BIST 100 10.759,56 %0,00 Altın 6.277,52 ₺/gr %0,88 Bitcoin $78.106 %0,23 Dolar 49,99 ₺ %0,06 Euro 55,97 ₺ %0,32 Sterlin 67,04 ₺ %0,08 Gümüş 80,68 ₺/gr %2,24 Ethereum $2.283,47 %0,64 İsviçre Frangı 60,73 ₺ %0,25 Kanada Doları 35,76 ₺ %0,02 Avustralya Doları 35,09 ₺ %0,15 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 13,32 ₺ %0,05 BAE Dirhemi 13,61 ₺ %0,06 Rus Rublesi 0,62 ₺ %0,28 Çin Yuanı 7,52 ₺ %0,19
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Yerel Çam fıstığını “Böcekler” kurtaracak!

Çam fıstığını “Böcekler” kurtaracak!

Türkiye çam fıstığı üretiminin yüzde 80'ini karşılayan Kozak Yaylası'nda son yıllarda görülen verim düşüklüğünü gidermek üzere görev yapacak olan “Böcekler” düzenlenen törenle doğaya salındı.

0Yorumlar
Çam fıstığını “Böcekler” kurtaracak!
Kozak Yaylası Karaveliler Mahallesi Şenlik Alanı’nda düzenlenen törene Bergama Belediyesi Başkanvekili Cüneyt Umutlu, Başkan Yardımcısı Aşkın Uyar, Bergama Kaymakamı Mahmut Kaşıkçı, Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdür Yardımcısı Hayati Özgür, İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince, Bergama Orman İşletme Müdürü Şahin Dönertaş, protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

ORMAN KÖYLÜSÜNÜN GELİRİ YENİDEN ARTACAK
Törende batı çam tohum böceği (Leptoglossus Occidentalis) olarak bilinen ve istilacı bir yönü olan zararlıyı daha yumurta evresinde yok eden, arılarla aynı aileden olan Ooencyrtus pityocampae isimli böcek türü çam fıstığı ağaçlarına salındı. Bu böcek; hem Leptoglossus yumurtalarını hem de Çam kese böceği yumurtalarını parazitleyebilme özelliği ile çam fıstığı rekoltesinin yeniden artması yönünde önemli bir rol üstlenecek.  Orman köylüsünün en önemli gelir kaynağının önündeki sıkıntılar aşılmaya çalışılacak.

ÇİVİ ÇİVİYİ SÖKER MANTIĞI İLE ZARARLI BÖCEK İLE MÜCADELE EDİLECEK  
Son 10-15 yıllık dönemde Türkiye’de olduğu gibi Akdeniz ülkelerinde de görülen rekolte düşüklüğünün önüne geçilmesi, sorunun kaynağının tespiti ve çözüm yollarının ortaya konması amacıyla, Orman Genel Müdürlüğü’nün 2019 yılından itibaren yaptığı çalışmalarla iklim değişikliği, tozlaşma sorunları, mantar zararları, Leptoglossus occidentalis zararlısı gibi faktörlerin verim düşüklüğüne etkilerinin ortaya konması ardından bilimsel mücadeleler için kollar sıvandı. Ortaya konan 11 ayrı araştırma ile seferberlik ilan edildi. Türkiye’ye 2012 yılında giriş yapan ve tohum zararlısı olan Leptoglossus occidentalis böceğinin de verim düşüklüğünde önemli rolü olduğunun tespiti ardından doğaya zarar verecek kimyasal ilaçlama yöntemi yerine biyolojik, mekanik mücadele seçenekleri ile yol haritası çizildi. Bu kapsamda, Leptoglossus zararlısıyla mücadelede yumurta parazitoitlerinden yararlanılabileceği görüldü. Yumurta parazitoitlerinin zararlı böceğin yumurtasına kendi yumurtasını bırakmak suretiyle zaman içerisinde zararlı böceği yumurtadan çıkmadan ölümünü sağladığı tespit edilince, Ooencyrtus pityocampae isimli böcek türü mücadele için seçildi. Çam Fıstığı ağaçlarına bırakılan bu böcek hem Leptoglossus yumurtalarını hem de Çam kese böceği yumurtalarını parazitleyebilme özelliği ile doğal savaşçı olarak çalışacak.

3 bin 500 ADET FAYDALI PARAZİTLİ YUMURTA ÜRETİLDİ
2020 yılında Proje yürütücüsü Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Doç. Dr. Hilal Tunca Cosis’in önderliğinde Karşıyaka Orman Zararlılarıyla Mücadele Laboratuvarı’nda üretilen 3 bin 500 adet parazitli yumurta üretildi. Bu yumurtalar, Kozak Yaylası’nda Leptoglossus böceğinin olduğu yerlere bırakıldı. Bu sayede yumurtalardan çıkacak parazitoitlerin (Ooencyrtus pityocampac) doğadaki Leptoglossus yumurtalarını, Eylül-Ekim aylarında da Çam kese böceği yumurtalarını parazitleyecek. Çam Fıstığı ürününde rekolte düşüklüğünün en önemli nedenlerinden birisi ortadan kaldırılmış olacak. 
 


Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Yerel Haberleri

Tümü

ABAK Ekibi Bölgesel Deprem Tatbikatında Görev Aldı

Aliağa Belediyesi Afet İşleri ve Risk Yönetimi Müdürlüğüne bağlı Aliağa Belediyesi Arama...

15 dakika önce

Aliağa Belediyesi Kasım Meclisi Toplanıyor

Aliağa Belediyesi Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı, 3 Kasım 2026 Salı günü saat 18.00’de...

1 saat önce

Münih’te Konak rüzgarı: Başkan Mutlu, kentin tarihini ve...

Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, Almanya’nın Münih kentinde düzenlenen Türk...

1 saat önce

Bilge Çınarlar’da yeni dönem 16 farklı kursla başladı

Karşıyaka Belediyesi Bilge Çınarlar Sağlıklı Yaş Alma Merkezi, ileri yaştaki vatandaşların...

1 saat önce

Kedinin midesinden 40 santimlik toka çıktı

İzmir Büyükşehir Belediyesi Seyrek Hayvan Hastanesi’nde veteriner hekimler, sıra dışı vakalara...

2 saat önce

Başkan Vekili Şen’den Hafta Sonu Mesaisi

Menderes Belediye Başkan Asuman Şen, hafta sonunda iş başındaydı. Tesisleri denetledi,...

2 saat önce

13 yıllık mücadelenin zaferi salonu gözyaşlarına boğdu

Buca Belediyesi’nin düzenlediği Kentler, Dertler ve Bağımlılık” panelinde, uyuşturucu...

2 saat önce

Üniversiteli gençler Bornova’nın tarihini keşfetti

Bornova Belediyesi, İzmir’e ilk kez gelen üniversiteli gençlerin kenti tanıması amacıyla...

3 saat önce

ABD’de dünya üçüncülüğü elde etti, İzmir’in gururu oldu

İzmir Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü’nün milli güreşçisi İbrahim Özdemir, ABD’nin Las Vegas...

3 saat önce

Büyükşehir’den çiftçiye “altın” fırsat

İzmir Büyükşehir Belediyesi, çiftçilerin gelirini artırmak ve ürün çeşitliliğini geliştirmek...

3 saat önce

Başkan Tugay’dan Seferihisar’da ortak hizmet ve iş...

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Seferihisar programı kapsamında AK Parti ve...

3 saat önce

Başkan Tugay’dan Seferihisar’a ulaşım ve Millet Bahçesi...

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Seferihisar’ın 30 yıllık çevreyolu hayalini gerçeğe dönüştürdü....

21 saat önce