BIST 100 13.687,86 %0,63 Altın 6.135,75 ₺/gr %0,02 Bitcoin $63.840 %0,91 Dolar 47,40 ₺ %0,04 Euro 54,09 ₺ %0,11 Sterlin 63,08 ₺ %0,12 Gümüş 87,63 ₺/gr %0,65 Ethereum $1.901,96 %1,33 İsviçre Frangı 58,01 ₺ %0,27 Kanada Doları 33,65 ₺ %0,17 Avustralya Doları 32,96 ₺ %0,26 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,63 ₺ %0,04 BAE Dirhemi 12,91 ₺ %0,07 Rus Rublesi 0,60 ₺ %0,04 Çin Yuanı 7,00 ₺ %0,05
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Yerel İzmir için Yeşil Kuşak önerileri COP İzmir’de konuşuldu

İzmir için Yeşil Kuşak önerileri COP İzmir’de konuşuldu

“COP30’a Giderken Yerelden Küreseli Görmek-İzmir’in Geleceği: Yeşil Kuşaklar” etkinliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği İzmir Ofisi iş birliği ile Tarihi Havagazı Fabrikası’nda yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Pınar Okyay, Türkiye’de ilk kez yerel düzeyde bir COP organizasyonu olan COP İzmir serisinden elde edilecek çıktıları, eylem planlarına dönüştürmeyi hedeflediklerini belirtti. 

0Yorumlar
İzmir için Yeşil Kuşak önerileri COP İzmir’de konuşuldu

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği İzmir Ofisi, COP30 yolculuğunda yerelden küresele katkı sunmak ve doğa temelli yeşil dönüşüm vizyonunu paylaşmak amacıyla “COP30’a Giderken Yerelden Küreseli Görmek-İzmir’in Geleceği: Yeşil Kuşaklar” başlıklı etkinlik organize etti. Tarihi Havagazı Fabrikası’ndaki toplantıda sunum, interaktif çalışmalar ve yuvarlak masa toplantıları da yer aldı. “Tek sağlık” ve “iyi olma” yaklaşımları kapsamında gerçekleştirilen dördüncü COP İzmir programına, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Pınar Okyay ve şehir plancısı Ali Faruk Göksu da katılarak konuşma yaptı. Göksu, ‘İzmir için yeşil kuşak’ kavramı üzerine önemli bilgiler paylaştı. 

“Türkiye’de ilk COP’u İzmir başlattı”

İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Pınar Okyay,  dördüncü COP İzmir organizasyonunu düzenlediklerini hatırlatarak, COP organizasyonlarının bugüne dek ülkeler bazında yapıldığını ve yerelde güçlenmiş yapılara ihtiyaç olduğunu vurguladı. Okyay, “Ülkelerin dinamikleri her kent için farklı olabiliyor. Merkezde söylenen, bazen yerelde geçerli olamayabiliyor. O yüzden kendi ihtiyaç ve önceliklerimizi kentler olarak ortaya koyalım fikri gelişti. Türkiye’de ilk COP’u İzmir başlattı. Tüm bu bilgileri alacağız ve Bursa’da Dünya Sağlık Örgütü’nün Sağlıklı Kentler Birliği toplantısında sunacağız. ICLEI’nin (Sürdürülebilirlik için Yerel Yönetimler) yürüttüğü başka bir toplantıda da sunum yapacağız ve bunları eylem planlarımıza dökmeye çalışacağız. Sizin profesyonel birikiminiz bu yolu aydınlatacak. İzmir’de hep beraber bu çalışmaların öncüsü olmak zorundayız” diye konuştu. 

“İzmir, yerel COP vizyonunu gündeme aldı”

Şehir plancısı Ali Faruk Göksu, “İzmir’de Mavi-Yeşil Altyapı ve Ekolojik Koridorlar” başlığıyla bir sunum yaptı. 2024 yılında bugüne kadar kaydedilen en yüksek sıcaklığın yaşandığını, 2050 yılına kadar 216 milyon insanın iklim değişikliği nedeniyle göç edebileceğini belirten Göksu, “Gezegenimiz artık insanoğlunun yarattığı yükü kaldıramıyor. Küresel COP’ların artık bu işe çare bulamadığını, bu yüzden yerel harekete ihtiyaç olduğunu söylüyorlar. İzmir de yerel COP vizyonuna ne katkı sağlayabiliriz konusunu gündemine almış ve bunu yapmakla çok iyi yapmış. İzmir’in mavi ve yeşil örtüsü, iklim krizinin bir yığın sorununa yanıt verebilir mi, en temel soru bu. Biz doğayı yeniden nasıl keşfedebiliriz, bunun üzerinde durulması gerekiyor. Kültürpark odaklı, Yamanlar’ı, Balçova’yı, İnciraltı’nı dikkate alan, var olan dereleri, yeşilleri sistemin bir parçası haline getirerek bir yeşil kuşak teorisi geliştirip bunu eyleme dönüştürebilir miyiz, çabamız bu. Sevindirici bir şey oldu; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Güzel İzmir Hareketi’ni başlattı. Güzel İzmir Hareketi’nde birtakım kamusal alanların canlanmasına yönelik çalışmalar yapılıyor. Bu küçük dokunuşlar, bu büyük resme katkı sağlar mı düşüncesiyle bunları yapmaya çalıştık. İzmir için bir mavi-yeşil örtü tasarlanacaksa bölgesel bakmamız, Gediz’iyle, Küçük Menderes’iyle, büyük resme bakarak büyük hedeflerimizi koymamız lazım. Üç renk ve üç strateji geliştirmemiz, kenar etkisini düşünerek İzmir’in doğu kenarını tasarlamamız gerekiyor. Mikro yeşil çözümlerle de o sistemin nasıl çalışacağını görmemiz lazım” diye konuştu. 

İnteraktif çalışma ve yuvarlak masa toplantıları 

Programda, İzmir’in var olan veya zamanla yok olan sulak ve yeşil alanlarının yanı sıra yapılaşmış alanlarını gösteren harita üzerinde interaktif bir çalışma yürütüldü. İzmir’in mavi, yeşil ve gri örtüsü için planlanabilecekler konusunda beyin fırtınası yapıldı. Yuvarlak masa toplantıları ise “İklime Duyarlı Planlama ve Kentsel Dönüşüm”, “İklime Duyarlı Tasarım ve Peyzaj: Yeni Nesil Kent Meydanları”, “Mavi ve Yeşil Ağlar: Ekolojik Dere Islahı”, “Kentte İyi Olma Hali ve Yeşil Alanlar”, “Karbon Yutak Alanları”, “Kır-Kent Çeperleri” ve “Doğa Rotaları ve Alternatif Turizm Potansiyeli” konu başlıklarından oluştu. 

COP İzmir

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği İzmir Ofisi, COP organizasyonu ile yerelden başlayarak küresel iklim gündemini şekillendirmeyi, yerelin sesiyle COP30’a katkı sunmayı ve güçlü bir yerel mutabakat oluşturmayı amaçlıyor. Bu kapsamda iklim krizinin giderek ağırlaşan etkileriyle mücadele etmek, farkındalık yaratmak ve birlikte harekete geçmek amacıyla tüm yerel paydaşların bir çatı altında toplanması hedefleniyor. 

Taraflar Konferansı (COP)

Küresel ısınmaya yönelik hükümetlerarası ilk çevre sözleşmesi olan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin yürürlüğe girdiği 1994 yılından sonra her yıl bir ülkede düzenlenen Taraflar Konferansı, kısaca “COP” adıyla anılıyor. 2024 yılının kasım ayında Azerbaycan’da düzenlenen COP29, bu yıl kasım ayında COP30 adıyla Brezilya’da düzenlenecek.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Yerel Haberleri

Tümü

Çandarlı’nın geleceğine imza: Cumhuriyet Meydanı coşkulu...

Dikili Belediyesi tarafından Çandarlı’ya kazandırılan Cumhuriyet Meydanı, binlerce vatandaşın...

41 dakika önce

Buca’da kadınlar buluşuyor, dayanışma güçleniyor

Buca Belediyesi, kadınların kentten beklentilerini dinlemek ve kadın dayanışmasını g...

45 dakika önce

Saadet Mirci Semt Merkezi hayata yeniden açılan kapısı oldu

Konak Belediyesi Enver Şükrü Aytulun Saadet Mirci Semt Merkezi’nde hayata tutunan, yaşama...

1 saat önce

İzmir Yurttaş Meclisi 15 ilçeye ulaştı

İzmir genelinde sürdürülen İzmir Yurttaş Meclisi çalışmaları kapsamında bugüne kadar 15 ilçede...

2 saat önce

Onat Tüneli İzmir trafiğine nefes aldıracak

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yapımını sürdürdüğü Buca Onat Tüneli tamamlandığında, Buca ile...

3 saat önce

Selçuk, Beach Flag Futbol turnuvasına ev sahipliği yapıyor

Efes Selçuk, bu yıl önemli bir spor organizasyonuna daha ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor....

4 saat önce

Bornovalı muhtarlardan yoğun mesaiye ‘Makarna’ molası

Bornovalı muhtarlar, yoğun mahalle mesaisine Bornova Belediyesi’nin EVKA-3’teki Mutfak...

4 saat önce

Konak’ta imzalar fırsat eşitliği için atıldı

Sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliklerine bir yenisini ekleyen Konak Belediyesi, Kordon...

1 gün önce

Urla’da istifalar sonrası ilk meclis toplandı;...

Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan’ın ve 22 meclis üyesinin Cumhuriyet Halk Partisi’nden istifa...

1 gün önce

Karabağlar ‘da BİO fark yarattı: 2 bin 40 kişi iş sahibi...

Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay'ın göreve gelir gelmez hayata geçirdiği Bölgesel...

1 gün önce

Başkan Eşki’den Çamdibi çıkarması: "Halkımızın içinde,...

Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Çamdibi Bölgesi’nde gerçekleştirdiği alan gezisinde...

1 gün önce

Karşıyaka’da “sokak” çocukların!

Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, Latife Hanım Mahallesi’nde düzenlenen ‘Sokak Senin’...

1 gün önce