BIST 100 13.284,42 %1,67 Altın 6.865,89 ₺/gr %0,94 Bitcoin $81.309 %1,72 Dolar 48,79 ₺ %0,08 Euro 56,11 ₺ %0,08 Sterlin 65,43 ₺ %0,11 Gümüş 103,93 ₺/gr %1,69 Ethereum $2.637,12 %3,43 İsviçre Frangı 59,37 ₺ %0,40 Kanada Doları 34,90 ₺ %0,15 Avustralya Doları 34,76 ₺ %0,25 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,01 Suudi Riyali 12,99 ₺ %0,23 BAE Dirhemi 13,28 ₺ %0,08 Rus Rublesi 0,58 ₺ %0,50 Çin Yuanı 7,29 ₺ %0,21
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Yerel Başkan Turan, bir yıllık çalışmalarını değerlendirdi

Başkan Turan, bir yıllık çalışmalarını değerlendirdi

Ödemiş Belediye Başkanı Mustafa Turan, bir yıllık görev süresinde yapılan çalışmaları değerlendirdi.

0Yorumlar
Başkan Turan, bir yıllık çalışmalarını değerlendirdi

Başkan Mustafa Turan yaptığı yazılı açıklamada, bir yılda bu şehrin çocuklarını, kadınlarını, gençlerini, yaşlılarını, engellilerini kısacası toplumun tüm kesimlerini kapsayacak şekilde hizmet etmek için çalıştıklarını ifade ederek “Fuzuli giderlerimizi törpülemek, gelirlerimizi düzenlemek önceliğimiz oldu” ifadelerine yer verdi.

Eğlence ve konserlere harcanacak bütçeyi, yolların onarımı için harcadık

Başkan Turan; “Görevi devraldığımızda önceliğimizin fuzuli giderleri törpülemek, belediye ekonomisini sürdürülebilir bir noktaya taşımak olduğunu söylemiştik. Ayağı yere basan bir planlama ve tasarrufla Ödemiş halkına ait kaynakları en verimli şekilde kullanmak adına çok zor günler yaşasak da hizmette süreklilik mutlaka sağlandı. Çalışanlarımızın emeğinin alın terinin karşılığı olan ücretler günü gününe ödendi. Şu anda çok istediğimiz noktada olamasak da gerçekçi hedeflerle hareket etmemizin meyvesini tasarrufla elde ettiğimizi görüyoruz. Eğlencelere, konserlere, günübirlik işlere, halkın ortak faydasına olmayan çalışmalara kaynak ayırmak yerine bu kaynakları şehrin gerçek sorunlarından olan başta yolların onarımı gibi somut alanlarda değerlendirmek önceliğimiz oldu.

Yeni bir personel almadık, eşit işe eşit hizmet anlayışıyla hareket ettik

Bir tane bile yeni personel almadan “Mevcut personel yapısından nasıl daha fazla verim alırız” anlayışı içinde olduk. Bu ekonomik kriz ortamında ne belediyemizi ne de belediye emekçilerimizi maceraya sürüklemedik. “Eşit işe eşit ücret” diyerek çıktığımız yolda, ücret eşitsizliğine yol açan doğrudan temin usulüne son verip doğrudan temin usulü çalışan arkadaşlarımızı da Personel Ltd. Şti bünyesine dahil ederek sendikal güvenceye kavuşmalarını sağladık.

Ülke ekonomimizin savrulduğu derin uçurumlardan elbette biz de etkileniyoruz. Sürekli olarak zamlanan akaryakıt, elektrik, inşaat malzemesi gibi belediye hizmetlerinde kullandığımız diğer ürünlerin giderleri sürekli artıyor. Belediye İşletmelerimizi zarardan uzakta tutup belediye ekonomisine güç veren bir kimliğe kavuştururken bir yandan Kent Lokantası gibi, Efe Kart gibi, gençlerimizin 50 liraya dünya kahvelerini içip sosyalleşebildiği Cafe Efe gibi sosyal belediyeciliğin güzel örneklerini şehrimize kazandırdık. Emeklimizi, emekçimizi, üreticimizi, öğrencimizi, ekonomik krize karşı, bir türlü dizginlenemeyen enflasyon canavarına karşı yalnız bırakmadık, destekledik. Desteklemeye de devam edeceğiz.

SGK borçlarından dolayı hacizlerin kaldırılması için mücadele ediyoruz

Bu bir yıllık süreçte SGK borçları yüzünden belediyenin tüm taşınmazlarına haciz konulduğunu halen de bu hacizlerin kaldırılması için yoğun bir mücadelenin içinde olduğumuzu da hatırlatmak isterim. 2014 yılından beri uygulanan Bütünşehir Yasası Ödemiş gibi hizmet alanı büyük nüfusu az ilçelerin belediyelerinin ekonomilerini sürdürülebilirlikten uzaklaştırsa da biz belediye ekonomisini yeniden sürdürülebilir hale getirmek için uğraş veriyoruz. Zorluklarla mücadele ediyoruz. Rakamlar ortada Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan borcun aylık faiz yükü bile 8 milyonun üstünde. Bu şekilde ilerlemek yerine yine meclis üyelerimiz ile istişarelerde bulunarak ortak akılla belediye ekonomisini güçlendirmek istiyoruz. Belediye ekonomisini güçlendirmek demek hemşehrilerimize daha etkin daha hızlı hizmet, Ödemiş’e ihtiyaç duyduğu yenilikleri kazandırmak demektir.

Mali durum

Belediyenin mali durumu hakkında da bilgiler veren Başkan Turan; 5 Nisan 2024 tarihinde kamuoyuna açıklanan borç tutarımız 436.593.557,72 TL olup günümüz itibariyle bu rakam 700.630.556,25 TL’dir.Bu bir yıllık süreçte borcumuzun 264.036.978,53 TL arttığı görülmektedir. Bu artışın en büyük kalemi Ödemiş Belediyesi Personel Ltd.Şti.’nin SGK borcu kaynaklıdır.  Devir tarihi itibariyle 148.744.223,24 TL olan borç tutarı günümüzde 337.998.438,29 TL (198.086.980,01 ana para + 139.911.458,28 G.zammı) ye ulaşmıştır. Bu artış 189.254.215,04 TL dir. Bu borcun 102.227.190,92 TL’’si (79.320.154,27 anapara + 22.907.036,65 TL gecikme zammı) dönemimize aittir. Aylık SGK prim ödemesi 7.200.000,00 TL’dir. Aylık Gecikme Zammı yaklaşık 8.800.000,00 TL’dir

Diğer önemli artış sebebi de finansman amaçlı kullanılan 75.000.000,00 TL kredinin anapara + faiz maliyeti 151.802.535,18 TL’dir. Bu kredilerden 42.261.020,99 TL geri ödeme yapılmış olup kalan bakiye borç 109.541.514,19 TL’dir. (Aylık taksit ödemeleri 4.332.411,87 TL)

Görev dönemimizde 57 işçi arkadaşımız emekliye ayrılmış olup 44.845.104,94 TL kıdem tazminatı tahakkuk etmiş 32.290.104,94 TL’lik kısmı ödenmiş 26 işçimize 12.555.000,00 TL kıdem tazminatı borcumuz bulunmaktadır.

Devir tarihinde 67.662.835,53 TL olan piyasa borcumuz 16.603.552,27 TL azalarak 51.059.283,26 TL ye düşmüştür.

İller Bankası Kesintileri

2024 yılında İller Bankası payımızdan yasal borçlarımız için yapılan kesinti 129.256.441,86 TL olup aylık ortalaması 10.700.000,00 TL’ye denk gelmektedir. 2025 yılı ilk üç ayında yapılan kesinti 27.291.272,96 TL olup aylık ortalaması 9.100.000,00 TL’ye denk gelmektedir.

Aylık sabit giderlerimiz 48.000.000,00 TL (maaş net rakamları üzerinden) olup Şirket Personeli ve Kadrolu İşçi Maaş görüşme süreçleri devam etmektedir. İller Bankasından Mart ayında gelen payımız ise 36.300.000,00 TL’dir. Nisan ayında İller Bankası Payı bir önce ki aya göre %26 daha az tahakkuk edecektir.

Tasarruf ediyoruz

2021, 2022 ve 2023 yılları Bütçe Gider oranı ortalaması %94,75 olup, bu oran 2024 yılında uygulanan tasarruf tedbirleriyle %89,26 ya düşürülmüştür. %5,49 ya yakın bir tasarruf sağlanmıştır. Bu tasarruf sayesinde belediyemizin piyasa borçları ve resmi kurumlara olan borçları azalmış, işçilerimizin kıdem tazminatları ödenmiş, bir yandan da belediye hizmetleri aksatılmadan çalışanlarımızın maaşları günü gününe ödenmiştir. Hedefimiz elbette her zaman daha iyisidir.

Belediyemizin Ödemiş ekonomisi için lokomotif güçlerden birisi olduğunun bilinciyle hareket edeceğiz. “Güçlü Meclis-Güçlü Belediye”, “Güçlü Belediye-Güçlü Ödemiş” demektir. Hangi siyasi anlayıştan olursak olalım ortak paydamız Ödemiş diyerek bu güce hep beraber güç katacağız. Belediye gelirlerini artırıcı tedbirlerimizin yanında lüksten, şatafattan uzakta, tasarrufu önde tutan anlayışımızla daha güçlü bir Ödemiş Belediyesi için şartlar ne olursa olsun var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Yerel Haberleri

Tümü

Avrupa Hareketlilik Haftası’nda Spil Dağı’nda yürüyüş

Manisa Büyükşehir Belediyesi, Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında doğaseverleri Spil...

2 saat önce

Başkan Denizli, İsmet İnönü ve Musalla’da kış...

Çeşme Belediye Başkanı Lâl Denizli, başkan yardımcıları, ilgili birim müdürleri ve mahalle...

4 saat önce

Gaziler Günü’nde İzmir'de vefa buluşması

19 Eylül Gaziler Günü, İzmir Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törenle kutlandı. Atatürk...

5 saat önce

Menemen Çömlek Festivaline muhteşem açılış!

Menemen Belediyesi tarafından 5’inci kez düzenlenen Uluslararası Menemen Çömlek Festivali,...

6 saat önce

Selçuk'ta 19 Eylül Gaziler Günü törenle kutlandı

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e Sakarya Meydan Muharebesi’nin ardından gazilik ünvanı ve...

7 saat önce

Karşıyaka kahraman gaziler için yürüyecek

Karşıyaka Belediyesi, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e gazilik ünvanı ile mareşal rütbesi...

8 saat önce

Başkan Mutlu’dan Gaziler Günü’ne özel buluşma: Her zaman...

Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla gaziler ve...

9 saat önce

Buca’da Dünya Temizlik Günü’ne özel temizlik harekâtı

Buca Belediyesi, Dünya Temizlik Günü kapsamında Fırat Mahallesi’nde gönüllüler ve mahalle...

9 saat önce

Bornova’da iki yeni “Kent Bostanı” daha açıldı

Bornova Belediyesi, Karacaoğlan ve Yunus Emre mahallelerinde toplam 11 bin metrekarelik iki...

9 saat önce

Kınık’a 135 kilometrelik içme suyu şebekesi

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, Kınık’ta içme suyunun önemli bölümünün...

10 saat önce

Çeşme Belediyesinden minik öğrencilere ''Okula Hoş...

Çeşme Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü, 2026-2027 eğitim öğretim yılında ilkokula ilk...

1 gün önce

Karşıyaka’da nesiller arası buluşma

‘Avrupa Hareketlilik Haftası’ etkinliklerini dopdolu bir programla sürdüren Karşıyaka...

1 gün önce