Büyük Kardiçalı Han küllerinden doğacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi kentin kalbinde yer alan ve yıkılma riski taşıyan tarihi Büyük Kardiçalı Han’ın kamulaştırılması için karar aldı. Yaklaşık bir asırlık tarihe sahip ticaret merkezi, Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek yeniden İzmir’e kazandırılacak. Binada rantın değil kamu yararının ön planda olduğunu söyleyen Başkan Dr. Cemil Tugay, “Gerçekten çok özel bir bina. Gözümüzün önünde bina dağılacak. Böyle bir şeye izin vermemek için bir irade ortaya koyuyoruz” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Konak’ın kabinde yer alan ve riskli olduğu gerekçesiyle kaderine terk edilen tarihi Büyük Kardiçalı Han’ı yeniden kente kazandırmak için düğmeye bastı. İzmir Büyükşehir Belediyesi temmuz ayı meclis toplantısında Büyük Kardiçalı Han’ın restore edilerek hizmete açılmasını sağlamak üzere kamulaştırılmasına ilişkin madde gündeme gelerek oy birliğiyle kabul edildi.
“Çok özel bir bina”
İzmir’in sembol yapılarından Büyük Kardiçalı Han hakkında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Bina çok özel ve değerli bir bina. Sahip çıkmamız lazım. Böyle bir mantıkla, bakış açısıyla bu önergeyi meclisimize getirdik ve bu kararı alıyoruz. Sonuçta makul ve mantıklı olan, kamunun yararına olan, şehrin yararına olan şey yapılacaktır. Bununla ilgili seçenekler değerlendirilir ama bizim böyle bir yetkiyi meclisten almamız gerekiyor. Bizim orada gözümüz yok. Gerçekten çok özel bir bina, çok görünür bir konumda. Bu binanın korunması, restorasyonu, güçlendirilmesi, yeniden kullanıma açılması lazım” ifadelerini kullandı.

“Gözümüzün önünde bina dağılacak”
Başkan Tugay, “Bu binayla ilgili ciddi bir teklifi olan, herhangi bir alım niyeti olan varsa ortaya zaten çıkar. İlla belediye alsın diye bir şart yok. Görebildiğimiz kadarıyla bu bina ilgisiz kalacak ve bir süre sonra çok kötü bir hale gelecek. Gözümüzün önünde bina dağılacak. Böyle bir şeye izin vermemek için bir irade ortaya koyuyoruz. Hiçbir rant hesabı olmayan bir durumdur. Tamamen kanunen yapılmaktadır. Bu mantıksız bir şekilde kullanılmayacaktır. Sizi temin ederim. Ben arkadaşlarımızın planlamasına güveniyorum. Umuyorum en kısa zamanda binanın restorasyonunu yapar hale geleceğiz” diye konuştu.
96 yıllık ticaret merkezi
Konak’ın Cumhuriyet Bulvarı, Mimar Kemalettin ve Şehit Fethibey caddelerinin kesişme noktasında bulunan tarihi Büyük Kardiçalı Han, İzmir'in ilk tütün tüccarlarından biri olan Kardiçalı İbrahim tarafından mimar Mehmet Galip Sinap’in tasarımıyla 1928 yılında inşa edildi. Türkiye'deki betonarme yapıların ilk örneklerinden olan ve yapım aşamasında çimentosu Romanya, demiri Almanya, kerestesi de İtalya'dan getirtilen Kardiçalı Han uzun yıllar İzmir’in ticaret merkezi olarak hizmet verdi. Kardiçalı Han, 2019 yılındaki yangın ve 2020 yılındaki İzmir depreminin ardından zarar görerek riskli yapı olarak belirlenmiş ve boşaltılmıştı. Uzun süredir kaderine terk edilen bina, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek yeniden kente kazandırılacak.

Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
CHP'li Bülbül'den 'yeni parti' mesajı: 21 Temmuz'dan...
CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, yeni parti için her an hazır oldukları ifade ederek,...
Büyük Kardiçalı Hanı satışa çıktı
İzmir'in ticaret tarihinde önemli bir role sahip olan Kardiçalı Ailesi'nin 3. kuşak...
Başkan Eşki'den 'torpil' iddialarına kapsamlı cevap
Uşak Belediye Başkanı Özkan Yalım'ın referansı ile Bornova Belediyesi'nde A.A isimli bir şahsın...
Yerel Haberleri
Tümü5. Bayraklı Homeros Edebiyat ve Sanat Festivali Başladı
Bayraklı Homeros Edebiyat ve Sanat Festivali’nin beşincisi, “Smyrna’dan Homeros’a: Bayraklı...
Gençler Cumhuriyet’in izinde yürüdü, kadınlar...
İzmir Büyükşehir Belediyesi, gençleri doğayla, kadınları tarihle buluşturdu. Cumhuriyet Bayramı...
İş’te İzmir’le iş buldu, öğrencileriyle derste buluştu
İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası bünyesindeki İş’te İzmir platformu, iş arayanlarla...
3. Yaş Üniversitesi’nde ders zili çaldı
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 60 yaş ve üzeri vatandaşları aktif yaşama ve hayat boyu...
Büyükşehir, dayanışma noktalarıyla İzmirlinin yanında
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kent genelindeki 12 Dayanışma Noktası ve 3 Danışma Noktası...
1,5 milyon ton dip çamuru çıkarıldı, rota kuzeye çevrildi
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Körfez’de su sirkülasyonunu artırmak ve deniz ekosistemini...
Efes Selçuk'ta Cumhuriyet Bayramı Coşkusu Kültür, Tarih...
Efes Selçuk Belediyesi, Cumhuriyetin 103. yıl dönümünü kapsamında anma programları, törenler,...
Genç Yaka’da ‘Cumhuriyet’in İzinde’ bilgi yarışması
Karşıyaka Belediyesi, Cumhuriyet Bayramı kapsamında Genç Yaka’da bilgi yarışması düzenledi. 4...
Bornova’da gelecek minik ellerle yeşerdi
Bornova Belediyesi Ekolojik Kent Yerel Tohum Merkezi’ni ziyaret eden Mediha Mahmutbey Ortaokulu...
Geleceğin yıldızları Buca’da yetişiyor
Buca Belediyesi’nin çocukları sporla buluşturmak amacıyla düzenlediği ücretsiz Futbol Okulları,...
Kemeraltı Festivali esnafın yüzünü güldürdü
Konak Belediyesi’nin düzenlediği Kemeraltı Festivali, Başkan Nilüfer Çınarlı Mutlu’nun da...
Sarnıç’ın su şebekesine 205 milyonluk yatırım!
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, Gaziemir Sarnıç’ta 205 milyon liralık...