BIST 100 14.235,83 %1,60 Altın 6.713,67 ₺/gr %0,10 Bitcoin $77.954 %1,52 Dolar 48,64 ₺ %0,04 Euro 56,22 ₺ %0,01 Sterlin 65,70 ₺ %0,02 Gümüş 98,75 ₺/gr %0,15 Ethereum $2.514,06 %1,21 İsviçre Frangı 59,51 ₺ %0,00 Kanada Doları 34,99 ₺ %0,01 Avustralya Doları 34,71 ₺ %0,08 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,95 ₺ %0,01 BAE Dirhemi 13,25 ₺ %0,02 Rus Rublesi 0,57 ₺ %0,24 Çin Yuanı 7,25 ₺ %0,02
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Yerel Kuzguncuk’tan Bornova'ya sanat köprüsü

Kuzguncuk’tan Bornova'ya sanat köprüsü

Bornova Belediyesi tarafından düzenlenen "1. Güngör Dilmen Tiyatro Günleri", 6 günde sahnelenen 11 gösterimin ardından muhteşem bir finalle sona erdi. Amatör grupların ve çocuk oyunlarının yoğun ilgi gördüğü etkinlikte, usta yazarın kişisel eşyaları ve Kuzguncuk'taki çalışma odasının mizanseni sanatseverlerle buluştu.

0Yorumlar
Kuzguncuk’tan Bornova'ya sanat köprüsü

Bornova Belediyesi Sivil Toplum Kuruluşları (STK) Yerleşkesi’nde düzenlenen ve Türk tiyatrosunun en önemli isimlerinden Güngör Dilmen’in anısını yaşatan 1. Güngör Dilmen Tiyatro Günleri tamamlandı. Altındağ Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen bu büyük kültür sanat buluşması, amatör tiyatrocular ile İzmirli sanatseverleri bir araya getirerek 6 gün boyunca sanat dolu anlara sahne oldu.

6 günlük yoğun maraton boyunca belediye tiyatro toplulukları, STK’lar ve amatör gruplar toplam 11 başarılı gösterime imza attı. Gündüz seanslarında sahnelenen çocuk oyunları minik izleyicilerden büyük ilgi görürken, akşam seanslarındaki yetişkin oyunlarında ise salonlar tamamen doldu.

Yıldız Kenter ve Güngör Dilmen isimleri Bornova'da buluştu

Etkinlik süresince giriş kat fuaye alanında açılan Güngör Dilmen fotoğraf sergisi, usta yazarın kişisel eşyaları ve oyun materyalleri ziyaretçilerden yoğun ilgi gördü. Sanatçının Kuzguncuk'taki çalışma odasını canlandıran özel oda mizanseni ise misafirleri nostaljik bir yolculuğa çıkardı.

Tiyatro Günleri’nin final gününde çok anlamlı bir vefa örneği sergilendi. Yerleşke içinde yer alan Yıldız Kenter Sahnesi’nin önündeki fuaye alanına, düzenlenen törenle resmi olarak "Güngör Dilmen Fuaye Alanı" adı verildi. Güngör Dilmen’in kaleme aldığı ünlü Ben Anadolu oyununun başrolünü yıllarca Yıldız Kenter oynamıştı. Anadolu’nun dört bir yanından derneklerin buluştuğu STK yerleşkesinde, bu iki dev sanatçının ismi manevi bir buluşmayla sonsuzluğa taşındı.

Başkan Eşki: "Bu değerleri gelecek kuşaklara aktarmak en büyük görevimiz"

Açılışta konuşan Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, usta yazarın Kuzguncuk’tan yükselen sesini Bornova'da yankılatmaktan gurur duyduklarını belirterek şu ifadeleri kullandı: "Güngör Dilmen, Kuzguncuk’un o tarihi atmosferinde İstanbul’u izleyerek, Anadolu'nun mitolojik zenginliğini, kültürünü ve mücadelesini kağıda dökerek bu topraklara çok büyük bir hizmet sunmuştur. Biz de onun adını bu alana vererek ölümsüzleştirmek adına bir adım attık. Toplumların en büyük kazancı nitelikli insanlar yetiştirmektir,  ancak bundan daha önemlisi o değerleri gelecek kuşaklara aktarmaktır. Çocuklarımızın bu yaşta GüngörDilmen’i,onun eserlerini öğrenmesi ve fikir sahibi olması onlara yapabileceğimiz en büyük güzelliktir. Nice Güngör Dilmenler yetiştirmek ümidiyle emek veren herkese teşekkür ediyorum."

Aile adına duygusal teşekkür: "Onun evi evren değiştirmek gibiydi"

Usta yazarın ailesi adına söz alan eski milli basketbolcu Devran Tanaçan, büyük dayısı Güngör Dilmen ile olan çocukluk anılarını paylaşarak Bornova Belediyesi'ne teşekkür etti:

"Usta yazar Güngör Dilmen, anneannemin kardeşi olan arkeolog Güngör Dilmen ile evliydi. İkisinin de adı soyadı aynı olduğu için ailede onları 'erkek Güngör ve kız Güngör' diye lakaplandırmıştık. Çocukken Kuzguncuk’taki üç katlı evlerine gitmek benim için evren değiştirmek gibiydi; o eski kitap kokusunu ve boğaz manzaralı odadaki daktilo seslerini hala unutamıyorum. Kendini sonraki nesilleri eğitmeye adamıştı. 12 Eylül sonrası Anadolu Üniversitesi'ndeki görevine son verilince Müjdat Gezen ile öğrenciler yetiştirmeye devam etti. Kadın aktörlerin büyük bir savunucusuydu ve ünlü eseri Kurban da gerçek bir hayat hikayesinden yazılmıştı. Vefatından sonra hak ettiği değerin tam verilmediğini düşünüyordum. Bu nedenle bu şahane tiyatro haftasını düzenleyen ve fuaye alanına adını veren Bornova Belediye Başkanı Sayın Ömer Eşki’ye ve tüm ekibe ailem adına sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum."



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Yerel Haberleri

Tümü

Foça, Avrupa’nın genç voleybol yıldızlarını ağırlamaya hazır

CEV U18 2026 Avrupa Plaj Voleybolu Şampiyonası, 17-20 Eylül tarihleri arasında Foça’da...

2 saat önce

Dikili'nin kurtuluşunun 104. yılı coşkuyla kutlandı

Dikili'nin düşman işgalinden kurtuluşunun 104. yıl dönümü, gün boyunca düzenlenen törenler, halk...

4 saat önce

Latife Hanım Köşkü’nde çalışmalar sona yaklaştı

Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, restorasyon çalışmalarında son viraja girilen tarihi...

5 saat önce

Tugay: Basmane’yi İzmir’in yeniden buluşma noktası yapacağız

Taçsız Kral lakaplı Metin Oktay, vefatının 35. yıl dönümünde “Anılarla Basmane Sohbetleri”...

5 saat önce

Başkan Tugay: İzmir dönüşümün öncüsü olmalı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, EBSO Business Center’ın açılışında...

5 saat önce

Çömleğin kalbi Menemen, 45 ülkeyi buluşturacak!

Uluslararası Menemen Çömlek Festivali için geri sayım başladı. Bu yıl 5’inci kez...

5 saat önce

Narlıdere Belediyesi, Atatürk Kültür Merkezi'ni Yeniliyor

Narlıdere Belediyesi, sadece ilçenin değil, kentin en önemli kültür-sanat merkezlerinden biri...

6 saat önce

Konaklı öğrencilere ‘renkli yol’ sürprizi

Konak Belediyesi’nin ilçedeki okul yollarını hem eğlenceli hem güvenli hale getiren Renkli Yol...

6 saat önce

Menderes’e Sağlık Merkezi İçin Olağanüstü Meclis

Menderes Belediye Başkan V. Asuman Şen öncülüğünde gerçekleştirilen olağanüstü meclis ile...

6 saat önce

İkinci Kordon’da yenileme tamamlandı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İkinci Kordon olarak bilinen Cumhuriyet Bulvarı’nda altyapı...

6 saat önce

İzmir İtfaiyesi’ne güç katacak 10 yeni arazöz

İklim krizinin etkisiyle artan yangınlara karşı müdahale kapasitesini artıran İzmir Büyükşehir...

6 saat önce

Bornova’da sanat ve hobi dolu bir Kış: Kayıtlar başlıyor!

Bornova Belediyesi, her yıl binlerce Bornovalıyı sanat, müzik, dans ve el sanatlarıyla...

6 saat önce