Bornova’da kadın eliyle büyüyen dayanışma
Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen Kent Bostanları projesi kapsamında Altındağ Kent Bostanı’nı ziyaret ederek yazlık sebzelerin bakımını yapan mahalle sakini kadınlarla bir araya geldi. Atıl alanları üretime kazandırarak kadın emeğini destekleyen projede, salçalık domatesten börülceye kadar uzanan geniş bir yelpazede ilk ürünler toplanmaya başlandı.
Altındağ Kent Bostanı, Bornovalı kadınlar için sadece ekonomik bir destek alanı değil, aynı zamanda güçlü komşuluk ilişkilerinin kurulduğu bir sosyal yaşam merkezine dönüştü. Ücretsiz tahsis edilen parsellerde üretim yapan kadınlar, hayatlarında ilk kez toprakla buluşmanın ve kendi yetiştirdikleri lezzetli ürünleri paylaşmanın mutluluğunu yaşıyor.
Bostanda yazlık sebze yetiştiren üretici kadınların görüşleri şöyle:
Seval Hocaoğlu(52): "İki çeşit domates var; salçalık domates ve yerli domates. Biber var, patlıcan ve börülce var. Benim bu sene ilk hasadım olacak. İlk kez geldim ve gayet de güzel geçti. Daha önce hiç böyle bir bahçeye ekim yapmadım, hayatımda bir ilk. Başkanımız sayesinde güzel bir vakit geçirdik. Biz çok memnunuz. Bizim için sağladığı bu imkandan dolayı başkanımıza çok teşekkür ederiz. İnşallah devamı da gelir. Burada güzel dostluklar kurduk. Hiç tanımadığım kişilerle samimi olduk."
Ayşe Öymen(68) "Domates, biber, patlıcan, börülce ektik. Ben birkaç gün önce domatesleri, patlıcanları topladım, yemeye başladık. Çok lezzetli, insanın kendi ektiği gibi yok. Burada arkadaşlarımızla güzel dostluklar kurduk. Yetiştirdiğim ürünlerden komşularıma, kardeşlerime de verdim. Burada çalışanlar da bizimle çok ilgileniyorlar. Belediye başkanımıza, Bornova Belediyesi’ne bu imkan için çok teşekkür ederim."
Nevin Kahveci(66): "Geçen sene de buradan çok mahsul aldık. Bu sene de yine mahsullerimizi toplamaya başladık ve komşularıma dağıttım. Ben toprakla uğraşmasını çok seviyorum. Burada da çok mutluyum. Ben zaten kendi biber fidemi yetiştiriyorum ama iki senedir burada ekiyorum. Kendi yaptığının tadı bir değişik, daha lezzetli oluyor. Hazıra hiç benzemiyor. Başkanımıza bu imkanlar için çok teşekkür ederim."
Hedef: Bornova’da bostansız mahalle bırakmamak
Bornova Belediyesi, ilçedeki atıl belediye arazilerini dönüştürerek altı farklı noktada dev kent bostanları kurdu. Altındağ’da 53 parselle başlayan bu dayanışma dalgası; Pınarbaşı, Mevlana, Işıkkent, Rafetpaşa ile 244 ve 278 parselle en büyük ikisi olan olan EVKA-4 ve Doğanlar Kent Bostanları ile ilçe geneline yayılarak yüzlerce kadına ulaştı.
Ziyaret sırasında projenin önemine değinen Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, kent bostanlarının sadece sebze yetiştirilen alanlar olmadığını, aksine paylaşmanın ve dayanışmanın simgesi olduğunu vurguladı. Başkan Ömer Eşki, görüşlerini şu sözlerle özetledi:
"Kent Bostanları ile kadınlarımız hem doğayla bağ kuruyor hem de dayanışma içinde üretmenin mutluluğunu yaşıyorlar. Amacımız, Bornova'da bostanı olmayan mahalle bırakmamak ve her vatandaşımızın toprağa dokunabilmesini sağlamak. Kadın emeğiyle Bornova daha bereketli, daha güçlü olacak."
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Bornova’da kazanlar kadın emeğiyle kaynıyor
Bornova Belediyesi, Türkiye’nin lezzet mirasını korumak ve yerel kalkınmayı desteklemek amacıyla...
CHP Bornova’dan iktidara sert mesaj: Bu teslimiyet değil,...
CHP’de mutlak butlan kararı sonrası yaşanan gelişmeler, CHP Bornova İlçe Örgütü’nün düzenlediği...
Çiğli Güzeltepe Kadın Dayanışma Merkezi’nde Yılsonu Şenliği
Çiğli Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Güzeltepe Kadın...
Yerel Haberleri
Tümüİzmir’de mezarlıklarda yeni dönem
İzmir Büyükşehir Belediyesi, mezarlıklarda yeni bir uygulamayı hayata geçiriyor. Mezar...
Urla Belediyesi'nden bank üretiminde 10 milyon TL'lik...
Göreve geldiği günden bu yana mali disiplini esas alan yönetim anlayışıyla geçmiş dönemden kalan...
Karşıyaka’da rehberli turlar yeni rotayla devam ediyor:...
Karşıyaka Belediyesi, Açık Hava Kent Müzesi projesi kapsamında başlattığı rehberli turlara,...
Konak’ta dikkat çeken istihdam hamlesi: Kadınlar...
Konak Belediyesi’nin kadın istihdamına ayrı bir pencere açacak Kaynak Operatörlüğü Kursu,...
Efes Selçuk, Beach Flag Futbol Turnuvasına Ev Sahipliği...
İzmir FF Cup Beach Flag Turnuvası, Efes Selçuk Pamucak Sahili’nde büyük bir heyecanla...
İlkay Çiçek CHP'den istifa etti: "Partim tarafından...
Menderes Belediyesi'ne yapılan operasyonda tutuklanan Belediye Başkanı İlkay Çiçek CHP'den...
Altındağ trafiğine büyük neşter
Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Serintepe Mahallesi’nde (Kandere) kronikleşen trafik ve...
Yuvamız İzmir’de veliler de çocuklar da mutlu
Yuvamız İzmir Sosyal Hizmet Etkinlik Merkezlerinde aylık ücretin 2 bin 500 TL’ye düşürülmesi...
Bornova Aktarma İstasyonu yenilendi
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bornova Aktarma İstasyonu’nda yaya ve ulaşım konforunu artırarak...
Konak’a yeni nefes alanı: 6 bin metrekarelik park hizmete...
Konak Belediyesi, Yenişehir Mahallesi’nde yapımını tamamladığı 6 bin metrekarelik parkı...
Karşıyaka’nın patileri, yeni yuvalarına kavuşmayı bekliyor
Karşıyaka Belediyesi tarafından kente kazandırılan Bakioğlu Can Dostlarımız Yaşam Merkezi ve...
Karabağlar Belediyesi Zabıtasında aday memurlar yemin etti.
Karabağlar Belediyesi Zabıta Müdürlüğü'nde aday memur olarak görev yapan zabıta memurları için...
