Gaziemir Belediyesi’nden öğretmenlere özel eğitim
Gaziemir Belediyesi’nin ilçedeki okullara görev yapan öğretmenler için düzenlediği “İklim Değişikliği ve Sıfır Atıkta Eğiticilerin Önemi” eğitiminde iklim değişikliğiyle mücadele ve atıkların geri dönüştürülmesinin önemi ele alındı.
Geri dönüşümün yaygınlaşması amacıyla başlattığı eğitim seferberliği kapsamında ilçedeki okullarda
Geri Dönüşüm ve Sıfır Atık Eğitimleri düzenleyen Gaziemir Belediyesi, bu konuda toplumu bilinçlendirmeye devam ediyor. Çocuklara küçük yaşta çevre bilinci ve geri dönüşüm alışkanlığı kazandırmak amacıyla eğitimler düzenleyen belediye, öğretmenler için de özel bir çalışma düzenledi. İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü’nün yürüttüğü çalışma kapsamında ilçedeki okullarda görev yapan öğretmelere, “İklim Değişikliği ve Sıfır Atıkta Eğiticilerin Önemi” konulu sunum yapıldı. İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Derya Dizman Kayar, yaptığı sunumda iklim değişikliğinin sebepleri, iklim değişikliğiyle mücadele, geri dönüşümün önemi, hangi maddelerin geri dönüştürülebileceği, atıkların geri dönüşümü için nelerin yapılması gerektiği ve bu atıkların doğaya zararlarını detaylı olarak anlattı.
“Bireysel adımlarla dünyamızı koruyabiliriz”
İklim değişikliği, fosil yakıtlar ve yoğun sanayileşmeyle birlikte kontrolsüz atık çıkışının olması, yanlış tarım faaliyetlerinin iklim değişikliğine sebep olan temel faktörler olduğunun altını çizen Derya Dizman Kayar, “Küresel ısınma sonucunda yağış düzensizliğinden kaynaklanan felaketler yaşanıyor dünyada. Yağış oranlarının düşmesi, kuraklık ülkemizi ve dünyamızı tehdit ediyor. İklim değişikliği sebebiyle 2050 yılına kadar 216 milyon insanın göç etmesi bekleniyor. Bireysel olarak atacağımız adımlarla iklim değişikliğini yavaşlatabiliriz. Enerji dostu, birden çok kullanılabilen ürünler, plastik torbalar yerine bez torbalar kullanmalıyız. Daha az su ve enerji tüketecek yöntemleri tercih etmeliyiz. Güneş, rüzgâr gibi yenilenebilir enerji kaynakları kullanmalıyız. Taşıt kullanımını azaltmalı, toplu taşımayı, bisiklet kullanmayı tercih etmeliyiz. Bu şekilde küresel ısınmanın yavaşlatılmasına katkı koymuş olabiliriz. Tarımda damlama sulamayı, yenilenebilir enerjiyi tercih etmeliyiz. Endüstriyel tesislerde temiz enerjiyi kullanmalıyız” diye konuştu.

“Atıklar, yaşamı tehdit ediyor”
Gaziemir Belediyesi’nin geri dönüşüm konusunda yaptığı çalışmalar hakkında da öğretmenlere bilgi veren Derya Dizman Kayar, plastik, metal, kompozit, kâğıt ürünleri, cam gibi atıkların geri dönüştürülerek ekonomiye kazandırılmasının önemi hakkında bilgi verdi. Geri dönüşebilen atıkların ayrı toplanması için belediyenin, Gaziemir’in dört bir yanına geri dönüşüm atık kutuları koyduğunun altını çizen Kayar, belediyenin mobil atık getirme merkezleri ve 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi hakkında bilgi paylaştı. Kayar, “Biz atıklarımızı kontrolsüz bir şekilde doğaya bırakarak 1 milyon 600 bin kilometre karelik çöp adaları oluşturduk. Bizim doğaya bıraktığımız atıklar toplanarak çöp dağları oluşturuyor. Bu sebeple son 30 yılda 700 tür canlının nesli tükendi. Bu yüzden geri dönüşebilen atıkları kaynağında ayrıştırarak onları ekonomiye kazandırmamız çok önemli” dedi. 1 litre atık yağın, 1 milyon litre suyu kirlettiğini vurgulayan Kayar, “Bitkisel Atık Yağ Toplama Projesi” ile bitkisel atık yağların kontrolsüz şekilde doğaya bırakılmasının önüne geçtiklerinin de altını çizerek 5 litre bitkisel atık yağ toplayarak belediyeye getirenlere bulaşık deterjanı hediye edildiğini belirtti.
Özmüşler Atık Yönetimi ve Çevre Danışmanlık Hizmetleri firmasından Esra Kuzu, ambalaj atıklarını toplanma, ayrıştırma ve ekonomiye kazandırma süreçleri hakkında bilgi verdi. Yalurlar Geri Dönüşüm firmasından Melisa Canbellek ise elektronik atıklar ve bu atıkların geri dönüşümünün ekonomiye ve doğaya katkılarını anlattı.

“Doğamız için hızlı adımlar atacağız”
Belediyenin geri dönüşüm ve çevre konusunda yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi veren Gaziemir Belediye Başkan Yardımcısı Necati Kırmaz, “Atıkların geri dönüştürülerek tekrar ekonomiye kazandırılması uygulamasına dünyamızda olduğu gibi ülkemizde de çok geç başlandı. Bu nedenle dünyaya verdiğimiz zararlar karşısında çok üzgünüm. Bizim atıklarımız yüzünden canlı türlerinin yok olması, okyanuslarda çöp adalarının oluşması karşısında şok oldum. İklim değişikliğiyle mücadele etmek için İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğümüzü kurduk. Müdürlüğümüz bünyesinde yürüteceğimiz eğitimlerle, özellikle çocuklar başta olmak üzere herkese geri dönüşüm bilincini aşılamak için çalışacağız. Çok hızlı adımlar atarak iklim değişikliğiyle mücadeleye gerekli katkıyı koyacağız” diye konuştu.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Bornova’da sürdürülebilir gelecek seferberliği
Bornova Belediyesi, çevre dostu ve sürdürülebilir bir kent vizyonu doğrultusunda eğitim...
Bakan Tekin’den Canlı Yayında Peş Peşe Mesajlar! ‘Çok...
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, okullardaki güvenlik sorunları, sosyal medya ve dijital...
Gaziemir'de 'yakınım alzheimer oldu ne yapmalıyım?'...
İzmir Kent Konseyi, Gaziemir Belediyesi ve Gaziemir Kent Konseyi işbirliği ile 21 Eylül Dünya...
Yerel Haberleri
TümüUrla’da Yeşil Eczane ve Şifa Bahçeleri Projesi tanıtıldı
Urla Belediyesi, Zeytin ve Sanat Festivali kapsamında düzenlenen söyleşide, doğayla uyumlu...
32. yılda aynı heyecanla: Karşıyaka Ata’dan Ana’ya koştu!
Karşıyaka Belediyesi tarafından bu yıl 32’nci kez düzenlenen Ata’dan Ana’ya Saygı Koşusu, 1500...
Göztepe’nin başarılı voleybolcularından Başkan Kınay’a...
Yıldız Kızlar kategorisinde İzmir şampiyonu ve Türkiye üçüncüsü olan Göztepe Spor Kulübü Yıldız...
Geleceğin milli sporcuları Buca'da yetişiyor
Buca Belediyesi'nin açmış olduğu yüzme kurslarına katılarak yetenekleriyle öne çıkan çocuklar,...
Kültürpark’ın yeni sakini İskender papağanı
50’nin üzerinde kuş türüne ev sahipliği yapan Kültürpark’ta, yeşil papağanların yanı sıra...
“Yaşları küçük hayalleri büyük”
İzmir Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü’nün genç judocuları, Bosna Hersek’te düzenlenen Judo...
İzmir’de suyun her damlası yeniden değerlendiriliyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, gri suyu arıtarak yeniden kullanıma kazandırıyor. ESHOT...
Parklardaki zeytinler sıvı altına dönüştü
Bornova Belediyesi, ilçenin park, yeşil alan ve rekreasyon alanlarında bulunan yüzlerce asırlık...
Çocuklar saha istedi, Başkan Uzun yerine getirdi
Narlıdere Belediye Başkanı Erman Uzun, 2. İnönü Mahallesi Koca Çınar Sokak’ta yer alan Kemal...
Başkan Mutlu’dan üreten kadınlara tatlı ziyaret
Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, Konak Mutfak Atölyesi’nde pastacılık eğitimi...
İnciraltı Kent Ormanı’nda EXPO 2027 hazırlığı
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 16 Nisan-2 Mayıs 2027 tarihleri arasında düzenlenecek...
Menderes Zabıtasından Kömür Denetimi
Menderes Belediyesi, kış aylarının gelmesi ile birlikte kömür denetimlerini sıklaştırdı.