Prof. Kurnaz’dan ‘iklim değişikliği’ uyarısı
Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof
Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz; Karşıyaka Belediyesi, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası ve Kent Konseyi tarafından düzenlenen “Atık Değerdir” başlıklı sempozyuma konuk oldu.
Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz; Karşıyaka Belediyesi, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası ve Kent Konseyi tarafından düzenlenen “Atık Değerdir” başlıklı sempozyuma konuk oldu. “İklim Değişikliğinin Kıyı Kentleri Üzerindeki Etkileri” başlıklı bir sunum yapan Kurnaz, küresel iklim değişikliği aynı şekilde devam ettiği takdirde, dünyayı ve ülkemizi büyük tehlikelerin beklediğine dikkat çekti.
SICAKLIK ARTACAK, YAĞIŞLAR AZALACAK
Prof. Dr. Levent Kurnaz “Nüfus artıyor ama su azalıyor. 1933’te 15 milyon kişiydik. Şimdi 85 milyonuz. Su azaldı nüfus arttı. Kişi basına düşen su miktarı 6’da 1’ine düştü. Kontrolsüz şekilde karbondioksit salıyoruz. 2020 - 2050 aralığında Ege’de ortalama yaz sıcaklığı her gün 35 derecenin üzerinde olacak ve 40’lara, 45’lere çıkacak. Böyle giderse bu yüzyılın sonunda ülkemizde yaklaşık 7 derecelik ısınma yaşanacak ve yağışlar da yüzde 30 azalacak. Suyumuz bütün Akdeniz çevresinde güvenlik problemleri yaratacak seviyeye gelecek. Deniz seviyesi 1.8 ile 2 metre civarında yükselecek. Sel, erozyon riskinde büyük artışlar olacak” dedi.
“TÜKETİMİ EN AZA İNDİRMEK ZORUNDAYIZ”
“Yarınları kurtarmak için yaşam şeklimizi değiştirmeli ve pek çok şeyden vazgeçmeyi kabul etmeliyiz” diyen Kurnaz, şöyle devam etti: “Bu gidişatı durdurmamız gerekiyor. Arabanın yerini bisikletin ve toplu taşımanın aldığı; giysiyi, telefonu, enerjiyi en verimli şekilde kullandığımız bir yaşama geçmek zorundayız. Hayatımızı, standartlarımızı değiştirmek durumundayız. Ne kadar çok tüketirsek, o kadar çok iklim değişikliğine neden oluruz. Hava kirliliğinin düzgün şekilde ölçülmesi ve takip edilmesini sağlamalıyız. Bu noktada da yerel yönetimlere önemli görevler düşüyor. Kentleri çeşitli önlemlerle felaketlere karşı ‘dirençli’ hale getirmeliyiz. Gelecekte ne olacağı aslında bugün bizim nasıl bir karar vereceğimize bağlı. Her birey mutlaka bu konuyla ilgilenmeli ve bilinçlenmeli. Bu şekilde devam edemeyeceğimizi anlamamız lazım.”
Sempozyumun ikinci gününde, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nden Prof. Dr. Aysun Sofuoğlu’nun yönettiği “oturumda; Eskişehir Tepebaşı Belediyesi Sürdürülebilirlik Koordinatörü Başak Demiray ve DEHA Bitkisel Atık Yağ A.Ş. Kimya Yüksek Mühendisi Nihal Sözbir Karakuş da sunumlar yaptı. Ayrıca alanında uzman isimlerin katılımıyla “Atık Değerdir” ve “Yeşil Uygulamalar” başlıklı oturumların gerçekleştirildiği organizasyon, Karşıyaka Belediye Meclisi Çevre ve Sağlık Komisyonu Üyesi, Kimya Mühendisi Saadet Çağlın’ın moderatörlüğündeki “Atık Yönetiminde Yaşanan Sorunlar ve Geleceğe Yönelik Öneriler” başlıklı panel-forum ile sona erdi.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
İzmir’in iklim deneyimi Avrupa’ya taşınacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi, iklim değişikliğinin kentler üzerindeki etkilerine karşı daha güçlü...
Başkan Tugay'dan iklim krizi çağrısı: Sorumluluk hepimizin
Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay,...
2050 vizyonu hazır: İzmir iklim nötr kent olmayı hedefliyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı'nı (SECAP) güncelleyerek...
Yerel Haberleri
TümüDoğal Yaşam Parkı’nda kış saati uygulaması başlıyor
Günlerin kısalmaya başlamasıyla birlikte İzmir Doğal Yaşam Parkı’nın ziyaret saatleri yeniden...
Bayraklı’nın Kültür, Sanat, Teknoloji Ve Sporu Fuarda...
Bayraklı Belediyesi, İzmir Enternasyonal Fuarı’nın (İEF) 95. yılında düzenlediği kültür, sanat...
Toplu Taşımada Akıllı Ulaşım Girişimi: Manisa, Avrupa...
Manisa Büyükşehir Belediyesi, vatandaşlarına daha akıllı ve sürdürülebilir bir toplu taşıma...
Karşıyaka ‘Avrupa Hareketlilik Haftası’na hazır!
Karşıyaka Belediyesi, ‘Avrupa Hareketlilik Haftası’ kapsamında kültürden sanata, spordan...
Buca’da fırınlara sıkı denetim
Buca Belediyesi, ilçe genelindeki fırın ve unlu mamul üretim noktalarında hijyen, gramaj ve...
Bayraklı’da 3 Bin Öğrenciye Kırtasiye Desteği
Bayraklı Belediyesi, 2026-2027 eğitim-öğretim yılında da ihtiyaç sahibi öğrencilerin yanında...
Torbalı’nın Kurtuluşunun 104. Yılına Özel Satranç Turnuvası
Geniş katılımla gerçekleştirilen organizasyon, hem sporcuların hem de ailelerinin yoğun ilgisini...
Bir ihbarla gittiler, yeni bir hayatın ilk anlarına tanık...
İzmir’de bir ihbar üzerine, verilen adrese giden itfaiye paramedikleri, hastaneye nakli için...
Konak Belediyesi’nden ihtiyaç sahibi öğrencilere çanta ve...
Yeni eğitim-öğretim yılında ihtiyaç sahibi aileleri yalnız bırakmayan Konak Belediyesi, ilkokul...
İzmir tarımında akıllı sayaç devrimi
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kuraklıkla mücadele kapsamında tarımsal sulamada 30 milyon liralık...
Bornova Belediyesi’nden yıldırım müdahale
Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Atatürk Mahallesi Macera Parkı mevkiinde sökülen taşlar...
5 bin yıllık Liman Tepe’de yeni keşif: Taş kanallarla...
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin destek verdiği Liman Tepe kazılarında yaklaşık 5 bin yıllık...