İzmir’deki Orkinos Çiftlikleri Dünyaya Açılıyor
İzmir’de Yetiştirilen Orkinoslar Japonya Başta Olmak Üzere Birçok Ülkeye İhraç Ediliyor. Türkiye’nin orkinos yetiştiriciliğindeki başarısı, İzmir’deki çiftliklerle dünyaya yayılıyor. Orkinos yetiştiriciliğinde ülkemizin en önemli merkezi konumunda olan İzmir'de yetiştirilen orkinoslar, başta Japonya olmak üzere birçok ülkeye ihraç edilerek ülke ekonomisine önemli katkı sağlıyor.
Avlanan orkinoslar, yaklaşık 40-45 günlük yolculuk sonrasında İzmir’de bulunan toplam 6 çiftliğe taşınarak, pazar boyuna gelene kadar semirtilmek üzere ağ kafeslere aktarılmaktadır. Bu transfer işlemleri İzmir İl Müdürlüğü nezaretinde, hasat işlemleri (BCD onayı) ise İzmir İl Müdürlüğü teknik personellerince gerçekleştirilmektedir. Söz konusu çiftliklerin toplam yıllık üretim kapasitesi 6.340 tondur.
İzmir Karaburun açıklarında bulunan 6 orkinos çiftliğinden birinde, Uluslararası sulardan avlanarak getirilen orkinosların besiye alınarak yetiştirilmek üzere kafeslere aktarma işlemine İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin katıldı. İl Müdürü Şahin’e, Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Bülent Canatan, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü B. Kürşad Sevim ve ilgili teknik personel eşlik etti.
Bu başarılı yetiştiricilik ve ihracat süreci, İzmir’in dünya orkinos piyasasında önemli bir aktör haline gelmesine katkı sağlıyor. İzmir’deki orkinos çiftlikleri, kalite ve sürdürülebilirlik ilkeleriyle ülkemizi gururla temsil etmektedir.
Orkinos avcılığı, Uluslararası Atlantik Ton Balıklarını Koruma Komisyonu (ICCAT) tarafından yıllık kotalar, boy, zaman ve alan yasakları gibi koruma tedbirleriyle düzenlenmektedir. ICCAT’a üye 50 ülke arasında yer alan Türkiye, genel avcılık kotasında %6.41 oranında paya sahiptir.

2023-2024-2025 yılları için avcılık kota tahsis talebinde bulunan balıkçı gemileri, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından 6 Nisan 2023 tarihinde noter huzurunda yapılan kura sonucu belirlenmiş ve uygun görülen başvurular Bakanlık internet sitesinde yayınlanmıştır. Bu balıkçı gemileri, 15 Mayıs-15 Haziran tarihleri arasında ICCAT gözlemcisi eşliğinde Akdeniz’de (Kıbrıs, Malta, Cezayir, Tunus, Suriye açıklarında) avlanmaktadır.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Bornova’nın 8.500 yıllık mirası dünyaya açılıyor
Bornova’nın binlerce yıllık tarihi ve eşsiz doğası, kitle turizmine alternatif arayan...
Karşıyaka’da miniklere özel “Kent 95 Parkı” açılıyor!
Karşıyaka Belediyesi, 3 yaşında ve ortalama 95 santimetre boyundaki bir çocuğun dünyaya bakış...
İzmir’den dünyaya yeni kapılar açılıyor
Çek Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi ve beraberindeki heyeti misafir eden İzmir Büyükşehir...
Yerel Haberleri
TümüMASKİ’den Salihli Kemerdamları’nda Taşkınlara Karşı Önlem
Manisa Büyükşehir Belediyesi ve MASKİ Genel Müdürlüğü, geçmişte yoğun yağışlar nedeniyle...
Manisa’da Cumhuriyet Bayramı Coşkusu Yaşandı
Cumhuriyet’in ilanının 103’üncü yıl dönümü dolayısıyla Manisa’da düzenlenen 29 Ekim...
Menemen'de Cumhuriyet coşkusu, tarihe geçecek görüntülere...
Cumhuriyetimizin 103. yıl dönümü, Menemen'de on binlerle birlikte kutlandı. Menemen Belediyesi...
Çiğli’de Cumhuriyet’in 103. yılı coşkuyla kutlandı
Çiğli Belediyesi tarafından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 103. yıl dönümü dolayısıyla...
Huzurevinde coşkulu 29 Ekim balosu
İzmir Büyükşehir Belediyesi Zübeyde Hanım Huzurevi’nde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkuyla...
Bayraklı-Bornova hattında 5 kilometrelik yenileme
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bayraklı ile Bornova arasındaki önemli güzergâhlardan Yüzbaşı...
Efes Selçuk’ta Cumhuriyet Coşkusu Çocukların Sürpriziyle...
Efes Selçuk Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü Çocuk Birimleri tarafından düzenlenen...
Çocuklar İzmir’in kültürel mirasını sanatla keşfetti
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Kültür Yolu Festivali kapsamında düzenlediği basma ve...
ADD Bornova’dan Cumhuriyet Bayramı buluşması
Atatürkçü Düşünce Derneği Bornova Şubesi, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı Bornova Belediyesi’nin...
Başkan Dutlulu'nda '29 Ekim' mesajı!
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Besim Dutlulu, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 103. yıl...
Cumhuriyet’in 103. yılı Karşıyaka’da gururla kutlanıyor
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 103. yıl dönümü, Karşıyaka’da büyük bir coşkuyla kutlanıyor....
Cumhuriyet’in 103. yılı Karşıyaka’da gururla kutlanıyor
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 103. yıl dönümü, Karşıyaka’da büyük bir coşkuyla...