Bayraklı’da ‘Köy Enstitüleri’ unutulmadı
Türk eğitim sisteminde bir döneme damgasını vuran Köy Enstitüleri, kuruluşunun 82’nci yıl dönümünde, Bayraklı’da unutulmadı.
KÖY ENSTİTÜLERİNİN SERÜVENİ ANLATILDI
Türk eğitim sisteminin bir dönemine damga vuran Köy Enstitüleri, 82’nci kuruluş yıl dönümünde Bayraklı’da da anıldı. Cumhuriyet Devrimleri ve Köy Enstitüleri paneline Eğitimci- Gazeteci- Yazar Şafak Coştu, Eğitimci- Yazarlar Prof. Dr. Kemal Kocabaş, Öner Yağcı ve Ahmet Nuri Doğan konuşmacı olarak katıldı. Köy Enstitülerinin kuruluş serüveni, verilen eğitimlerle birlikte ortaya çıkan toplumsal değişim, enstitülerin kapatılma süreci anlatıldı. Meclis üyeleri, muhtarlar ve Bayraklılılar panele yoğun katılım gösterdi.
“KÖY ENSTİTÜLERİ YENİLMEDİ”
Atatürkçü Düşünce Derneği Bayraklı Şube Başkanı Gönül Güngör “Türk eğitim sisteminin gelişiminde ve toplumun aydınlanma sürecinde Köy Enstitülerinin çok büyük katkısı var. Cumhuriyet’in devrim niteliğindeki bu projesinin kapatılmış olması ülkemiz adına büyük eksiklik” dedi.
Eğitimci Yazar Prof. Dr. Kemal Kocabaş “Türkiye’nin son yıllarda en çok tartıştığı konulardan biri Köy Enstitüleridir. Köy Enstitüleri bu ülkede ilk kez eğitim hakkını ortaya koymuş ve üreten, işlevsel bireyler yetiştirmiştir” dedi.
Eğitimci- Yazar Öner Yağcı “Köy Enstitülerini kapattılar ama bu anlayışı yenemediler ve bitiremediler. Genç kuşaklarımız, yeni nesillerimiz bu ülkeyi çağdaş bir topluma dönüştürmek için mücadele ettikçe de bizi yenemeyecekler” dedi.
Eğitimci- Gazeteci- Yazar Şafak Coştu “Bugün gelişmiş ülkelerin eğitim sistemlerine baktığınızda, Köy Enstitülerinin izlerini mutlaka görürsünüz. Türkiye'deki eğitim sisteminin her geçen gün kötüye gittiğine şahit olurken, Köy Enstitülerinin içinin boşaltılması ve kapatılması ülkemiz için kayıp olarak değerlendirilebilir. Üretime dayalı, teknolojiye entegre bir eğitim sistemi benimsemezsek, başarıya ulaşmamız mümkün değil” dedi.
Eğitimci- Yazar Ahmet Nuri Doğan “Cumhuriyet’in ilk yıllarında köylerimiz ortaçağ karanlığını yaşarken, eğitim sisteminde yapılan bu hamle, pek çok açıdan Türkiye'yi ileriye taşımış ve yeni bir nesil yaratmıştır. Köy Enstitüleri sadece bir eğitim projesi değildir, sınıfsal taban yaratma ve devrimci anlayışı kırsala yayma projesidir ve kapatılarak bitirilmiş bir proje değildir. Biz hala buradayız” dedi.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Başkan Kınay: "Köy Enstitüleri benim için aydınlık demek"
Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay, Köy Enstitüleri kuruluş yıl dönümü etkinliğine katıldı....
Köy Enstitüleri’nin ruhu yıl dönümünde yaşatılacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin aydınlanma merkezleri Köy Enstitüleri’nin...
Köy Enstitüleri’nin ruhu İzmir’de yaşatılıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin aydınlanmasının en önemli adımlarından biri olan ve 1954...
Yerel Haberleri
TümüMünih’te Konak rüzgarı: Başkan Mutlu, kentin tarihini ve...
Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, Almanya’nın Münih kentinde düzenlenen Türk...
Bilge Çınarlar’da yeni dönem 16 farklı kursla başladı
Karşıyaka Belediyesi Bilge Çınarlar Sağlıklı Yaş Alma Merkezi, ileri yaştaki vatandaşların...
Kedinin midesinden 40 santimlik toka çıktı
İzmir Büyükşehir Belediyesi Seyrek Hayvan Hastanesi’nde veteriner hekimler, sıra dışı vakalara...
Başkan Vekili Şen’den Hafta Sonu Mesaisi
Menderes Belediye Başkan Asuman Şen, hafta sonunda iş başındaydı. Tesisleri denetledi,...
13 yıllık mücadelenin zaferi salonu gözyaşlarına boğdu
Buca Belediyesi’nin düzenlediği Kentler, Dertler ve Bağımlılık” panelinde, uyuşturucu...
Üniversiteli gençler Bornova’nın tarihini keşfetti
Bornova Belediyesi, İzmir’e ilk kez gelen üniversiteli gençlerin kenti tanıması amacıyla...
ABD’de dünya üçüncülüğü elde etti, İzmir’in gururu oldu
İzmir Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü’nün milli güreşçisi İbrahim Özdemir, ABD’nin Las Vegas...
Büyükşehir’den çiftçiye “altın” fırsat
İzmir Büyükşehir Belediyesi, çiftçilerin gelirini artırmak ve ürün çeşitliliğini geliştirmek...
Başkan Tugay’dan Seferihisar’da ortak hizmet ve iş...
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Seferihisar programı kapsamında AK Parti ve...
Başkan Tugay’dan Seferihisar’a ulaşım ve Millet Bahçesi...
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Seferihisar’ın 30 yıllık çevreyolu hayalini gerçeğe dönüştürdü....
32. Ata’dan Ana’ya Saygı Koşusu’na kayıtlar başladı!
Karşıyaka Belediyesi, Ulu Önder Atatürk’ün anısına geleneksel hale getirdiği “Ata’dan Ana’ya...
Buca'da Cumhuriyet coşkusu Çocuk Şenliğiyle taçlandı
Buca Belediyesi'nin Hasanağa Bahçesi'nde düzenlediği Cumhuriyet Bayramı Çocuk Şenliği miniklerin...