Çiğli Arıtma Tesisi’nde 4. Faz çalışmaları sürüyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü Yaşayan Körfez programı doğrultusunda Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nde başlattığı revizyon ve kapasite artırımı çalışmalarını sürdürüyor. Haziran ayında temeli atılan 4’üncü faz inşaatı tamamlandığında tesisin kapasitesi de yüzde 36 oranında artacak. Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi, yeniden “Türkiye’nin en büyük atık su arıtma tesisi” olacak.
Büyük Kanal Projesi kapsamında inşa edilen ve İzmir’e 2000 yılından beri kesintisiz hizmet veren Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nde yatırımlar devam ediyor. Yaşayan Körfez programın önde gelen adımları arasındaki 4’üncü faz inşaatı ile 2’inci fazın revizyon çalışmaları kentin arıtma yükünün yüzde 70’ini üstlenen tesisin arıtma verimiyle birlikte arıtma kapasitesini de yüzde 36 oranında artırmayı hedefliyor.
2022 yılının Ağustos ayında başlayan revizyon çalışmaları kapsamında havuzlar temizleniyor, verimliliğini kaybeden ekipman yenileniyor. Üç fazdan oluşan tesiste, 1’inci fazın revizyonu tamamlandı, 2’inci fazda çalışmalar devam ediyor. 3’üncü fazdaki revizyon çalışmalarının ise 2024 yılının ilk aylarında tamamlanması öngörülüyor.
4’üncü faz 2024’te hizmete alınacak
Günlük arıtma kapasitesi yaklaşık 605 bin metreküp olan tesisin kapasitesini günlük 820 bin metreküpe çıkaracak 4. faz inşaatında da önemli aşama kaydedildi. Proje kapsamındaki biyofosfor havuzlarının kalıpları tamamlandı ve son çökeltim havuzlarından birinin zemin betonu atıldı. 2024 yılı içinde tamamlanması planlanan proje Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’ni arıtma kapasitesi bakımından yeniden Türkiye’nin zirvesine taşıyacak. İZSU yetkilileri, revizyon çalışmaları ve 4’üncü faz inşaatının sona ermesiyle tesisten deşarj edilen suyun kalitesinin de daha da artacağını kaydetti.
3 milyar 400 milyon lira yatırım
İZSU Genel Müdürlüğü, 4’üncü faz inşaatı ve revizyon çalışmalarını 800 milyon lira bedelle hayata geçiriyor. Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi için projelendirilen deşarj noktasının taşınması, geri kazanım ünitesi kurulması gibi projelerle birlikte tesise toplam 3 milyar 400 milyon liralık yatırım yapılacak.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Temiz Körfez için dev yatırım
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’ni...
İzmir’in 3. büyük ileri biyolojik arıtma tesisi yükseliyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Dikili’nin çevre altyapısını güçlendirecek 1,5 milyar liralık...
Çiğli Arıtma Tesisi Çevre İzin Belgesi aldı
Türkiye’nin en büyüğü unvanına sahip Çiğli İleri Biyolojik Arıtma Tesisi, kapsamlı denetimler ve...
Yerel Haberleri
TümüBuca’da marketlere “sıfır atık” denetimi
Buca Belediyesi, ilçedeki atık yönetimini en üst seviyeye çıkarmak ve çevre bilincini artırmak...
Bornova’da çifte merdiven hamlesi
Bornova genelinde kentsel konforu ve yaşam kalitesini artırmak adına çalışmalarını aralıksız...
Başkan Tugay’dan şehit ve gaziler için vefa mesajı
Gaziler Günü nedeniyle düzenlenen geceye katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil...
Balçova’da Mahalle Yaşam Alanları Kurslarla Renkleniyor
Balçova Belediyesi Mahalle Yaşam Alanlarında yeni dönem kursları başladı. El sanatlarından...
Başkan Tugay: Elimden ne geliyorsa yapmaya hazırım
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Bremen-İzmir Kardeş Şehir Derneği Başkanı...
Karbon ayak izini ulaşım tercihi belirliyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı 2025-2050 Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem...
Büyükşehir’den yeni eğitim döneminde beslenme desteği
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2026-2027 eğitim yılında da çocuk ve gençlerin sağlıklı...
Burhan Özfatura son yolculuğuna uğurlandı
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde iki dönem başkanlık yapan Burhan Özfatura, 83 yaşında yaşamını...
Başkan Tugay’dan İtalya’da Marble İzmir temasları
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Marmomac Fuarı kapsamında Verona’da yerel...
Dikili Belediyesi’nden ilk ders heyecanına anlamlı...
2026-2027 eğitim-öğretim yılının başlamasıyla birlikte Dikili Belediyesi, ilçe genelinde okula...
Bayraklı’da Binlerce Haneye Sosyal Destek
Bayraklı Belediyesi, ihtiyaç sahibi vatandaşlardan kadınlara, çocuklardan yaşlı ve özel...
Narlıdere Belediyesi, İstihdam Ofisi İle Vatandaşları...
Narlıdere Belediyesi İstihdam Ofisi, mutfaktaki yeteneğini gelire dönüştürmek isteyen...