BIST 100 13.779,39 %0,14 Altın 6.658,23 ₺/gr %0,03 Bitcoin $65.158 %0,30 Dolar 47,73 ₺ %0,03 Euro 55,30 ₺ %0,00 Sterlin 64,48 ₺ %0,38 Gümüş 97,54 ₺/gr %0,03 Ethereum $1.923,51 %0,22 İsviçre Frangı 59,13 ₺ %0,03 Kanada Doları 34,23 ₺ %0,06 Avustralya Doları 33,77 ₺ %0,01 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,01 Suudi Riyali 12,72 ₺ %0,02 BAE Dirhemi 13,00 ₺ %0,02 Rus Rublesi 0,58 ₺ %0,03 Çin Yuanı 7,08 ₺ %0,04
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Yerel 'Doğa Şehirde' projesiyle İzmir’de üreticiler, sulama ger...

'Doğa Şehirde' projesiyle İzmir’de üreticiler, sulama gerektirmeyen bitki yetiştiriyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer’in iklim krizine ve kuraklığa dirençli bir kent yaratma hedefi doğrultusunda İzmirli üreticiler sulama gerektirmeyen bitki yetiştirmeye başladı. İzmir’deki kooperatiflere bağlı birçok üretici üretim yaparak belediyeye satış yapabiliyor.

0Yorumlar
'Doğa Şehirde' projesiyle İzmir’de üreticiler, sulama gerektirmeyen bitki yetiştiriyor
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “dirençli kent” hedefi doğrultusunda oluşturulan “Doğa Şehirde” projesiyle İzmir’in birçok noktasındaki yeşil alanlar, sulama gerektirmeyen bitkilerle tasarlanıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şirketi İzDoğa’yla birlikte yürütülen proje kapsamında kentteki birçok kooperatif üretim alanlarını değiştirerek büyürken su istemeyen, bakım maliyeti düşük, İzmir’in doğasına ve iklimine uygun bitkileri üretmeye başladı. Bu ürünleri üreten üreteciler belediyeye satış yapabiliyor. Bu bitkilerle dikim yapılan alanlar, birçok farklı canlı türü için de bir yaşam alanı hâline geliyor.

“Yaşam alanı haline getiriyoruz”
Başkan Tunç Soyer doğayla mücadele eden değil, onunla birlikte büyüyen bir İzmir için çalışmaya devam ettiklerini belirterek “Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabilmek için tek seçeneğimiz iklim krizine karşı önlemler almak. Bu nedenle kuraklığa dayanıklı, büyürken su istemeyen bitkileri şehrimizin dört bir yanında toprakla buluşturuyoruz. Şehrimizin park ve bahçelerini birer yaşam alanı haline getiriyoruz” dedi.



“Kuraklığa dayanıklı bitkiler üretmeliyiz”
Zeytinova Süs Bitkileri Kooperatifi Başkanı Fatih Özcanlı “Tunç Başkanımızın destekleriyle birlikte biz de karabaş otu, mersin, sakız, biberiye gibi kuraklığa dayanıklı bitki üretimine geçtik” dedi.
Zeytinova Süs Bitkileri Kooperatifi üyelerinden Gökhan Tümer ise “Daha önce İzmir’de, Türkiye’de su boldu. Ama son yıllarda kuraklıktan dolayı daha az su istediği için -10 ve 40 dereceye dayanıklı karabaş otu gibi bitkileri üretmeyi tercih ediyoruz” ifadelerini kullandı. Tümer, Büyükşehir Belediyesi’nin su istemeyen bitkilere yönelmesiyle kendilerinin de üretim alanlarını değiştirdiğini vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’de ve dünyada kuraklığın önüne geçilemiyor. Bu yüzden bizim de kendimizi yenileyip kuraklığa dayanıklı bitkiler üretip belediyelerimize, ülkemize faydalı olmamız gerekiyor. İzmir’in dağlarında çiçekler açar marşını; İzmir’in sokaklarında, caddelerinde, kordonlarında çiçekler açar marşıyla birleştirmek istiyoruz.”

Kooperatifler belediyeye satış yapabiliyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından şehir içinde oluşturulan yeni alanlarda sulama gerektirmeyen bitkilerin tercih edilmesi, kooperatiflerin ve üreticilerin de bu bitkilere yönelmesini sağlıyor. Üreticilerin yetiştirdiği bitkiler, belediye tarafından satın alınıyor ve İzmir’in dört bir yanında toprakla buluşturuluyor.


Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Yerel Haberleri

Tümü

Konak’a yeni nefes alanı: 6 bin metrekarelik park hizmete...

Konak Belediyesi, Yenişehir Mahallesi’nde yapımını tamamladığı 6 bin metrekarelik parkı...

11 saat önce

Karşıyaka’nın patileri, yeni yuvalarına kavuşmayı bekliyor

Karşıyaka Belediyesi tarafından kente kazandırılan Bakioğlu Can Dostlarımız Yaşam Merkezi ve...

14 saat önce

Karabağlar Belediyesi Zabıtasında aday memurlar yemin etti.

Karabağlar Belediyesi Zabıta Müdürlüğü'nde aday memur olarak görev yapan zabıta memurları için...

14 saat önce

İzmir'in ilk lavanta parkı Bornova'ya

17 saat önce

Karşıyaka Çarşısı’nda araç denetimleri sürüyor

Kent düzenini sağlamak ve toplum huzurunu güvence altına almak için çalışan Karşıyaka...

1 gün önce

Çandarlı’nın geleceğine imza: Cumhuriyet Meydanı coşkulu...

Dikili Belediyesi tarafından Çandarlı’ya kazandırılan Cumhuriyet Meydanı, binlerce vatandaşın...

1 gün önce

Buca’da kadınlar buluşuyor, dayanışma güçleniyor

Buca Belediyesi, kadınların kentten beklentilerini dinlemek ve kadın dayanışmasını g...

1 gün önce

Saadet Mirci Semt Merkezi hayata yeniden açılan kapısı oldu

Konak Belediyesi Enver Şükrü Aytulun Saadet Mirci Semt Merkezi’nde hayata tutunan, yaşama...

1 gün önce

İzmir Yurttaş Meclisi 15 ilçeye ulaştı

İzmir genelinde sürdürülen İzmir Yurttaş Meclisi çalışmaları kapsamında bugüne kadar 15 ilçede...

1 gün önce

Onat Tüneli İzmir trafiğine nefes aldıracak

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yapımını sürdürdüğü Buca Onat Tüneli tamamlandığında, Buca ile...

1 gün önce

Selçuk, Beach Flag Futbol turnuvasına ev sahipliği yapıyor

Efes Selçuk, bu yıl önemli bir spor organizasyonuna daha ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor....

1 gün önce

Bornovalı muhtarlardan yoğun mesaiye ‘Makarna’ molası

Bornovalı muhtarlar, yoğun mahalle mesaisine Bornova Belediyesi’nin EVKA-3’teki Mutfak...

1 gün önce