BIST 100 11.482,60 %1,32 Altın 6.556,39 ₺/gr %0,60 Bitcoin $75.855 %0,16 Dolar 50,16 ₺ %0,20 Euro 55,94 ₺ %0,62 Sterlin 67,02 ₺ %0,68 Gümüş 83,81 ₺/gr %0,09 Ethereum $2.230,61 %0,12 İsviçre Frangı 61,15 ₺ %0,19 Kanada Doları 35,51 ₺ %0,60 Avustralya Doları 34,43 ₺ %0,79 Suudi Riyali 13,36 ₺ %0,21 BAE Dirhemi 13,66 ₺ %0,21 Rus Rublesi 0,61 ₺ %0,30 Çin Yuanı 7,52 ₺ %0,08
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Yerel Geleceğin Türkiyesi’ni İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi ş...

Geleceğin Türkiyesi’ni İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi şekillendirecek

İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nde konuşan iktisatçı yazar Dr. Serdar Şahinkaya, “21 Mart Salı akşamını bekleyin ve kararları görün, örnek alın. Yüzyıl sonra bugün de geleceğin Türkiyesi'ni İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi şekillendirecek” diye konuştu.

0Yorumlar
Geleceğin Türkiyesi’ni İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi şekillendirecek

İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin ilk gününde “Yeniliğe Davet” sloganı ile düzenlenen oturumda iktisatçı yazar Dr. Serdar Şahinkaya, “1923 Türkiye İktisat Kongresi’nin Hatırlattıkları” başlıklı bir konuşma yaptı. Konuşmasının başında Türkiye’nin içinde bulunduğu durumu değerlendiren Serdar Şahinkaya, “1923 yılında Osmanlı'dan enkaz devralındı. 6 Şubat depremi olmasaydı ekonomi enkazdı. Bunun maddi boyutu olmaz. 50 milyar dolar diyen var, 150 milyar dolar diyen var.  Ancak 50 bine yakın insanın canı parayla anlatılmaz.  Devlet Cumhuriyet’in 100. yılında enkazın altında kaldı” dedi.

Tunç Soyer’in bugün yaptığı kongrenin amacı da birleştirmek
100 yıl öncesinde yapılan kongreyi iyi anlamak gerektiğini ve geleceği şekillendirmenin anlamaktan geçtiğinin önemine değinen Şahinkaya, “Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşları İktisat Kongresi'ni sınıfsal ayrımları iterek geri kalmışlığı elbirliğiyle aşma davası olarak gördü. Tunç Soyer’in yaptığı da bu. Sınıf ayrımı yapmadan üretici güçlerin, çiftçilerin, işçilerin, kadınların oluşturdukları maddeleri herkesin okumasını istiyorum. 21 Mart Salı akşamını bekleyin ve kararları görün, örnek alın. İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi son derece önemli” sözlerini kullandı.  

Geleceğin Türkiyesi’ni İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi şekillendirecek

Kongrenin ana konusu geleceği şekillendirmek
Kongre’nin doğuşunun 1 Kasım’da saltanatın kaldırılıp 12 Kasım 1922'de Türk Medeni Kanunu’nun mimarı Mahmut Esat Bozkurt’un Mustafa Kemal Paşa’ya telgraf çekerek toplumsal sınıflar ve üretici sınıfların dinlenmesi gerektiğini ifade ederek başladığını hatırlatan Şahinkaya, “Yüz sene önce 13 günde kongre toplandı. İsteseniz bugün 13 günde kongreyi toplayamazsınız. Türkiye İktisat Kongresi, İzmir’de toplanarak kente kurtuluştan sonra kuruluşun da unvanını kattı.  Kongrenin toplandığı binanın ismi Hamparsumyan Han’dır. Bununla ilgili tartışmalar sürüyor ama her yerde kayıtlarda hanın ismi Hamparsumyan’dır. Kongre’deki üretici güçlerin oturma düzeninin çok büyük anlamı var. En sağda tüccar onun solunda çiftçi onun solunda sanayici ve en solda işçileri oturtuyorlar. Kongre açısından en önemli ayrıntılardan biri en sola işçilerin oturmasıdır. Mustafa Kemal’in açılış konuşmasında dediği ‘Milletimiz mazisinden değil, artık istikbalinden sorumludur’ sözü İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin ana konusudur” şeklinde konuştu.

302 karar alınmış
20. yüzyılın başındaki Cumhuriyet anlayışının ‘Köylüye ananı da al git’ değil , çalışanı efendi yapan, köylüyü mesut eden anlayış olduğunu söyleyen Şahinkaya, “Yüz sene önce  Türkiye İktisat Kongresi’nde 302 karar alınmış. Yaklaşık bir ay sonra 8 Nisan 1923’de özetlenerek TBMM’ye sunuluyor ve Cumhuriyet Halk Fırkası’nın temelleri atılıyor. Kongre, 20. yüzyıl başında Türkiye ekonomisinin çok önemli resmini verdi. Eğitimsizlik en önemli noktaydı. Herkesin bir yıl zorunlu köylerde öğretmenlik yapması kabul edildi.  Yüz yıl sonra bugün de Geleceğin Türkiyesi’ni İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi şekillendirecek” diye konuştu.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Yerel Haberleri

Tümü

Urla’da Yeşil Eczane ve Şifa Bahçeleri Projesi tanıtıldı

Urla Belediyesi, Zeytin ve Sanat Festivali kapsamında düzenlenen söyleşide, doğayla uyumlu...

9 saat önce

32. yılda aynı heyecanla: Karşıyaka Ata’dan Ana’ya koştu!

Karşıyaka Belediyesi tarafından bu yıl 32’nci kez düzenlenen Ata’dan Ana’ya Saygı Koşusu, 1500...

11 saat önce

Göztepe’nin başarılı voleybolcularından Başkan Kınay’a...

Yıldız Kızlar kategorisinde İzmir şampiyonu ve Türkiye üçüncüsü olan Göztepe Spor Kulübü Yıldız...

11 saat önce

Geleceğin milli sporcuları Buca'da yetişiyor

Buca Belediyesi'nin açmış olduğu yüzme kurslarına katılarak yetenekleriyle öne çıkan çocuklar,...

13 saat önce

Kültürpark’ın yeni sakini İskender papağanı

50’nin üzerinde kuş türüne ev sahipliği yapan Kültürpark’ta, yeşil papağanların yanı sıra...

14 saat önce

“Yaşları küçük hayalleri büyük”

İzmir Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü’nün genç judocuları, Bosna Hersek’te düzenlenen Judo...

14 saat önce

İzmir’de suyun her damlası yeniden değerlendiriliyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, gri suyu arıtarak yeniden kullanıma kazandırıyor. ESHOT...

14 saat önce

Parklardaki zeytinler sıvı altına dönüştü

Bornova Belediyesi, ilçenin park, yeşil alan ve rekreasyon alanlarında bulunan yüzlerce asırlık...

14 saat önce

Çocuklar saha istedi, Başkan Uzun yerine getirdi

Narlıdere Belediye Başkanı Erman Uzun, 2. İnönü Mahallesi Koca Çınar Sokak’ta yer alan Kemal...

1 gün önce

Başkan Mutlu’dan üreten kadınlara tatlı ziyaret

Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, Konak Mutfak Atölyesi’nde pastacılık eğitimi...

1 gün önce

İnciraltı Kent Ormanı’nda EXPO 2027 hazırlığı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 16 Nisan-2 Mayıs 2027 tarihleri arasında düzenlenecek...

1 gün önce

Menderes Zabıtasından Kömür Denetimi

Menderes Belediyesi, kış aylarının gelmesi ile birlikte kömür denetimlerini sıklaştırdı. 

1 gün önce