Fuar İzmir'de “Deprem ve Dayanışma” konuşuldu
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Fuar İzmir'de yapılan Horeca Fair, Food Fair ve Pack Fair fuarları kapsamında “Deprem ve Dayanışma” konulu panel düzenlendi. Kırsal hayatın öneminin depremin ardından daha iyi anlaşılması gerektiğini söyleyen Köy-Koop İzmir Birlik Başkanı Neptün Soyer, “Doğayla uyumlu olmak zorundayız. Depremde bütün köyler yıkılmadı ama kent merkezlerinde büyük yıkımlar oldu. Bundan ders çıkarmak lazım” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde; GL Platform tarafından düzenlenen HORECA Fair, Pack Fair Türkiye ve Food Fair Türkiye, Fuar İzmir'de başladı. 9 Mart'a kadar devam edecek fuarlar kapsamında “Deprem ve Dayanışma” konulu bir panel düzenlendi. İzmir Ekonomik Kalkınma Kurulu Başkanı ve BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kasalı'nın moderatörlüğünde yapılan panelde Köy Koop İzmir Birlik Başkanı Neptün Soyer, Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, İzmir Aşçılar Derneği temsilcisi ve Ege Rotary Kulübü Afet Kapıda Komite Üyesi Osman Atak yer aldı.

Neptün Soyer: “Ders çıkarmak gerek”
Köy-Koop İzmir Birlik Başkanı Neptün Soyer, afet bölgesindeki köylerin kentlere göre daha az hasar gördüğüne dikkat çekerek “Biz Osmaniye köylerini gezdik, orada sular akıyor. Bütün köyler yıkılmadı ama 11 ilde merkezlerde büyük yıkımlar oldu. Çok can kaybımız oldu, çok canımız yandı. Köyler öyle olmadı, çünkü doğayla uyumlu hayatlarını sürdürebilen alanlar oralar. Doğayla uyumlu eviyle, yaptığı tarımla, suyuyla köyler ayakta kaldı. Işığın olmadığı kentlerden köye çıktığımızda sohbet edebileceğimiz köy kahveleri vardı. Kentler, o kadar bireyselleşmiş ki... Bundan ders çıkarmak lazım” dedi.
“Tekrar başa döneceğiz”
Osmaniye'de Köy Enstitüsü'ne gittiklerini söyleyen Neptün Soyer, “Mustafa Kemal Atatürk'ün 100 senelik hikâyesinin bir cümlesi Köy Enstitüleri. Hala Düziçi Köy Enstitüsü ayakta. Siz bunların hepsinin üstünü örteceksiniz ve 12 katlı binaları bize güzel bir şey diye anlatacaksınız. Çok can kaybımız oldu, çok canımız yanıyor. Dolayısıyla tekrar başa döneceğiz, dönebiliriz, tekrar bu ülkeyi ayağa kaldırabiliriz. Bütün köyleri mahalle yapmamamız gerektiğini anladık mı? Anladık... Köylerin tekrar yaşaması gerektiğini anladık. Doğayla uyumlu olmak zorundayız. Kırsalda da bir dönüşüm yapmak zorundayız ”diye konuştu.
“Bütün İzmir oradaydı, bütün Türkiye geldi”
Deprem sonrasında yaşanan koordinasyonsuzluğu eleştiren Neptün Soyer, “3 kırılgan konu var; kadınlar, çocuklar, engelliler ve tabii ki bunun içinde yaşlılar da var. Toplumların en kırılgan kesimleridir. Bu kırılganlık afetlerde daha da belirginleşir. Bu vesileyle de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bu konularda sesimizin daha gür çıkması, eşit, adil bir toplum için daha çok çalışmamız gerektiğini ifade etmek isterim. İzmir depreminde üçüncü gün bütün çadır alanlarında çamaşırhaneler vardı. Bir Kira Bir Yuva zaten başlamıştı, bir ay sonunda kimse çadırda değildi. Bütün İzmir oradaydı, bütün Türkiye geldi ve biz niye geldiniz demedik” dedi.

Toprak: “Beslenme altıncı günden sonra başladı”
Depremin ardından bölgede yer aldıklarını söyleyen Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, “Onlar normalleşmeden bizim normalleşmemizin hiçbir kıymeti yok. Türkiye'nin en önemli gündeminin deprem olduğunu, gündemden düşmemesi gerektiğini bilerek devam etmemiz lazım. Çok büyük ihmaller vardı. Asrın felaketi dedikleri asrın ihmalkarlığıyla hepimizin önüne geldi. Dayanışma çok önemli, millet olarak bu dayanışmayı her zaman gösterdik. Biz gıda güvenliğinin sağlanması gerektiğine dair çalıştık. Gıda Mühendisleri Odası olarak yurttaşların sağlıklı, yeterli beslenebilmesi için, oraya giden gıdaların uygun olması için kriterlerimizi belirledik ve her yere ilettik” dedi.
Atak: “Üçüncü gün alana ulaştık”
İzmir Aşçılar Derneği temsilcisi ve Ege Rotary Kulübü Afet Kapıda Komite Üyesi Osman Atak, “Biz üçüncü gün alana ulaştık. Bize tahsis edilen yerde çadır kent kurduk. Sivil toplum kuruluşlarının en büyük olayı devlete göre bir nebze de olsa bürokrasiden bağımsız esnek ve hızlı hareket edebilmeleri. Ne yazık ki devletin bürokrasisinin hantallığını gördük. Bizim yapmadığımız şeylerden biri eğitim. Hazırlıklı olmak gerekiyor. Biraz eğitilince insanlar koordine olmaları gerektiğini anlayacak” dedi.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Bin 600 Sanatçı, 120 Galeri: İzmir’de Sanatın En Büyük...
DenizBank III. İAAF İzmir Sanat Fuarı, 13–17 Mayıs 2026 tarihleri arasında Fuar İzmir’de...
Çiğli’de Deprem Gerçeği Bilimle Konuşuldu
Çiğli Belediyesi, 6 Şubat 2023’te yaşanan ve ülkemizi derinden sarsan depremlerin yıl dönümünde,...
Prof. Dr. Görür'den 'rahatlama' uyarısı: Deprem olursa...
Deprem gündeminin sakinleştiği dönemlerin en riskli zamanlar olduğunu ifade eden Prof. Dr. Naci...
Yerel Haberleri
TümüBostanlı Cemal Bülbül Sokak’ta dönüşüm sürüyor
Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, Bostanlı Mahallesi’nin işlek bölgelerinden Cemal...
Gökçealan Osmancık Üzüm Şenliği renkli etkinliklerle...
Efes Selçuk Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle düzenlenecek Gökçealan...
Çiğli’nin Meslek Kursiyerleri Ahilik Haftası’nda...
39. Ahilik Haftası kapsamında İzmir’de düzenlenen etkinliklerde Çiğli Belediyesi’nin istihdam...
Bayraklı’da Asfalt Seferberliği Sürüyor: 25 Noktada...
Bayraklı Belediyesi’nin yol bakım, onarım ve yenileme çalışmaları hız kesmeden devam ediyor.
Buca’da üniversitelilere tam destek
Buca Belediyesi, Tarık Akan ve Işılay Saygın Gençlik Merkezlerinde öğrencilere sunduğu ücretsiz...
İEF'in bilançosu belli oldu: 9 günde 560 bin kişi!
Bu yıl 5-13 Eylül tarihleri arasında İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, İZFAŞ...
Konak Belediyesi’nin Kış Spor Okullarında kayıt heyecanı...
Konak Belediyesi’nin her yaştan vatandaşı sporla buluşturan Spor Okullarında yeni dönem...
Gökçealan Osmancık Üzüm Şenliği Renkli Etkinliklerle...
Efes Selçuk Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle düzenlenecek Gökçealan...
İzmir’den dünyaya yeni kapılar açılıyor
Çek Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi ve beraberindeki heyeti misafir eden İzmir Büyükşehir...
Bornova Belediyesi’nden sosyal belediyecilikte çığır açan...
Bornova Belediyesi’nin Yakaköy’de hayata geçirdiği 20 dönümlük Dayanışma Tarlası’nda hasat...
Okul trafiği İZUM’un yakın takibinde
İzmir Büyükşehir Belediyesi, yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla artan trafik...
İzmirim Kart’ta yeni dönem
İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İzmir İnovasyon ve Teknoloji AŞ’nin toplu ulaşımda...