BIST 100 10.759,56 %3,64 Altın 6.222,90 ₺/gr %3,56 Bitcoin $77.477 %1,05 Dolar 49,96 ₺ %0,07 Euro 55,81 ₺ %0,26 Sterlin 67,01 ₺ %0,11 Gümüş 78,92 ₺/gr %5,74 Ethereum $2.249,75 %1,23 İsviçre Frangı 60,59 ₺ %0,02 Kanada Doları 35,75 ₺ %0,17 Avustralya Doları 35,14 ₺ %0,12 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 13,31 ₺ %0,22 BAE Dirhemi 13,61 ₺ %0,08 Rus Rublesi 0,62 ₺ %1,09 Çin Yuanı 7,51 ₺ %0,13
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Yerel Büyükşehir'den 'İklim Dostu Yem Projesi'

Büyükşehir'den 'İklim Dostu Yem Projesi'

Su kaynakları verimli kullanılacak..

İzmir Büyükşehir Belediyesi azalan su kaynaklarının daha verimli kullanılmasını sağlamak amacıyla hayvancılık sektörüne yönelik yeni bir projeyi hayata geçirdi.

0Yorumlar
Büyükşehir'den 'İklim Dostu Yem Projesi'
 Bölge koşullarına uygun, suyu az tüketen ve yüksek besleme değerine sahip yem bitkisi üretimini teşvik için Büyükşehir Belediyesi tarafından Beydağ ve Bergama’da dağıtılan yem tohumları artık filizlendi. Üretici bu yeni uygulamadan memnun. 

Kırsalda hayvancılık faaliyetlerini teşvik etmek amacıyla köylü ve çiftçisine önemli destekler sağlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, yeni bir projeyi daha hayata geçirdi. Hayvancılık faaliyetlerinin en önemli ihtiyaç kalemlerinden biri olan kaliteli kaba yem ve kuru ot ihtiyacının karşılanabilmesi ve su kaynaklarının verimli kullanılması için iklim dostu yem bitkisi yetiştiriciliğini yaygınlaştırmayı hedefleyen Büyükşehir, tohum desteklerine Beydağ ve Bergama’dan başladı. Beydağ'da 18 köyde 83 üreticiye 3 bin 350 kilo süt otu, 379 kilo Macar fiğ tohumu, Bergama'da ise beş köyde 35 üreticiye 500 kilo süt otu, bin 420 kilo yem bezelyesi ve bin 521 kilo Macar fiğ tohumu dağıtıldı.

Yanlış ürün seçimleri de etkili

Beydağ ve Bergama’da başlatılan iklim dostu yem tohumu desteğinin tüm ilçelerde yaygınlaştırılacağını söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bölgenin iklim koşullarına uygun, dirençli, soğuğa dayanıklı, suyu az tüketen yüksek besleme değerine sahip yem bitkisi üretimi ile bitkisel ve hayvansal üretimi destekliyoruz. İklim dostu yem bitkilerinin ekim alanlarını İzmir genelinde yaygınlaştırmak istememizin temel sebebi, her geçen gün daha da azalan su kaynaklarımızın daha verimli kullanılmasını sağlamak. Kontrolsüz ve bilinçsiz sulama ve yanlış ürün seçimleri gibi nedenlerle su rezervlerimizde önemli kayıplar yaşıyoruz. Bu durum sadece İzmir’in, Beydağ’ın, Menderes Havzası’nın veya ülkemizin değil, tüm dünyanın sorunu haline geldi. Eğer tarımda suyu bilinçsizce tüketmeye devam edersek, sadece bu bölgelerde değil, hiçbir yerde su bulamaz hale gelebiliriz” dedi.

Kuraklık tehlikesi vurgusu

Tarımda suyu az tüketen, suya daha az ihtiyaç duyan bir tarım planlamasına çok önem verdiklerini belirten Soyer, “Silajlık mısır, bu bereketli toprakları kurutuyor; çünkü çok su tüketiyor. Kiraz’da 7-8 metreden su çıkardı, şimdi 200-300 metre iniyorsun, su yok. Bu güzelim bereketli toprakları çölleştiriyoruz. Bu nedenle kırsalda fiğ gibi az su tüketen yem bitkilerini yaygınlaştırmaya çalışıyoruz.  Dünya kuraklığa doğru gidiyor. Pandemiden, depremden sonra bizi bekleyen tehlike kuraklık olacak” dedi.  

“Yem masrafı önemli bir sorun”

Beydağ Erikli Mahallesi’nde çiftçilik yapan 49 yaşındaki Burhanettin Uslu, hayvancılıkla geçindiğini, Büyükşehir Belediyesi’nin ücretsiz yem tohumu dağıtacağını öğrenince hemen müracaat ederek destekten faydalandığını söyledi. Yaklaşık altı dönümlük arazisinde süt otu yetiştirdiğini belirten Uslu, “Az suyla yetinmesi ve yüksek verimi nedeniyle çok değerli bir yem bitkisi. Yağmurlarla birlikte tohumlar da filizlenmeye başlayınca çok mutlu olduk. Ülkemizde ve kentimizde artan yem masrafı çok önemli bir sorun. Bu tür yem bitkilerinin ekimi ve üretimi yaygınlaştıkça hem maliyetlerimiz azalacak hem de su kaynaklarımız daha verimli kullanılacak” dedi.
 


Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Yerel Haberleri

Tümü

Manisa’da Cumhuriyet Coşkusu Göksel Konseriyle Sürecek

Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından Cumhuriyetimizin 103’üncü yıl dönümü dolayısıyla...

3 saat önce

İzmir’in Dünya’sı gençlik olimpiyatlarında Türkiye için...

İzmir Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü’nün milli okçusu Dünya Yenihayat, Senegal’de...

7 saat önce

Karabağlar’da Cumhuriyet’in 103'üncü yılı coşkuyla kutlandı!

Karabağlar Belediyesi, Cumhuriyet’in 103. yılını dört güne yayılan etkinliklerle kutladı....

7 saat önce

Karşıyaka’da kentsel dönüşüm sektör temsilcileriyle ele...

Karşıyaka Belediyesi, sektör temsilcilerinden gelen talepler doğrultusunda kentsel dönüşüm...

7 saat önce

Konak’ta hava kalitesi için sıkı denetim

Konak Belediyesi, hava kirliliğinin önlenmesi amacıyla ilçe genelinde denetimlerini...

7 saat önce

Körfez’de yağmur sonrası yüzey temizliği

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yağışların ardından dereler ve yağmur sularıyla birlikte İzmir...

7 saat önce

Meslek Fabrikası ile atıklar değerleniyor, tarih...

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası, Efes Selçuk Belediyesi ve Sosyal Etkinlik Merkezi...

7 saat önce

İzmir’de nefes kesen deprem tatbikatı

İzmir Depremi’nin 6’ncı yılında, İzmir, Manisa ve Aydın’da 43 ilçeyi kapsayan bölgesel deprem...

9 saat önce

Bornova’da geleceğe nefes, afete direnç

Bornova Belediyesi, doğaya uyumlu, dirençli ve "İklim Nötr" bir kent yaratma hedefi...

9 saat önce

Foça’da Cumhuriyetin 103. Yılı Coşkuyla Kutlandı

Foça’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 103. yıl dönümü; resmî törenler, tebrikat programı,...

1 gün önce

İzmir’in Deprem Master Planı hazırlanıyor

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın öncülüğünde, kenti depreme karşı daha...

1 gün önce

Pehlivan: Cumhuriyeti 365 gün yüreğimizde taşıyoruz

Menemen'de iki günlük Cumhuriyet Bayramı coşkusunun finali, Cumhuriyet Meydanı'nda...

1 gün önce