Lozan Barış Antlaşması’nın 102. yılı Konak’ta kutlandı
Konak Belediyesi’nin Lozan Barış Antlaşması’nın 102. yıldönümü dolayısıyla İsmet İnönü Anı Evi’nde düzenlediği törende konuşan Başkan Mutlu, “Lozan, Türk milletinin varoluş mücadelesinin zafer anıtı, kurtuluştan kuruluşa giden yolda çok önemli bir kilometre taşı. Lozan’ı sadece geçmişten bir miras olarak değil, yol haritası olarak görmeye devam edeceğiz” dedi.
Türkiye Cumhuriyeti’nin tapu senedi ve bağımsızlığımızın sembolü olan Lozan Barış Antlaşması’nın 102. yılı, Konak Belediyesi’nin Atatürkçü Düşünce Derneği ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ile birlikte düzenlediği törenle kutlandı. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Başbakanı, ikinci Cumhurbaşkanı ve Lozan Barış Antlaşması’nın mimarı İsmet İnönü’nün doğduğu ev olan İsmet İnönü Anı Evi ve Kitaplığı’nda gerçekleştirilen törene Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu’nun yanı sıra CHP Konak İlçe Başkanı Ozan Ali İlgazi, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Başkan Başdanışmanı Ahmet Gürel, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği İzmir Şube Başkanı Aslı Tamtürk, 68’liler Platformu Yürütme Kurulu Üyeleri, Atatürkçü Düşünce Derneği İzmir Şube Başkanları ve Yönetim Kurulu Üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Mutlu: Türk milletinin varoluş mücadelesinin zafer anıtı
Lozan Barış Antlaşması’nın günümüze ışık tutan dev bir miras olduğunun altını çizen Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, “Lozan Barış Antlaşması, Türk milletinin varoluş mücadelesinin zafer anıtı, kurtuluştan kuruluşa giden yolda çok önemli bir kilometre taşı. Bugün bu topraklardaki bağımsız, özgür yaşamımız bu siyasi zaferin sonucu. Lozan, sadece geçmişin diplomatik kazanımı değil, bugün hala bize yol gösteren bir pusula. Biliyorsunuz ben Lozan mübadili bir ailenin çocuğuyum. Benim 1935 doğumlu olan babamın adı İsmet Yaşar. Mübadele ile gelenler İsmet İnönü’yü saygıyla, minnetle anmışlar ve onun adını çocuklarında da yaşatarak bu müteşekkirliği ölümsüzleştirmek istemişler” dedi.
“Yol haritası olarak görmeye devam edeceğiz”
Lozan’a her zaman sahip çıkacaklarını vurgulayan Başkan Mutlu, şunları söyledi: “Cumhuriyet’imizin kurucu değerlerini bize unutturmaya çalışanlar, laikliği aşındıranlar, hukuku siyasetin sopası yapanlar bilsin ki bizler Lozan’ın ruhunu kalbimizde taşıyoruz. Lozan’a sahip çıkmak, tam bağımsız, laik Türkiye’ye sahip çıkmaktır. Lozan’a sahip çıkmak, eşitliğe, laikliğe, yargı bağımsızlığına, temel hak ve özgürlüklere, barışa sahip çıkmaktır. Lozan Antlaşması’nın 102. yıl dönümünde başta Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, müzakereler sırasında büyük bir diplomasi dehası olduğunu gösteren İsmet İnönü ve Lozan heyetinde yer alan tüm üyeleri saygı ve minnetle anıyorum. Onlara hep birlikte bir kere daha bir söz veriyoruz. Biz laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti’ni ilelebet yaşatacağız. Laikliğe, demokrasiye, bağımsızlığımıza sonuna kadar sahip çıkacağız. Lozan’ı sadece geçmişten bir miras olarak değil, yol haritası olarak görmeye devam edeceğiz.”
Gürel: Lozan bir tapudur
Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Başkan Başdanışmanı Ahmet Gürel de, “Lozan bir tapudur. Dünya Savaşı’ndan yenik çıkmasına rağmen Kurtuluş mücadelesinde başarı kazanarak tapusunu alan tek ülke Türkiye Cumhuriyeti’dir. Emperyalist ülkeler aradan bu kadar yıl geçmesine rağmen, Lozan yenilgisini unutmadılar. Tam bağımsız Türkiye için Lozan çok önemliydi. Bir eksimiz var. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ‘Lozan bayram olmalı’ demiş. Onu da bir gün yaparız” ifadelerini kullandı.
Tamtürk: Lozan sayesinde 102 yıldır özgür ve bağımsız yaşıyoruz
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği İzmir Şube Başkanı Aslı Tamtürk ise “Özellikle bugün tarihin en kritik dönüm noktalarından birini yaşıyoruz. Misak-ı Milli sınırlarımız içinde ulusal egemenliğimizin tescillendiği, çağdaş, laik, tam bağımsız üniter bir ulus devlet olarak uluslararası arenada bağımsızlığımızı ilan ettiğimiz o tarihi günün 102. yıldönümü. Tarih ulusların belleğidir. Doğru dersleri almak zorundayız. Lozan’ın kıymetini anlamak için bence Sevr’i iyi okumak gerekiyor. Çünkü bu idam fermanında en ağır bedeli ödeyen bizlerdik. Diplomatik başarı örneği ortaya koyan İsmet Paşa ve arkadaşları sayesinde yırtıp attık. Bu sömürgeci zihniyet Büyük Ortadoğu Projesi ve ‘sözde demokrasi’ kisvesi altında hala coğrafyamızda egemen olmaya çalışıyor. Biz Lozan sayesinde bu topraklarda 102 yıldır, özgür, bağımsız bireyler olarak bir arada yaşıyoruz ve aynı kararlılıkla yaşamaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı İzmir’de törenle...
Kıbrıs Barış Harekatı'nın 52'nci yıl dönümü ve 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı Cumhuriyet...
CHP Lideri Özel'den Anıtkabir ziyareti: Ülkemizin tapu...
CHP Lideri Özgür Özel, Lozan Barış Antlaşması’nın 102. yıl dönümü olması sebebiyle Anıtkabir’e...
Lozan Barış Antlaşması’nın 101. yılı İsmet İnönü’nün...
Konak Belediyesi’nin İsmet İnönü Anı Evi’nde düzenlediği Lozan Barış Antlaşması’nın 101....
Yerel Haberleri
TümüKarşıyaka Çarşısı’nda araç denetimleri sürüyor
Kent düzenini sağlamak ve toplum huzurunu güvence altına almak için çalışan Karşıyaka...
Çandarlı’nın geleceğine imza: Cumhuriyet Meydanı coşkulu...
Dikili Belediyesi tarafından Çandarlı’ya kazandırılan Cumhuriyet Meydanı, binlerce vatandaşın...
Buca’da kadınlar buluşuyor, dayanışma güçleniyor
Buca Belediyesi, kadınların kentten beklentilerini dinlemek ve kadın dayanışmasını g...
Saadet Mirci Semt Merkezi hayata yeniden açılan kapısı oldu
Konak Belediyesi Enver Şükrü Aytulun Saadet Mirci Semt Merkezi’nde hayata tutunan, yaşama...
İzmir Yurttaş Meclisi 15 ilçeye ulaştı
İzmir genelinde sürdürülen İzmir Yurttaş Meclisi çalışmaları kapsamında bugüne kadar 15 ilçede...
Onat Tüneli İzmir trafiğine nefes aldıracak
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yapımını sürdürdüğü Buca Onat Tüneli tamamlandığında, Buca ile...
Selçuk, Beach Flag Futbol turnuvasına ev sahipliği yapıyor
Efes Selçuk, bu yıl önemli bir spor organizasyonuna daha ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor....
Bornovalı muhtarlardan yoğun mesaiye ‘Makarna’ molası
Bornovalı muhtarlar, yoğun mahalle mesaisine Bornova Belediyesi’nin EVKA-3’teki Mutfak...
Konak’ta imzalar fırsat eşitliği için atıldı
Sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliklerine bir yenisini ekleyen Konak Belediyesi, Kordon...
Urla’da istifalar sonrası ilk meclis toplandı;...
Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan’ın ve 22 meclis üyesinin Cumhuriyet Halk Partisi’nden istifa...
Karabağlar ‘da BİO fark yarattı: 2 bin 40 kişi iş sahibi...
Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay'ın göreve gelir gelmez hayata geçirdiği Bölgesel...
Başkan Eşki’den Çamdibi çıkarması: "Halkımızın içinde,...
Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Çamdibi Bölgesi’nde gerçekleştirdiği alan gezisinde...
