Soyer: “Atatürk’ün yüzündeki kıvılcımdan çok şey öğreniyoruz”
İzmir’in kurutuşunun 100’üncü yıl coşkusunu sanatla tüm kente yayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Atatürk fotoğrafları koleksiyoneri Hanri Benazus'un arşivinden derlenen “İşgal’den Kurtuluşa Sergisi”ni açtı. Sergi açılışında geleceğin geçmişin hafızasını anlayarak kurulması gerektiğini vurgulayan Başkan Soyer, “Mustafa Kemal Atatürk’ün yüzündeki kıvılcımdan çok şey öğreniyoruz” dedi
İzmir Büyükşehir Belediyesi 9 Eylül İzmir’in kurtuluşunun 100’üncü yıl kutlamaları kapsamında, Hanri Benazus'un arşivinden derlenen “İşgal’den Kurtuluş’a” fotoğraf sergisini açtı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Konak Metro İstasyonu’ndaki sanat galerisinde açılan sergi, Mustafa Kemal Atatürk hakkında yazdığı kitaplar ve binlerce fotoğraftan oluşan Atatürk fotoğrafları koleksiyonuyla tanınan Hanri Benazus'un İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağışladığı 20 bin eserden seçkilerle hazırlandı.
Serginin açılışına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve eşi Neptün Soyer, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Hanri Benazus, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertuğrul Tugay, İzmir Milli Kütüphane Vakfı Başkanı Ulvi Puğ, İzmir iş dünyasının temsilcileri, sanatçı ve akademisyenler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, muhtarlar ve çok sayıda sanatsever katıldı.
İşgalden kurtuluşa 100 yıllık miras
Başkan Tunç Soyer 15 Mayıs 1919’da başlayan İzmir’in işgalinden, Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde verilen kurtuluş mücadelesi neticesinde 9 Eylül 1922’de son bulan bağımsızlık mücadelesine dair karelerin yer aldığı sergiyi baştan sonra gezerek anı duvarını imzaladı. Sergide Atatürk’ten Kurtuluş Savaşı komutanlarına, kongrelerden dönemin gazete kupürlerine, İzmir’in işgalinden kurtuluşuna yüzlerce fotoğraf sergilendi. Sergi 30 Kasım 2022’ye kadar İzmirlilerin beğenisine sunulacak.
“O hafızayı gün ışığına çıkartmadan geleceği kuramayız”
Sergi turunun ardından konuşan Başkan Soyer, 100’üncü yıl şerefine Afyon Kocatepe’den başlatılan Zafer Yolu izlenimini aktardı. Başkan Soyer, “Öylesine bir hız çağında yaşıyoruz ki, hayat bizle başlayıp biten bir şey gibi akıp gidiyor. Oysa arkada muazzam bir geçmiş var ve müthiş bir gelecek var. Geleceği o hafızayı gün ışığına çıkartmadan nasıl kurabilirsiniz? O hafızayı tazelemek ve hatırlamak mecburiyetindesiniz. Okumak, duymak, dinlemek başka bir şey ama bir de görmek var. Onu da çok kıymetli Hanri Benazus’a borçluyuz. 1947 yılından beri 20 binin üzerinden fotoğrafı dünyanın her yerinden toparlamış, bulmuş çıkartmış. Biz de baktığımız her fotoğrafta Mustafa Kemal Atatürk’ün yüzündeki kıvılcımda, atalarımızın yüzündeki ifadeden çok şey öğreniyoruz. O hafızayı tazeliyoruz. Ben hayatımın en büyük hediyesini aldım kendisinden. Kendisiyle iftihar ediyoruz” şeklinde konuştu.

“Koleksiyonu Büyükşehir’e vermeseydim heba olacaktı”
Açılışta konuşan Hanri Benazus ise, “Değerli başkanım beni en büyük yükten kurtaran insandır. Eğer ben bu koleksiyonu Büyükşehir Belediyesi’ne teslim etmeseydim heba oluyordu. Allah bana İzmir’in kurtuluşunu görmeyi nasip etti. Bu koleksiyonu ben kurdum ama sergi İzmir Büyükşehir Belediyesi’nindir” ifadelerini kullandı.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Başkan Yetişkin'in 'diyalize' girmesi gerektiği öğrenildi!
CHP Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Devrim Barış Çelik,...
Soyer'den operasyon tepkisi: Kılınıza zarar verecek bir...
Kooperatif soruşturmasında cezaevine giren eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer,...
Menemen'de özel çocukların karne sevinci yürekleri ısıttı
Menemen Belediyesi, ilçede yaşayan ve çeşitli okullarda eğitim gören özel çocuklar için karne...
Yerel Haberleri
TümüKonak’ta imzalar fırsat eşitliği için atıldı
Sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliklerine bir yenisini ekleyen Konak Belediyesi, Kordon...
Urla’da istifalar sonrası ilk meclis toplandı;...
Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan’ın ve 22 meclis üyesinin Cumhuriyet Halk Partisi’nden istifa...
Karabağlar ‘da BİO fark yarattı: 2 bin 40 kişi iş sahibi...
Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay'ın göreve gelir gelmez hayata geçirdiği Bölgesel...
Başkan Eşki’den Çamdibi çıkarması: "Halkımızın içinde,...
Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Çamdibi Bölgesi’nde gerçekleştirdiği alan gezisinde...
Karşıyaka’da “sokak” çocukların!
Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, Latife Hanım Mahallesi’nde düzenlenen ‘Sokak Senin’...
Manisa Büyükşehir Belediyesi “Sağlıklı İşyeri”...
Manisa Büyükşehir Belediyesi, Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen “Beslenme Dostu ve...
Belediye ve Kaf Kaf tek yürek!
Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, Karşıyaka Spor Kulübü’nün eski kulüp başkanları,...
Konaklı kadınların okuma azmi örnek oldu
Konak Belediyesi’nin, Konak Halk Eğitimi Merkezi iş birliğiyle Basmane Semt Merkezi’nde açtığı...
Bornova’da doğal lezzetler halkla buluşuyor
Bornova Belediyesi, 6 Eylül 2026 tarihinde Yakaköy Köy Meydanı’nda düzenleyeceği "2. Geleneksel...
Karabağlar ‘da Gazeteci Barış Selçuk saygıyla anıldı
Karabağlar Belediyesi, İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nin katkılarıyla, 32 yıl önce...
Engelsiz Yaşam Merkezi'nde üreterek güçleniyorlar
Efes Selçuk Belediyesi Engelsiz Yaşam Merkezi’nde düzenlenen makrome ve yaratıcı drama...
İzmir’in simge yapısı Cihan Palas yeniden hayat buluyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin tarihi ve kültürel mirasının önemli yapılarından...
