Dil Bayramı’nın 89. yılı Konak’ta kutlandı
Dil Bayramı’nın 89. yılı, Konak Belediyesi ve Dil Derneği İzmir Şubesi işbirliği ile 17. kez Konak’ta kutlandı. Törende; Dil Derneği’nin 2020 yılı Ömer Asım Aksoy Ödülü yazar Gönül Çatalcalı’ya, 2021 Emin Özdemir Ödülü ise gazeteci, yazar, şair, tarihçi Yaşar Aksoy’a verildi.
Geçtiğimiz yıl salgın nedeniyle kutlanamayan Dil Bayramı, Atatürk Kültür Merkezi (AKM) yanındaki parkın içinde bulunan Türkçe Taşı anıtı önünde sade bir törenle kutlandı. Törene; Dil Derneği İzmir Şube Başkanı Gürsel Gezen, Konak Belediyesi Başkan Yardımcıları, meclis üyeleri, şairler, yazarlar, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Gezen: Türkçenin gücünü sürdürmeye andımız var
Dil Derneği’nin 1987 yılında kurulduğunu ve Atatürk'ün Dil Devrimi yolunda attığı adımları sürdüren, Türkçenin gücünü, varsıllığını koruması, geliştirmesi için çalışan bir dernek olduğunu dile getiren Dil Derneği İzmir Şube Başkanı Gürsel Gezen, Türkçenin bozulmasını da eleştirdi. Gezen, “Yaşıyorsak bu dille yaşıyoruz. Bu dil olmadan hiçbir şey üretmek mümkün değil. Atatürk’ün kurduğu Dil Derneği, ‘devrimci’ bir anlayışla Dil Devrimi’ni sürdürme andını tutan, en değerli dil kurumudur” dedi. Gezen, dernekle dayanışma içinde olan Konak Belediyesi’ne ve Belediye Başkanı Abdül Batur’a duyarlılıkları ve her zaman omuz omuza oldukları için teşekkür etti.
Çatalcalı: Dilimizin bilincinde olalım
Konuşmanın ardından Dil Derneği’nin Türkçenin önemli yazar ve araştırmacıları; Ömer Asım Aksoy ve Emin Özdemir adına verdiği ödüller de iki İzmirli yazara verildi. Geçtiğimiz yıl salgın nedeniyle ödünü alamayan eğitimci, yazar Gönül Çatalcalı, 2020 Yılı Ömer Asım Aksoy Ödülü’nü Konak Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Anıl Feroğlu’nun elinden aldı. ‘Hamdüsena Sokağı Kadınları’ kitabıyla alan Çatalcalı, tüm yapıtlarında dile ve Türkçenin kullanımına önem veren bir yazar olduğunu belirterek, dilimiz batı dillerinin boyunduruğu altında olduğunu belirtti. Çatalçalı, “Türkçe karşılıkları olan kelimelerin yerine yabancı dilde bir kelime kullanmanın kişiyi daha bilgili, daha kültürlü yaptığı sanılıyor bugün. Hatta Türkçe-İngilizce karması garip bir dil ortaya çıkmak üzere. Dil Devrimi’ni baltalamak için son yıllarda kullanımdan kalkmış eski sözcükler de bilinçli olarak yeniden kullanılmaya başlandı. Bu konuda tüm yazarlara, okurlara ve öğrencilere çok iş düşüyor. Türkçemize değer verelim, dilimizin bozulmasını önlemeye çalışalım. Dilimizin bilincinde olalım” dedi.
Hasan Tahsin kitabı film olabilir
İzmirli bir diğer gazeteci, şair, yazar Yaşar Aksoy da ‘Hasan Tahsin’ isimli kitabıyla 2021 Yılı Emin Özdemir Ödülü’nü aldı. Aksoy’a ödülünü Konak Belediyesi Meclis Üyesi Mahmut Esat Aslan ve Dil Derneği üyesi şair Mehmet Sadık Kırımlı’nın elinden aldı. Yaşar, ‘Hasan Tahsin-Yürekler Selanik’ kitabını yıllar önce Türk sinemasının efsane ismi Yılmaz Güney’in isteği üzerine yazdığı film senaryosunun ana taslağı olduğunu belirterek, “Yılmaz Güney hapishaneden bu görevi bana verdi. Senaryoyu yazıp kendisine teslim ettim. Yılmaz Güney senaryoyu alınca bana; ‘kardeş, dilini çok sevdim’ dedi. Aradan bunca yıl geçti ve dil derneğinden bu ödülü alıyorum. O yüzden bu ödül benim için çok anlamlı. Yılmaz Güney af bekliyordu ama ne yazık ki af çıkmayınca hapishaneden kaçmak zorunda kaldı ve hayali olan film olmadı. Günün birinde onun oynayamadığı Hasan Tahsin filminde umarım başka bir sanatçı oynar ve bu kitabım o filme kaynaklık eder” dedi.
Atatürk Lisesi mezunu öğrenciler yaptıkları müziklerle etkinliğe renk katarken; Yücel Tonguç Okulları öğrencileri ellerinde taşıdıkları Türkçenin önemini vurgulayan özdeyişleri seslendirdiler. Çakabey Okulları öğrencileri de Türkçenin önemini özlü sözlerden düzenledikleri söz korosunu sundular.

Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Çiğli Belediyesi Fakir Baykurt Roman Ödülü'nde Bu Yıl...
Çiğli Belediyesi tarafından, Türk edebiyatının unutulmaz isimlerinden Fakir Baykurt'un adını...
20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı İzmir’de törenle...
Kıbrıs Barış Harekatı'nın 52'nci yıl dönümü ve 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı Cumhuriyet...
Doktor Ömer Cem Şenakaylı’ya hüzünlü veda
İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi’nde 25 yıl radyoloji uzmanı olarak görev yapan ve...
Yerel Haberleri
TümüCan dostlar için fotoğraf sergisi
Datça Belediyesi Hayvan Bakımevi’ndeki 32 sevimli dostun fotoğraflarından oluşan “Bir Fotoğraf...
Konak’ın Cumhuriyet Kütüphaneleri’nde sınav maratonu
Konak Belediyesi’nin Cumhuriyet Kütüphaneleri, geleceklerini şekillendirecek sınavlara...
Başkan Kınay: “Değişimi birlikte yapacak, birlikte...
Karabağlar Belediyesi'nin sivil toplum kuruluşlarının kent yaşamına daha güçlü katkı sunması...
BELGEM’le eğitimde fırsat eşitliği kitlesel başarıya dönüştü
Bornova Belediyesi Gençlik Eğitim Merkezi (BELGEM), sunduğu ücretsiz eğitim desteğiyle YKS ve...
Girne Bulvarı yeni yüzüyle hizmette
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka’nın en yoğun ulaşım akslarından Girne Bulvarı’ndaki...
Çiğli Belediyesi'nden Atasanayi ve Semt Pazarlarında...
Çiğli Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, kent düzenini korumak, yaya güvenliğini artırmak ve...
Başkan Çiçek Sokakta, Vatandaşla İç İçe
Menderes Belediye Başkanı İlkay Çiçek, müdürler ve sorumlu personeli yanına alarak sahaya...
İzmir'in kimliğini yansıtan Konak Durağı hizmete açıldı
İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, Atatürk Kültür Merkezi ile Konak Vapur...
Menderes’te 19 Mayıs Caddesi Yenileniyor
Menderes Belediyesi, Gazipaşa Mahallesi’nde yer alan 19 Mayıs Caddesi’ni yenileyerek yeniden...
Karabağlar Belediyesi Tekstil Akademi'de Mezuniyet Gururu
Karabağlar Belediyesi Tekstil Akademi'de eğitimlere başlayan 51 kadın, mezuniyet buluşmasına...
Cordelion Mutfak Sanatları Merkezi’nden lezzet dolu...
Karşıyaka Belediyesi, Cordelion Mutfak Sanatları Merkezi’nde usta şefler eşliğindeki lezzet...
Konaklı kadınlar ücretsiz kurslarla meslek öğreniyor
Konak Belediyesi’nin Konak Halk Eğitim Merkezi işbirliği ile Zeytinlik Semt Merkezi’nde...
