Bornova Lalesi ilçeye umut ve renk getirdi
Bornova Belediyesi, ilçenin yok olma tehlikesi altındaki ekolojik mirası Bornova Lalesi’ni yeniden gün yüzüne çıkardı. Yaklaşık 30 yıl aradan sonra yeniden çiçek açan bu nadir tür, Dramalılar Köşkü’nde vatandaşların beğenisine sunuldu.
1800’lü yılların sonunda dünyaca ünlü botanikçi Edward Wittall tarafından Bornova’da yetiştirilen ve bilimsel adı Tulipa Culisiena olan Bornova Lalesi, 1990’lı yıllardan sonra bölgede görülmemiş ve neslinin tükendiği düşünülmüştü. Bornova Belediyesi ile Ege Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü’nün iş birliğiyle yürütülen çalışmalar sayesinde bu eşsiz tür yeniden üretildi.
İlk soğanı Başkan Eşki dikmişti
Bornova Lalesi’nin yeniden doğuş süreci, Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki’nin Kayadibi Mahallesi’nde ilk lale soğanını dikmesiyle başlamıştı. Dramalılar Köşkü’nde sergilenen laleleri yerinde gören Eşki, “Nesli tükendiği düşünülen Bornova Lalesi’nin kendi topraklarında yeniden çiçek açması büyük bir mutluluk. Bu değerimizi koruyup gelecek kuşaklara aktarmak için çalışıyoruz” dedi.
Eşki, Bornova Misket Üzümü ve Bornova Kınalı Bamyası’ndan sonra Bornova Lalesi için de coğrafi işaret başvurusu yaptıklarını belirterek, ilçenin tarımsal ve kültürel değerlerini koruma kararlılığını vurguladı.
Kent peyzajına taşınacak
Bornova Belediyesi, üretim süreci devam eden laleyi önümüzdeki yıllarda kent peyzajında kullanmayı hedefliyor. Başkan Eşki, “Bornova Lalesi, parklarımızda ve yeşil alanlarımızda yerini alacak. Bu hem kent estetiğine katkı sağlayacak hem de Bornovalılara mutluluk verecek” ifadelerini kullandı.
Türk bayrağını andıran renkleriyle dikkat çekiyor
Kayadibi Mahallesi’nde doğal yaşam koşulları dikkate alınarak sürdürülen üretim çalışmaları kapsamında çiçeklerini açan Bornova Lalesi, kırmızı ve beyaz renkleriyle Türk bayrağını simgeliyor. Altı taç yapraktan oluşan yapısıyla da dikkat çeken bu nadir tür, hem estetik hem de sembolik değeriyle öne çıkıyor.
Bornova’nın değerleri tescilleniyor
Bornova Belediyesi, ilçenin önemli tarımsal değerlerini koruma ve markalaştırma hedefi doğrultusunda Bornova Lalesi için coğrafi işaret başvurusunu gerçekleştirdi. Daha önce tescillenen Bornova Misket Üzümü ve Bornova Kınalı Bamyası’nın ardından, Bornova Lalesi’nin de bu değerli listeye eklenmesi hedefleniyor.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Başkan Çiçek Sokakta, Vatandaşla İç İçe
Menderes Belediye Başkanı İlkay Çiçek, müdürler ve sorumlu personeli yanına alarak sahaya...
AK Partili Saygılı'dan Cemil Tugay'a belediye binası çıkışı!
AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, 30 Ekim 2020 İzmir depreminde hasar gören ve 2022...
Latife Hanım Köşkü’nde restorasyon devam ediyor: Başkan...
Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, 30 Ekim İzmir depreminde aldığı hasar sonrası...
Yerel Haberleri
TümüKemalpaşa'da coşkulu toplu sünnet şöleni
Kemalpaşa Belediyesi ve KESİAD işbirliğinde düzenlenen toplu sünnet şöleninde çocuklar ve...
Karşıyaka Belediyesi’nden personele ‘daha sağlıklı...
Karşıyaka Belediyesi, masa başı çalışan personelin fiziksel sağlığını korumak amacıyla...
Roman Soykırımı Konak’ta anıldı: Eşit bir yaşam için...
Roman Soykırımı’nı Anma Günü dolayısıyla Konak’ta düzenlenen anma programında Roman...
Buca Belediyesi’nden sokak hayvanlarına can suyu
Aşırı sıcak hava kent genelinde etkisini sürdürürken Buca Belediyesi, sokak...
İzmir’de Bokaşi kompostu uygulamasına yoğun ilgi
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay tarafından organik atıkların evde dönüşümü...
Beydağ’ın yıllardır beklediği yol hizmete açıldı
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Beydağ’da yıllardır bölge halkının büyük zorluk yaşadığı Karaoba...
Bornova’da spor hamlesi: 5 tesis yenilendi, yeni sahalar...
Bornova Belediyesi, Doğanlar Sahası ilçe genelindeki 4 halı sahayı tribünlerinden zeminlerine...
Çiğli'de Mahalle Tiyatro Günleri Başladı
Yaz boyunca çocukları kültür ve sanat etkinlikleriyle buluşturan Çiğli Belediyesi, Mahalle...
Can dostlar için fotoğraf sergisi
Datça Belediyesi Hayvan Bakımevi’ndeki 32 sevimli dostun fotoğraflarından oluşan “Bir Fotoğraf...
Konak’ın Cumhuriyet Kütüphaneleri’nde sınav maratonu
Konak Belediyesi’nin Cumhuriyet Kütüphaneleri, geleceklerini şekillendirecek sınavlara...
Başkan Kınay: “Değişimi birlikte yapacak, birlikte...
Karabağlar Belediyesi'nin sivil toplum kuruluşlarının kent yaşamına daha güçlü katkı sunması...
BELGEM’le eğitimde fırsat eşitliği kitlesel başarıya dönüştü
Bornova Belediyesi Gençlik Eğitim Merkezi (BELGEM), sunduğu ücretsiz eğitim desteğiyle YKS ve...
