Kuzguncuk’tan Bornova'ya sanat köprüsü
Bornova Belediyesi tarafından düzenlenen "1. Güngör Dilmen Tiyatro Günleri", 6 günde sahnelenen 11 gösterimin ardından muhteşem bir finalle sona erdi. Amatör grupların ve çocuk oyunlarının yoğun ilgi gördüğü etkinlikte, usta yazarın kişisel eşyaları ve Kuzguncuk'taki çalışma odasının mizanseni sanatseverlerle buluştu.
Bornova Belediyesi Sivil Toplum Kuruluşları (STK) Yerleşkesi’nde düzenlenen ve Türk tiyatrosunun en önemli isimlerinden Güngör Dilmen’in anısını yaşatan 1. Güngör Dilmen Tiyatro Günleri tamamlandı. Altındağ Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen bu büyük kültür sanat buluşması, amatör tiyatrocular ile İzmirli sanatseverleri bir araya getirerek 6 gün boyunca sanat dolu anlara sahne oldu.
6 günlük yoğun maraton boyunca belediye tiyatro toplulukları, STK’lar ve amatör gruplar toplam 11 başarılı gösterime imza attı. Gündüz seanslarında sahnelenen çocuk oyunları minik izleyicilerden büyük ilgi görürken, akşam seanslarındaki yetişkin oyunlarında ise salonlar tamamen doldu.
Yıldız Kenter ve Güngör Dilmen isimleri Bornova'da buluştu
Etkinlik süresince giriş kat fuaye alanında açılan Güngör Dilmen fotoğraf sergisi, usta yazarın kişisel eşyaları ve oyun materyalleri ziyaretçilerden yoğun ilgi gördü. Sanatçının Kuzguncuk'taki çalışma odasını canlandıran özel oda mizanseni ise misafirleri nostaljik bir yolculuğa çıkardı.
Tiyatro Günleri’nin final gününde çok anlamlı bir vefa örneği sergilendi. Yerleşke içinde yer alan Yıldız Kenter Sahnesi’nin önündeki fuaye alanına, düzenlenen törenle resmi olarak "Güngör Dilmen Fuaye Alanı" adı verildi. Güngör Dilmen’in kaleme aldığı ünlü Ben Anadolu oyununun başrolünü yıllarca Yıldız Kenter oynamıştı. Anadolu’nun dört bir yanından derneklerin buluştuğu STK yerleşkesinde, bu iki dev sanatçının ismi manevi bir buluşmayla sonsuzluğa taşındı.
Başkan Eşki: "Bu değerleri gelecek kuşaklara aktarmak en büyük görevimiz"
Açılışta konuşan Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, usta yazarın Kuzguncuk’tan yükselen sesini Bornova'da yankılatmaktan gurur duyduklarını belirterek şu ifadeleri kullandı: "Güngör Dilmen, Kuzguncuk’un o tarihi atmosferinde İstanbul’u izleyerek, Anadolu'nun mitolojik zenginliğini, kültürünü ve mücadelesini kağıda dökerek bu topraklara çok büyük bir hizmet sunmuştur. Biz de onun adını bu alana vererek ölümsüzleştirmek adına bir adım attık. Toplumların en büyük kazancı nitelikli insanlar yetiştirmektir, ancak bundan daha önemlisi o değerleri gelecek kuşaklara aktarmaktır. Çocuklarımızın bu yaşta GüngörDilmen’i,onun eserlerini öğrenmesi ve fikir sahibi olması onlara yapabileceğimiz en büyük güzelliktir. Nice Güngör Dilmenler yetiştirmek ümidiyle emek veren herkese teşekkür ediyorum."
Aile adına duygusal teşekkür: "Onun evi evren değiştirmek gibiydi"
Usta yazarın ailesi adına söz alan eski milli basketbolcu Devran Tanaçan, büyük dayısı Güngör Dilmen ile olan çocukluk anılarını paylaşarak Bornova Belediyesi'ne teşekkür etti:
"Usta yazar Güngör Dilmen, anneannemin kardeşi olan arkeolog Güngör Dilmen ile evliydi. İkisinin de adı soyadı aynı olduğu için ailede onları 'erkek Güngör ve kız Güngör' diye lakaplandırmıştık. Çocukken Kuzguncuk’taki üç katlı evlerine gitmek benim için evren değiştirmek gibiydi; o eski kitap kokusunu ve boğaz manzaralı odadaki daktilo seslerini hala unutamıyorum. Kendini sonraki nesilleri eğitmeye adamıştı. 12 Eylül sonrası Anadolu Üniversitesi'ndeki görevine son verilince Müjdat Gezen ile öğrenciler yetiştirmeye devam etti. Kadın aktörlerin büyük bir savunucusuydu ve ünlü eseri Kurban da gerçek bir hayat hikayesinden yazılmıştı. Vefatından sonra hak ettiği değerin tam verilmediğini düşünüyordum. Bu nedenle bu şahane tiyatro haftasını düzenleyen ve fuaye alanına adını veren Bornova Belediye Başkanı Sayın Ömer Eşki’ye ve tüm ekibe ailem adına sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum."
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Bornova’da devrim gibi dayanışma
Bornova Belediyesi, 15 dönümlük Yakaköy Dayanışma Tarlası’nda üniversite öğrencileri ve...
Ege’de barış köprüsü yeniden kuruluyor: Nihat Dirim...
Eski Foça Belediye Başkanı Nihat Dirim’in Ege’nin iki yakasında kurduğu barış köprüsü,...
Bornova'da kadın emeği sanatla buluştu
Atatürkçü Düşünce Derneği Bornova Şubesi’nin kültür ve sanat alanındaki üretici çalışmaları...
Yerel Haberleri
TümüTugay’dan Almanya ile iş birliğini güçlendirme mesajı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, görevine yeni başlayan Almanya Federal...
Konak’taki 1440 ve 1441 Sokaklar tasarımlarıyla bölgeye...
Alsancak 1440 ve 1441 Sokaklarda gerçekleştirilecek ve kent estetiğinde çığır açacak sokak...
17 Ağustos kayıpları, Menemen'de unutulmadı
17 Ağustos Marmara Depremi'nin 27. yıl dönümünde, Menemen'de "İzmir'in depremselliği" konulu...
Başkan Eşki’den, Bornova’nın kalbinde sabah temizliği
Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki mesaiye gün ağardığı saatlerde Bornova’nın kalbi...
Konak’ın sokakları yeni konteynerlerine kavuştu
Konak Belediyesi, görüntü kirliliğine sebep olan eski ve yıpranmış çöp konteynerlerini,...
Selçuk'ta yollar yenileniyor: 40 yıllık bekleyiş sona erdi
Efes Selçuk’ta Zeytinköy ve Barutçu mahallelerine ulaşımı sağlayan 15,5 kilometrelik yenileme...
İzmir’in En Tatlı Festivali 22-23 Ağustos’ta Payamlı’da
Güzelbahçe’nin bereketli topraklarında yetişen ve kendine özgü lezzetiyle bölgenin...
Urla'da çocuklar yaz atölyeleriyle hem eğlendi hem öğrendi
Urla Belediyesi tarafından çocukların y az tatilini verimli, eğitici ve keyifli bir...
Mustafa Kemal Caddesi’nde kesintisiz prestij hamlesi
Bornova Belediyesi, Bayraklı sınırından Cumhuriyet Meydanı’na kadar uzanan Mustafa Kemal...
Mahalle Bostanları’nda yaz hasadı sürüyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kent içinde tarımı teşvik eden ve kadın emeğini merkeze alan...
MABEM Tercih Sürecinde Binlerce Öğrenciye Destek Oldu
Manisa Büyükşehir Belediyesi Eğitim Merkezleri (MABEM), YKS ve LGS tercih döneminde...
30 Ağustos ruhu satranç turnuvasıyla taçlanacak
Karşıyaka Belediyesi, Zafer Bayramı’nın 104’üncü yılı dolayısıyla Türkiye Satranç Federasyonu...