Bornova’da sevginin izleri toprağa kazındı
Bornova’da 21 Mart Dünya Down Sendromu Günü kapsamında Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte down sendromlu bireyler, tarihe mektup bırakarak ve el izlerini duvarlara işleyerek anlamlı bir deneyim yaşadı. Arkeologlar eşliğinde 8500 yıl öncesini deneyimleyen katılımcılar, “Farklıyız ama birlikteyiz” mesajı verdi. Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, etkinliğin sevginin izini tarihe bırakmak açısından önemli olduğunu vurguladı.
Bornova’da 21 Mart Dünya Down Sendromu Günü, anlamlı ve duygu dolu bir etkinlikle kutlandı. Bornova Belediyesi’nin ev sahipliğinde Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte, down sendromlu bireyler hem tarih yolculuğuna çıktı hem de sevginin izlerini geleceğe taşıdı.
Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki’nin eşi Beste Eşki’nin de katıldığı etkinlikte, Bornova Kent Konseyi Gençlik Meclisi üyeleri ve İzmir Ege Artı Derneği üyesi down sendromlu bireyler bir araya geldi. Katılımcılar, “tarihe mektup” etkinliği kapsamında duygu ve düşüncelerini kaleme alarak kapsüller içine yerleştirdi ve bu kapsülleri toprağa gömdü. Böylece sevgi dolu mesajlar, geleceğe bırakılan anlamlı birer hatıraya dönüştü.
8500 yıl öncesine tarihi yolculuk
Etkinlik boyunca arkeologlar eşliğinde Yeşilova Höyüğü’nü gezen katılımcılar, 8500 yıl öncesinin yaşamını deneyimleme fırsatı buldu. Döneme ait kostümler giyen down sendromlu bireyler, çamurdan kaplar yaparak tarih öncesi üretim süreçlerini uygulamalı olarak öğrendi. Eğitici olduğu kadar keyifli geçen etkinlikte, geçmiş ile bugün arasında güçlü bir bağ kuruldu.
Etkinlik, üzerinde “Farklıyız ama birlikteyiz” yazılı pastanın kesilmesiyle taçlandı. Katılımcılar, birlik ve dayanışma mesajını hep birlikte verdi.
“Farklıyız ama birlikteyiz” mesajı
Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki de Yeşilova Höyüğü’nün tarihsel önemine dikkat çekerek, “Yeşilova Höyüğü, Türkiye topraklarında Urfa’dan, Göbeklitepe’den sonra en eski noktalardan biri. Tüm Akdeniz Havzası’nda tarihin en eski olduğu yerdeyiz. İnsanlık tarih boyunca savaşların, acıların izlerini bıraktı. Biz ise burada sevginin izini bırakmak istedik. Bu duvarlara işlenen el izleri, insanlığın en çok ihtiyaç duyduğu sevginin simgesi olacak.” diye konuştu.
Eşki, İzmir Ege Artı Derneği üyelerine ve “bir kromozomu fazla olan” bireylere teşekkür ederek, bu özel günün toplumsal farkındalığı artırma açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
30 Ekim’in kahramanları o günü unutamıyor
2020 yılında meydana gelen İzmir depreminin üzerinden altı yıl geçse de itfaiye personelinin...
İzmir’in Troya’sı: Yassıtepe’den zenginliğin izleri çıktı
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentte yürütülen kazı çalışmalarına desteklerini sürdürüyor....
Yeşilova’da tarihteki ilk İzmirlilerin izleri sürülüyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de destek verdiği, kentin bilinen en eski yerleşim alanı...
Yerel Haberleri
TümüABAK Ekibi Bölgesel Deprem Tatbikatında Görev Aldı
Aliağa Belediyesi Afet İşleri ve Risk Yönetimi Müdürlüğüne bağlı Aliağa Belediyesi Arama...
Aliağa Belediyesi Kasım Meclisi Toplanıyor
Aliağa Belediyesi Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı, 3 Kasım 2026 Salı günü saat 18.00’de...
Münih’te Konak rüzgarı: Başkan Mutlu, kentin tarihini ve...
Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, Almanya’nın Münih kentinde düzenlenen Türk...
Bilge Çınarlar’da yeni dönem 16 farklı kursla başladı
Karşıyaka Belediyesi Bilge Çınarlar Sağlıklı Yaş Alma Merkezi, ileri yaştaki vatandaşların...
Kedinin midesinden 40 santimlik toka çıktı
İzmir Büyükşehir Belediyesi Seyrek Hayvan Hastanesi’nde veteriner hekimler, sıra dışı vakalara...
Başkan Vekili Şen’den Hafta Sonu Mesaisi
Menderes Belediye Başkan Asuman Şen, hafta sonunda iş başındaydı. Tesisleri denetledi,...
13 yıllık mücadelenin zaferi salonu gözyaşlarına boğdu
Buca Belediyesi’nin düzenlediği Kentler, Dertler ve Bağımlılık” panelinde, uyuşturucu...
Üniversiteli gençler Bornova’nın tarihini keşfetti
Bornova Belediyesi, İzmir’e ilk kez gelen üniversiteli gençlerin kenti tanıması amacıyla...
ABD’de dünya üçüncülüğü elde etti, İzmir’in gururu oldu
İzmir Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü’nün milli güreşçisi İbrahim Özdemir, ABD’nin Las Vegas...
Büyükşehir’den çiftçiye “altın” fırsat
İzmir Büyükşehir Belediyesi, çiftçilerin gelirini artırmak ve ürün çeşitliliğini geliştirmek...
Başkan Tugay’dan Seferihisar’da ortak hizmet ve iş...
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Seferihisar programı kapsamında AK Parti ve...
Başkan Tugay’dan Seferihisar’a ulaşım ve Millet Bahçesi...
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Seferihisar’ın 30 yıllık çevreyolu hayalini gerçeğe dönüştürdü....