Başkan Tugay'dan Bakan Kurum'a Körfez cevabı: "Bakanlık üzerine düşeni yapmak zorunda"
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un TBMM'de İzmir Körfezi üzerinden yaptığı açıklamalara yanıt verdi. Tugay, “Bakanın Körfez'in neresinden alındığı belli olmayan bir şişe suyu göstererek haksız bir şekilde yine suçu yerel yönetimlere yıkmaya çalıştığını üzülerek izledim. Körfez’in temizliği için her türlü çalışmayı yürütüyoruz. Önemli bir çevre sorunu. Bakanlık üzerine düşeni yapmak zorunda." dedi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un TBMM'de İzmir Körfezi üzerinden yaptığı açıklamalara cevap verdi. İzmir Vizyon 2074 Çerçeve Belgesi’nin hazırlanmasına girdi oluşturacak “Nasıl Bir İzmir” panel serisinin ilk etkinliğinde basın mensuplarının sorusu üzerine konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Tugay Körfez temizliği ile ilgili detaylı bir çalışma yürüttüklerini söyledi.
“Sorumsuzca açıklama yapıp duruyorlar”
Körfez'in çok uzun yıllardır kirlendiğini kaydeden Başkan Tugay, “Körfezimiz derelerden gelen kirlilik, arıtma atıkları, gemilerden boşaltılan atıklar, tersane ve sanayi kökenli atıklarla kirlenmiş durumda. Körfez’in tabanında çok kalın bir birikinti oluşmuş durumda. Bu birikinti 60-70-80-90 yıldır özellikle derelerden taşınan atıklardan kaynaklanıyor. Burada kirliliğin temizlenmesini, dip taramasının yapılmasını ve bir sirkülasyon kanalıyla Körfez’de bir akıntı oluşturulmasını ve bu şekilde Körfez’in temizlenmesini sağlamamız lazım. Yapmamız gereken şey bu. Ancak ısrarlı bir şekilde AK Partili siyasetçiler ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı sanki bu kirlilik sadece şehrin arıtmasından kaynaklanıyor gibi, ‘sorumlusu belediye, sorumlusu sizsiniz, siz kirlettiniz siz temizleyin’ diye çok tuhaf, sorumsuzca açıklama yapıp duruyor. Bu gerçekten bugün zirve yapmış durumda. Nereden alındığı belli olmayan suyun, Körfez’den şimdi biz de su alabiliriz, eminim çok daha temiz yerlerden de alınabilir, bir şişe suyu götürüp, bunu göstererek hafif bir tabirle haksız bir şekilde yine suçu yerel yönetimlere yıkmaya çalıştığı bir şeyi izledik. Ben de çok üzülerek izledim” dedi.
“Keyfi bir durum değil, idrak etmelerini sabırla bekliyoruz”
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın İzmir'e ayırdığı yatırım bütçesini eleştiren Başkan Tugay sözlerini sürdürdü:
“İzmir Türkiye’nin bir şehri, Bakanlık İzmir’in de sorunlarından sorumlu. İzmir’e zaten çok az kaynak ayırıyorlar. Yapılması gereken şeylerin çoğunu bekletiyorlar, yapmıyorlar. Yatırım bütçelerine baktığınızda bunları görebiliyorsunuz. Türkiye’nin her yerine her şeyi yaparken bütçe bulunuyor, İzmir’e gelince nedense bir bütçe darlığı oluşuyor ya da tasarruf yapma ihtiyacı duyuyorlar. İzmir’in Türkiye’nin bir şehri olduğunu ısrarla söylemeye devam edeceğiz. Bürokrat arkadaşlarımla birlikte bir eylem planı hazırlıyoruz, hazırladık. Üzerimize düşenleri yapıyoruz, yapacağız. Körfez’in daha fazla kirlenmemesi için elimizden gelen her türlü önlemi alacağız. Ancak bu problem çok ağır bir problem. Önemli bir çevre sorunu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı üzerine düşeni yapmak zorunda. Bu keyfi bir durum değil. Bunu idrak etmelerini sabırla beklemeye devam ediyoruz.”
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
AK Partili Kaya'dan Büyükşehir'e Körfez tepkisi: "Asıl...
AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Körfez temizliği...
Başkan Tugay ve Dutlulu'dan ortak 'Gediz Nehri' çağrısı!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ile Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Besim...
Temiz Körfez için Gediz vurgusu
İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri, Körfez’de görülen deniz marullarının temizlenmesi için...
Yerel Haberleri
TümüKonak’a yeni nefes alanı: 6 bin metrekarelik park hizmete...
Konak Belediyesi, Yenişehir Mahallesi’nde yapımını tamamladığı 6 bin metrekarelik parkı...
Karşıyaka’nın patileri, yeni yuvalarına kavuşmayı bekliyor
Karşıyaka Belediyesi tarafından kente kazandırılan Bakioğlu Can Dostlarımız Yaşam Merkezi ve...
Karabağlar Belediyesi Zabıtasında aday memurlar yemin etti.
Karabağlar Belediyesi Zabıta Müdürlüğü'nde aday memur olarak görev yapan zabıta memurları için...
İzmir'in ilk lavanta parkı Bornova'ya
Karşıyaka Çarşısı’nda araç denetimleri sürüyor
Kent düzenini sağlamak ve toplum huzurunu güvence altına almak için çalışan Karşıyaka...
Çandarlı’nın geleceğine imza: Cumhuriyet Meydanı coşkulu...
Dikili Belediyesi tarafından Çandarlı’ya kazandırılan Cumhuriyet Meydanı, binlerce vatandaşın...
Buca’da kadınlar buluşuyor, dayanışma güçleniyor
Buca Belediyesi, kadınların kentten beklentilerini dinlemek ve kadın dayanışmasını g...
Saadet Mirci Semt Merkezi hayata yeniden açılan kapısı oldu
Konak Belediyesi Enver Şükrü Aytulun Saadet Mirci Semt Merkezi’nde hayata tutunan, yaşama...
İzmir Yurttaş Meclisi 15 ilçeye ulaştı
İzmir genelinde sürdürülen İzmir Yurttaş Meclisi çalışmaları kapsamında bugüne kadar 15 ilçede...
Onat Tüneli İzmir trafiğine nefes aldıracak
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yapımını sürdürdüğü Buca Onat Tüneli tamamlandığında, Buca ile...
Selçuk, Beach Flag Futbol turnuvasına ev sahipliği yapıyor
Efes Selçuk, bu yıl önemli bir spor organizasyonuna daha ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor....
Bornovalı muhtarlardan yoğun mesaiye ‘Makarna’ molası
Bornovalı muhtarlar, yoğun mahalle mesaisine Bornova Belediyesi’nin EVKA-3’teki Mutfak...
