hale getirileceğine inandığını dile getiren Başkan Soyer, “Sürecin uzaması söz konusu değil. Hiçbir şekilde engellenmesi de söz konusu değil. Aynen devam ediyoruz. Buca’ya o metro gelecek” dedi.
“İhalenin iptali söz konusu değil”
Başkan Tunç Soyer, yaratılan algıya karşın Buca Metrosu’nun yapım ihalesinin tamamen yürürlükte olduğunu vurguladı. İzmir 4. İdare Mahkemesi’nin kararının Buca Metrosu ihalesinin iptali anlamına gelmediğinin altını çizen Soyer, “Geldiğimiz noktada tekrar belgeleri isteyeceğiz, tekrar eksikler varsa tamamlanmasını isteyeceğiz. Süreç bizim açımızdan devam ediyor. Dolayısıyla da ihalenin iptali söz konusu değil. Buca Metrosu mutlaka hayata geçecek. Kaynakları hazır, finansmanı hazır, projesi hazır. Hiçbir engel yok. Sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ihale için verdiği kararın iptali söz konusu. Ama bu da mutlaka Danıştay’da hukuka uygun hale getirilecektir. Sürecin uzaması söz konusu değil. Hiçbir şekilde engellenmesi de söz konusu değil. Aynen devam ediyoruz bir sıkıntı yok” ifadelerini kullandı.

“Birçok imalatın işçiliği sıfır gösterilmiş”
İhalede alınan kararın bütün detaylarıyla incelenip İzmir’e kazandırılacak Buca Metrosu’nun en hızlı, güvenilir ve kaliteli şekilde yapılması için sürecin titizlikle yürütüldüğünün altını çizen Soyer, “Bu ihale kararını biz tek başımıza vermiyoruz. En düşük teklifin geçersiz saydığı birçok örnek var. Çünkü idare o teklife ihaleyi verdiği takdirde işin yapılmayacağını bilir. Dolayısıyla en düşük fiyat sorgulaması diye bir uygulama vardır ihale mevzuatında. Biz de bu sorgulamayı yaptık. Gördük ki, birçok imalatın işçiliği sıfır gösterilmiş. İzmir 4.İdare Mahkemesi yeteri kadar incelenmediğini söylüyor ama tam tersine son derece titiz bir çalışma yapıldı. Son derece detayları irdelendi. Burada idare şu kuşkuya düşer; ben bu ihaleyi verirsem acaba karşıma çıkacak işçilik ne olacak? Acaba bana verdiği taahhüdü gerçekleştirmemek için kim bilir ne tür hukuki çözüm arayışlarına gidecek, kim bilir benim önüme ne tür rakamlar gelecek. İdare bütün bunlardan kuşku duyduğu için en düşük fiyatı verene vermeyebilir. Nitekim biz de böyle yaptık” diye konuştu.

“Buca’ya o metro gelecek”
Kararlılık mesajını yineleyen Soyer, “Bu durum Avrupa Yatırım Kalkınma Bankası’nın tarihinde ilk defa yaşadığı bir şey. Uluslararası ihale normlarına göre yapılan bir ihalede bir yerel mahkemenin aleyhte karar vermesi gibi bir durum ilk defa oluyor. Dünyada örneği yok. Ne yazık ki İzmir’de o da yaşandı. Biz de bunun Danıştay’da iptaliyle ilgili süreci devam ettireceğiz. Ama burada şunu çok net söyleyeyim, bu; Buca Metrosu’nun önüne bir engel değil. Buca Metrosu ihalesi aynen devam edecek. Taş çatlasın belki 1 ay 2 ay gecikme yaşanabilir ama hepsi bu. Süreçle ilgili herhangi bir sıkıntı yok. Maalesef hep İzmir’in başına geliyor. Ama bunlar bizi daha dirençli hale getiriyor. Asla vazgeçmeyeceğiz. Buca’ya o metro gelecek. Bunu da yapacağız” dedi.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Başkan Fıçı'dan siyasi süreç açıklaması: "Herhangi bir...
Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı, son günlerde yaşanan siyasi gelişmelere ilişkin yazılı...
11 ilçeye 100 taksi plakası için ihale başvuruları devam...
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kent merkezindeki 11 ilçede 29 yıllığına faaliyet gösterecek 100...
İzmir Metro araçlarını kendi gücüyle yeniliyor
İzmir Metro AŞ, yüzde 100 kurum içi işletme modeli kapsamında hasar gören metro ve tramvay...
Yerel Haberleri
TümüBayraklı’da Yaş Almış Büyükler İçin Farkındalık Buluşması
Bayraklı Belediyesi, Yaşlılar Günü kapsamında Mansuroğlu Semt Evi’nde düzenlediği “Kendime...
Karşıyaka’da sahiplendirme seferberliği
Karşıyaka Belediyesi, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’nde “Bir Nota, Bir Yuva” etkinliğiyle...
Buca’da 158 ton cam atık geri dönüşüme kazandırıldı
Buca Belediyesi, 2026 yılının Ağustos ayına kadar 158 bin 857 kilogram cam atığı geri dönüşüme...
Efes Selçuk’ta Bilim Şöleni: 11. Mantık, Matematik Ve...
Mantık, Matematik ve Felsefe XI. Ulusal Sempozyumu, “ARÂF: Belirsiz Kesinlikler, Kesin...
Rafetpaşa Mahallesi köşe bucak temizlendi
Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, daha temiz ve konforlu bir kent hedefiyle başlattığı mahalle...
Öğrenciler istedi, okul bahçesi baştan sona yenilendi
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka Atakent Erdoğan Kibarer Ortaokulu’nun bahçesini...
İzmir iklim mücadelesinde Avrupa ile bilgi köprüsü kuruyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, iklim değişikliğiyle mücadelede yerel politikaları güçlendirmek ve...
Başkan Tugay İzmir Opera Binası için düğmeye bastı
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Karşıyaka Mavişehir’de hayata geçirilecek Opera Binası...
Yarımada Belediyeler Birliği 2027 bütçe ve yol haritası...
Yarımada Belediyeler Birliği ve Güzelbahçe Belediye Başkan Vekili Ayşe Akın başkanlığında...
Başkan Erman Uzun, İzmirli Muhtarları Ağırladı:...
Narlıdere Belediye Başkanı Erman Uzun, İzmir Muhtarlar Federasyonu Başkanı Sedat Erşahin’i ve...
Karşıyaka Belediyesi’nden araç filosuna büyük yatırım
“Hedef Tertemiz Karşıyaka” parolasıyla yürüttüğü hizmetleri büyük bir yatırımla güçlendiren...
Bayraklı Belediyesinden Amatör Spor Kulüplerine 3 Milyon...
Spor yatırımları ve sporculara yönelik destekleriyle çalışmalarını sürdüren Bayraklı Belediyesi,...