Bornova’dan Türkiye’ye yerel tohum seferberliği
Bornova Belediyesi, yerel tohumların korunması ve sürdürülebilir tarımın teşvik edilmesi amacıyla Tohum Takas Şenliği düzenledi ve Bornova Belediyesi Ekolojik Kent Yerel Tohum Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdi.
Türkiye’nin dört bir yanından çok sayıda belediye, sivil toplum örgütü ve kooperatifin katılımıyla gerçekleşen şenlikte, ücretsiz tohum paylaşımı, tohum topu yapım atölyeleri ve panel gibi etkinlikler düzenlendi. Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, yerel tohumların korunmasının tarımsal bağımsızlık ve ekolojik sürdürülebilirlik açısından kritik önem taşıdığını vurguladı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yanı sıra 11 büyükşehir, 14 ilçe belediyesi ve birçok yerel tohum derneği ile kooperatifin katıldığı şenlik, Bornova Merkez Kapalı Pazaryeri’nde yoğun ilgi gördü. Sadece Bornova’dan değil, çevre ilçeler ve illerden gelen binlerce vatandaş, Anadolu’nun farklı bölgelerine ait tohumları Bornovalılarla paylaşarak biyoçeşitliliğin korunmasına katkı sundu. Türkiye’nin dört bir yanından gelen katılımcılar, yerel tarımın geleceğine dair önemli bir dayanışma örneği sergiledi. Şenlik kapsamında yerel tarımı destekleyen tarihi bir adım olarak Bornova Belediyesi Ekolojik Kent Yerel Tohum Merkezi’nin açılışı da gerçekleştirildi.
Başkan Ömer Eşki: “Yerel tohumlar, geleceğimizdir!”
Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Bayındır Belediye Başkanı Davut Akarsu’nun da katılımıyla gerçekleşen açılışta yaptığı konuşmada, yerel tohumların korunmasının yalnızca tarımsal bir mesele değil, aynı zamanda bir gıda egemenliği ve ekolojik sürdürülebilirlik mücadelesi olduğunu vurguladı. Başkan Eşki, “Sanayileşmiş tarım politikaları nedeniyle yerel tohumlarımız hızla yok oluyor. Bu sadece bir çiftçi sorunu değil, hepimizin ortak geleceğini ilgilendiren bir konu. Bizler, Bornova’dan başlayarak bu toprakların öz değerlerini yaşatmak için çalışıyoruz. Bornova Belediyesi olarak Ekolojik Kent Yerel Tohum Merkezi’ni hayata geçirerek, bu mirasa sahip çıkıyoruz. Topraklarımızı, tohumlarımızı ve geleceğimizi korumak zorundayız. Çünkü tarımsal bağımsızlık olmadan, gerçek anlamda sürdürülebilir bir gelecek mümkün değil” dedi.
Yoğun katılım ve renkli etkinlikler
Şenlik boyunca ücretsiz tohum paylaşımı, tohum topu yapım atölyesi ve çimlendirme atölyesi düzenlendi. Bornova Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü, yaz ve kış sebze tohumlarının yanı sıra çeşitli çiçek tohumlarını da katılımcılara dağıtarak vatandaşları sürdürülebilir tarıma teşvik etti.
Şenliğe renk katan etkinliklerden biri de Selda Kesgi’nin sahne aldığı halk müziği konseriydi. Katılımcılar, doğa ve toprak temalı türkülerle keyifli anlar yaşadı.
Bornova’nın tarımsal mirası konuşuldu
“Tohum Takas Şenliği” kapsamında düzenlenen “Bornova’nın Ekolojik Mirası” panelinde, alanında uzman akademisyenler Bornova’nın biyoçeşitliliği ve tarımsal önemi üzerine konuşmalar yaptı. Prof. Dr. Ahmet Altındişli, Bornova’nın coğrafi işaretli ürünlerinden Bornova Misket Üzümü, Prof. Dr. Eftal Düzyaman ise yine coğrafi işaret tescili bulunan ve ilçenin geleneksel lezzetleri arasında olan Bornova Kınalı Bamyası üzerine konuştu. Prof. Dr. Hasan Yıldırım, Bornova’nın biyoçeşitliliğini anlatarak yerel tohumların korunmasının önemine değindi. Ziraat Mühendisi Mine Pakkaner ise yerel tohumların tarımsal sürdürülebilirlikteki rolünü aktardı.
Türkiye’nin dört bir yanından katılım sağlandı
“Tohum Takas Şenliği”, yalnızca Bornova ve İzmir ile sınırlı kalmayarak Türkiye’nin dört bir yanından belediyeleri, dernekleri ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirdi. İşte şenliğe katılan kurumlar:
Büyükşehir belediyeleri: İzmir Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Manisa Büyükşehir Belediyesi
İlçe belediyeleri: Bodrum Belediyesi, Büyükçekmece Belediyesi, Nilüfer Belediyesi, Nazilli Belediyesi, Şaphane Belediyesi, Samandağ Belediyesi, Akşehir Belediyesi, Bayındır Belediyesi, Bergama Belediyesi, Buca Belediyesi, Çeşme Belediyesi, Karşıyaka Belediyesi, Kınık Belediyesi, Menderes Belediyesi, Ödemiş Belediyesi, Seferihisar Belediyesi, Selçuk Belediyesi, Urla Belediyesi, Kiraz Belediyesi
STK’lar ve kooperatifler: Turgutlu Doğa Kültür Yaşam Derneği, Homeros Gıda Topluluğu, Manisa Yerel Tohum Derneği, Bornova Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Apikoop, Ata Tohum Takas Derneği, Birlik ve Dayanışma Bahçeleri, Karaot Derneği
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Bornova’da gelecek minik ellerle yeşerdi
Bornova Belediyesi Ekolojik Kent Yerel Tohum Merkezi’ni ziyaret eden Mediha Mahmutbey Ortaokulu...
Bornova’da tarıma can suyu
Bornova Belediyesi, Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü aracılığıyla yerel üreticilere tohum, fide,...
Bornova’da 2 bin 489 öğrenci ile sağlık seferberliği
Bornova Belediyesi 2026 yılında hayata geçirdiği geniş kapsamlı koruyucu sağlık seferberliği ile...
Yerel Haberleri
TümüMASKİ’den Salihli Kemerdamları’nda Taşkınlara Karşı Önlem
Manisa Büyükşehir Belediyesi ve MASKİ Genel Müdürlüğü, geçmişte yoğun yağışlar nedeniyle...
Manisa’da Cumhuriyet Bayramı Coşkusu Yaşandı
Cumhuriyet’in ilanının 103’üncü yıl dönümü dolayısıyla Manisa’da düzenlenen 29 Ekim...
Menemen'de Cumhuriyet coşkusu, tarihe geçecek görüntülere...
Cumhuriyetimizin 103. yıl dönümü, Menemen'de on binlerle birlikte kutlandı. Menemen Belediyesi...
Çiğli’de Cumhuriyet’in 103. yılı coşkuyla kutlandı
Çiğli Belediyesi tarafından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 103. yıl dönümü dolayısıyla...
Huzurevinde coşkulu 29 Ekim balosu
İzmir Büyükşehir Belediyesi Zübeyde Hanım Huzurevi’nde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkuyla...
Bayraklı-Bornova hattında 5 kilometrelik yenileme
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bayraklı ile Bornova arasındaki önemli güzergâhlardan Yüzbaşı...
Efes Selçuk’ta Cumhuriyet Coşkusu Çocukların Sürpriziyle...
Efes Selçuk Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü Çocuk Birimleri tarafından düzenlenen...
Çocuklar İzmir’in kültürel mirasını sanatla keşfetti
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Kültür Yolu Festivali kapsamında düzenlediği basma ve...
ADD Bornova’dan Cumhuriyet Bayramı buluşması
Atatürkçü Düşünce Derneği Bornova Şubesi, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı Bornova Belediyesi’nin...
Başkan Dutlulu'nda '29 Ekim' mesajı!
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Besim Dutlulu, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 103. yıl...
Cumhuriyet’in 103. yılı Karşıyaka’da gururla kutlanıyor
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 103. yıl dönümü, Karşıyaka’da büyük bir coşkuyla kutlanıyor....
Cumhuriyet’in 103. yılı Karşıyaka’da gururla kutlanıyor
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 103. yıl dönümü, Karşıyaka’da büyük bir coşkuyla...