Başkan Tugay: "Ne mutlu ki bize asil bir milletin çocuklarıyız"
İzmir Sanat Kültür Eğitim Merkezi Derneği, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 49'uncu senesi için anma etkinliği düzenledi. Etkinliğe katılan Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, "Ne mutlu ki bize yüreği bağımsızlık ve hürriyet için çarpan asil bir milletin çocuklarıyız." diye konuştu.
Kıbrıs Harekâtı’nın 49. yılında İzmir Sanat Kültür Eğitim Merkezi Derneği’nin düzenlediği törende, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlandı, şehit ve gaziler anıldı.
49 yıl önce adada yaşayan Türklere özgürlük getiren harekâtla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun temelleri atılmış, adada huzur ve barış tesis edilmişti.
Kıbrıs Türklerinin maruz kaldığı zulme dur demek üzere dönemin başbakanı merhum Bülent Ecevit ve başbakan yardımcısı merhum Necmettin Erbakan’ın kararıyla yapılan Kıbrıs Harekâtı ile adaya barış ve huzur getirildi. Yapılan harekâtla adada yaşayan Türk halkının hakları korunurken Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilanına giden süreç hızlandırılmış oldu.
Harekâtın 49. yıl dönümünde Karşıyaka Muharip Gaziler Derneği’nin Karşıyaka Tarihi İstasyon Binasındaki ofisi önünde düzenlenen törenle, 498 şehit ve muharip gaziler anıldı. Tören, Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, KKTC İzmir Başkonsolosu Ayşen Volkan İnanıroğlu, Muharip Gaziler Derneği Başkanı Halil Taşçı, Karşıyaka Müftüsü İsa Gürler, CHP Karşıyaka İlçe Başkanı Rafet Yacan, Ege Ordu Komutanlığı temsilcileri, şehit ve gazilerin aileleri, STK temsilcileri, meclis üyeleri, muhtarlar ve Karşıyakalıların katılımıyla gerçekleştirildi.
Törende konuşan Başkan Tugay, babasının Kıbrıs gazisi olduğunu belirterek, “Rahmetli babam vatani görevinin yerine getirirken biz de savaşın etkilerini evimizin içinde yaşadık. Üzüntümüz, korkumuz, endişemiz vardı. Her gün akşamları radyodan o gün şehit edilen, kaybettiğimiz askerlerimizin ismi okunurdu. O saatte babamızın adı okunacak mı diye bekledik. Çok şükür bize mektupları geldi. İyi olduğunu öğrendik. Döndükten sonra babama anlattırmak isterdik ‘Ne yaptınız?’ diye. Biraz buruktu. Orada zafer kazanmış bir ordunun mensubu olarak bulunuyordu. Madalyası vardı. Zaferin gururunu yaşıyordu. Ancak yaşananlara şahit olmak kolay değildi” dedi.

“HİÇ TEREDDÜT ETMEDEN GİTTİLER, SOYDAŞLARIMIZI ZULÜMDEN KURTARDILAR”
Kıbrıs Türklerinin adada ölüm tehdidi altında yaşadığını hatırlatan Dr. Cemil Tugay, “Soydaşlarımızın yok edilmesi planlanıyor, eli kanlı örgüt her gün herkesin hayatına kastediyordu. O ortamda kahramanca mücadele eden Kıbrıslı Türkler vardı. Yanlarında biz vardık, Türkler vardı, ana vatanda yaşayan insanlar vardı. Bu vatanı seven insanlar hiç tereddüt etmeden gittiler, soydaşlarımızı zulümden kurtardılar. O gün bugündür insanlar hiç kimsenin ölüm tehdidine maruz kalmadan yaşıyorlar. Kıbrıs'ta bağımsızlık destanını yazanlara bin selam olsun. Bağımsızlık ve özgürlük uğruna canı pahasına mücadele eden şehitlerimize ve gazilerimize minnettarız. Ne mutlu ki bize yüreği bağımsızlık ve hürriyet için çarpan asil bir milletin çocuklarıyız. Bunun için 498 tane askerimiz orada şehit oldu ve o topraklarda yatıyorlar, hepsinin ruhu şad olsun” ifadelerini kullandı.
“HAREKÂT SONRASINDA ADAYA HUZUR VE GÜVEN GELDİ”
KKTC İzmir Başkonsolosu Ayşen Volkan İnanıroğlu, yapılan harekâtın Kıbrıslı Türkler için hayati öneme sahip olduğunu belirterek, “Rumlar adayı Yunanistan’a bağlamak için 1963 - 1974 yılları arasında Kıbrıs Türkünü silah zoruyla dışlamış, zulümle yok etmek istemiştir. Ancak Kıbrıs Türkleri direnmiştir. 1974 yılında terör örgütü, adayı Yunanistan’a bağlamak için kanlı bir darbe gerçekleştirmek istemiş ancak Türkiye’nin garantörlük hakkını kullanarak yaptığı harekâtla bu plan gerçekleşmemiştir. Bu harekât sonrasında adaya huzur ve güven gelmiştir. Kıbrıs Türk halkı özgürlüğüne kavuşmuştur. Cunta idaresine son verilmiş demokrasiye geçiş sağlanmıştır. Rum tarafının hiçbir anlaşmaya yanaşmaması üzerine 1983 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ilan edilmiştir. Kıbrıs Türk halkı bugün kendi devletinde anavatan Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinde güven ve barış içinde yaşamaktadır. Uluslararası toplumun adada iki devlet bulunduğunu artık kabullenmesi gerekmektedir. Bugünlere ulaşmamızı sağlayan şehit ve gazilerimizi rahmetle anıyorum” diye konuştu.
Karşıyaka Muharip Gaziler Derneği Başkanı Halil Taşçı, yapılan harekâtın soydaşlar için hayati öneme sahip olduğunu belirterek, şehitlere ve hayatını kaybeden gazilere rahmet, hayattaki gazilere aileleriyle birlikte sağlıklı bir ömür diledi.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Başkan Tugay, şehit aileleri ve gazilerle buluştu: "Ne...
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği...
Bornova'daki cinayette şok eden detay: Tetikçi, asıl...
İzmir'in Bornova ilçesinde evinin önünde silahlı saldırıya uğrayan gencin suç örgütü talimatıyla...
Tugay: Bizden önemli görevler yapmamızı bekleyen bir...
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, cuma günü sabahın ilk saatlerinde Fen İşleri...
Yerel Haberleri
TümüBurhan Özfatura son yolculuğuna uğurlandı
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde iki dönem başkanlık yapan Burhan Özfatura, 83 yaşında yaşamını...
Başkan Tugay’dan İtalya’da Marble İzmir temasları
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Marmomac Fuarı kapsamında Verona’da yerel...
Dikili Belediyesi’nden ilk ders heyecanına anlamlı...
2026-2027 eğitim-öğretim yılının başlamasıyla birlikte Dikili Belediyesi, ilçe genelinde okula...
Bayraklı’da Binlerce Haneye Sosyal Destek
Bayraklı Belediyesi, ihtiyaç sahibi vatandaşlardan kadınlara, çocuklardan yaşlı ve özel...
Narlıdere Belediyesi, İstihdam Ofisi İle Vatandaşları...
Narlıdere Belediyesi İstihdam Ofisi, mutfaktaki yeteneğini gelire dönüştürmek isteyen...
Kültürpark’ta İZKİTAP günleri: Her yaştan ziyaretçiye...
İZKİTAP, sonbaharın kendine özgü atmosferinde bir kez daha İzmir’in kalbi Kültürpark’ta...
Güzelbahçe’de Ahilik Haftası’na Özel Esnaf Buluşması
Güzelbahçe Belediye Başkan Vekili Ayşe Akın ve Güzelbahçe Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı...
Büyükşehir’den özel gereksinimli öğrencilere sıcak destek
Bornova’da kaçak moloz seferberliği
Bornova genelinde çevre kirliliğine yol açan kaçak moloz dökümlerine karşı savaş açan Bornova...
Büyükşehir’den okullara hijyen desteği
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2026-2027 eğitim öğretim yılında da Okul Hijyen Seti Projesi’ni...
Foça Belediyesi Kış Kurslarına Büyük İlgi
Foça Belediyesi tarafından çocuklar, gençler ve yetişkinlere yönelik düzenlenen 2026–2027 Kış...
Karşıyaka’da gazilere saygı yürüyüşü
Karşıyaka Belediyesi, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e gazilik ünvanı ile mareşal rütbesi...