Kömür satış yerlerine sıkı denetim
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin hava kalitesini korumak için kirliliğe neden olan nitelikteki yakıt satışlarına karşı mücadelesini sürdürüyor. Hava Kirliliği Denetim Ekibi, kirletici unsurların başında gelen kaçak kömür denetimlerini özellikle kış aylarında sıklaştırdı. Kentte bulunan 280 adet kömür satış yeri, yıl içerisinde 900 kez denetlendi. Alınan numuneler, akredite laboratuvarlarda incelenerek, belirlenen kriterleri yerine getirmeyen satış yerleri için yasal işlem uygulandı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, ısınma amaçlı kullanılan yakıtların, hava kirliliğine dönüşmemesi için mücadeleyi sürdürüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Çevre Koruma Kontrol Şube Müdürlüğü’ne bağlı Hava Kirliliği Denetim ekibi, kış aylarında artan kömür kullanımına bağlı olarak değişen hava kalitesi için denetimlerini arttırdı. İzmir’de 280 kömür satış deposunu yıl içerisinde 900 kez denetleyerek, numuneler alan ekipler, satışı yapılan kömürlerin standartlara uygunluğunu da akredite laboratuvarlarda inceliyor. Analiz sonucu yürürlükteki mevzuatta belirtilen standartlara uygun olmayan kömür satış yerleri hakkında ise yasal işlem uygulanıyor.
Numuneler mühürlenerek alınıyor
Hava Kirliliği Denetim Ekibi’nde görevli Metalurji ve Malzeme Mühendisi Gökhan Doğan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nce kömür satış izin belgesi bulunan 280 depoda, yıl içerisinde denetimlerini sürdürdüklerini belirtti. Gittikleri depolardan mühürleyerek aldıkları 3 poşet kömürün laboratuvarlarda incelendiğini söyleyen Gökhan Doğan, belirlenen yönetmelik ile genelgeler çerçevesinde numuneler alındığını ifade etti.

“Satış izin belgesi bulunmalı”
Kaçak kömür satışlarını engellemek için mücadele ettiklerini de vurgulayan Doğan, İzmirlileri kalitesiz kömür satışlarına karşı uyardı. Yurttaşların kömür alırken, İzmir Valiliği tarafından onaylı satış izin belgesini sormalarını isteyen Gökhan Doğan, “Kömür satıcılarında, İzmir için satış izin belgesi bulunmalı. Satış izin belgesi olmayan kömürler, mevzuata aykırı kömür sınıfında” dedi.

Doğalgaz kullanımı yaygınlaştı
İzmir’de artan doğalgaz kullanımı nedeniyle kömür satışlarının düştüğüne dikkat çeken Gökhan Doğan, “Son 5 yılda kayıtlı 364 kömür satış deposu sayısı 280’e düşerek yüzde 23 oranında azalma yaşandı” dedi.
Hava kalitesi ölçülüyor
Hava kirliliğini önlemek için yakıtların kalitesini kontrol eden ekipler, bunun yanı sıra yakma sistemlerinin tekniğine uygunluğunu da denetliyor. Kaloriferlerin eğitimli kişilerce yakılmasının sağlanması, baca ve kazan temizliklerinin, bakımlarının düzenli yapılması için de bilinçlendirme faaliyetleri yürütülüyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 9 adet sabit tip, 1 adet mobil (gezici) olmak üzere toplam 10 adet hava kalitesi ölçüm istasyonu ile kentin hava kalitesini sürekli ölçüyor. Ölçüm sonuçları da www.havaizleme.gov.tr adresinden paylaşılıyor.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Konak'ta işgale geçit yok
Konak Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, Alsancak bölgesinde gerçekleştirdikleri ruhsat ve...
Konak zabıtasından izinsiz seyyar satışa sıkı denetim
Konak Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, Basmane ve çevresinde kamuya ait alanları işgal...
Ticaret satışları geriledi, perakende yükseldi: Bir...
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran 2026 dönemine ilişkin Ticaret Satış Hacim Endeksi...
Yerel Haberleri
TümüBuca’da fırınlara sıkı denetim
Buca Belediyesi, ilçe genelindeki fırın ve unlu mamul üretim noktalarında hijyen, gramaj ve...
Bayraklı’da 3 Bin Öğrenciye Kırtasiye Desteği
Bayraklı Belediyesi, 2026-2027 eğitim-öğretim yılında da ihtiyaç sahibi öğrencilerin yanında...
Torbalı’nın Kurtuluşunun 104. Yılına Özel Satranç Turnuvası
Geniş katılımla gerçekleştirilen organizasyon, hem sporcuların hem de ailelerinin yoğun ilgisini...
Bir ihbarla gittiler, yeni bir hayatın ilk anlarına tanık...
İzmir’de bir ihbar üzerine, verilen adrese giden itfaiye paramedikleri, hastaneye nakli için...
Konak Belediyesi’nden ihtiyaç sahibi öğrencilere çanta ve...
Yeni eğitim-öğretim yılında ihtiyaç sahibi aileleri yalnız bırakmayan Konak Belediyesi, ilkokul...
İzmir tarımında akıllı sayaç devrimi
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kuraklıkla mücadele kapsamında tarımsal sulamada 30 milyon liralık...
Bornova Belediyesi’nden yıldırım müdahale
Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Atatürk Mahallesi Macera Parkı mevkiinde sökülen taşlar...
5 bin yıllık Liman Tepe’de yeni keşif: Taş kanallarla...
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin destek verdiği Liman Tepe kazılarında yaklaşık 5 bin yıllık...
Eylül coşkusu yarı maratonla taçlandı
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 14’üncüsü düzenlenen Uluslararası 9 Eylül İzmir...
Atatürk’ün Adımlarıyla Karşıyaka’ turlarına yoğun ilgi
Karşıyaka Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Atatürk’ün Adımlarıyla Karşıyaka’ turlarının ilk...
95. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda sekizinci gün de dolu...
95. İzmir Enternasyonal Fuarı’nın sekizinci gününde İzmirli Kahve ve İZMAR stantları yoğun ilgi...
Semicenk ve “İki Kişilik Oyun” ile fuarda sanat dolu gece
95’inci İzmir Enternasyonal Fuarı’nın sekizinci gününde Kültürpark, Semicenk’in şarkıları ve...