Tarihi Carfi Köşkü görkemli günlerine döndü
İzmir Büyükşehir Belediyesi, şehrin zengin mimari mirasını yeniden gün ışığına kavuşturuyor. İzmir’in tarihi semtlerinden Tilkilik’teki Carfi Köşkü’nü yaklaşık 11 milyon liralık yatırımla ayağa kaldıran Büyükşehir Belediyesi, Agora’da adeta parlayan bir yıldız yarattı.
Konak ile Kadifekale arasındaki tarihi aksı canlandırmak için çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, Smyrna Antik Kenti’nin parçası niteliğindeki Tarihi Carfi Köşkü’nün yapımını tamamladı. Köşkten günümüze sadece bir duvar ile hamam yapısı ulaşan ve yaklaşık 11 milyon liralık yatırımla şehre yeniden kazandırılan tarihi Carfi Köşkü, aslına sadık kalınarak restore edildi. Yapı EÇEV’e devredilerek bölgede yaşayan çocuklar ve kadınların eğitimi, sosyalleşmesi için kullanılması sağlanacak. Tarihi yapının açılışı ise önümüzdeki günlerde bölge halkının da katılımı ile yapılacak.
Mevcut ağaçlar da korundu
Carfi Ailesi’nin Büyükşehir Belediyesi’yle yaptıkları protokol sonucunda tarihi yapıyı restore etmeye başladıklarını ifade eden Tarihi Yapılar Şube Müdürlüğü Restoratörü Şeyhmus Çakmak, “20 yıl önce projesi çizilmişti ancak 2020 yılında gerekli prosedürler tamamlanarak binanın restorasyon çalışmalarına başlandı. Biz binayı devraldığımızda büyük bir tahribat vardı. Önce binanın sınırlarını belirledik. Ana binadan günümüze kalan tek bir duvar ve hamam vardı. Kazıyla devam ettiğimiz restorasyon çalışmalarında bodrum kat seviyesinde tonoz örtü sistemine sahip bir hacim bulduk. Arkeolog eşliğinde kazı yapıldı ve aslına sadık kalınarak inşa ettiğimiz yapıyı tamamladık. Bina içerisinde mevcut ağaçları da koruyarak çocukların rahat oynayabileceği bir alan haline getirdik” dedi.
1997’de EÇEV’e bağışlandı
Carfi Ailesi’ne ait geniş bir bahçe içindeki iki katlı köşk, Tilkilik semtinde 945 Sokak’ta bulunuyor. Yapı, UNESCO Dünya Mirası yolunda Tarihi Liman Kenti alan yönetim sınırları içerisinde en önemli kültür miraslarından biri durumunda. Aile, köşkü 1997’de EÇEV’e bağışladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından tescillenen yapının restorasyonu ve rekonstrüksiyonunu üstlendi.
Büyükşehir Belediyesi’nin restore ettiği binanın tek katlı müştemilat yapısında sergi atölyeleri ve eğitim salonu bulunacak. İki katlı konut yapısında ise seminer salonları, sergi alanı, konferans salonu ve idari ofisler yer alacak. Başta bölge halkı olmak üzere tüm İzmirlilerin bölgenin yenilenen tarihi ile yeniden buluşması sağlanacak.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Latife Hanım Köşkü’nde çalışmalar sona yaklaştı
Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, restorasyon çalışmalarında son viraja girilen tarihi...
Farkoh Köşkü’nde dört kuşak sonra anlamlı buluşma
Buca Belediyesi Kent Belleği Sergisi’ne ev sahipliği yapan Hacı Davut Farkoh Köşkü, yıllar sonra...
Latife Hanım Köşkü’nde restorasyon devam ediyor: Başkan...
Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, 30 Ekim İzmir depreminde aldığı hasar sonrası...
Yerel Haberleri
Tümü5. Bayraklı Homeros Edebiyat ve Sanat Festivali Başladı
Bayraklı Homeros Edebiyat ve Sanat Festivali’nin beşincisi, “Smyrna’dan Homeros’a: Bayraklı...
Gençler Cumhuriyet’in izinde yürüdü, kadınlar...
İzmir Büyükşehir Belediyesi, gençleri doğayla, kadınları tarihle buluşturdu. Cumhuriyet Bayramı...
İş’te İzmir’le iş buldu, öğrencileriyle derste buluştu
İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası bünyesindeki İş’te İzmir platformu, iş arayanlarla...
3. Yaş Üniversitesi’nde ders zili çaldı
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 60 yaş ve üzeri vatandaşları aktif yaşama ve hayat boyu...
Büyükşehir, dayanışma noktalarıyla İzmirlinin yanında
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kent genelindeki 12 Dayanışma Noktası ve 3 Danışma Noktası...
1,5 milyon ton dip çamuru çıkarıldı, rota kuzeye çevrildi
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Körfez’de su sirkülasyonunu artırmak ve deniz ekosistemini...
Efes Selçuk'ta Cumhuriyet Bayramı Coşkusu Kültür, Tarih...
Efes Selçuk Belediyesi, Cumhuriyetin 103. yıl dönümünü kapsamında anma programları, törenler,...
Genç Yaka’da ‘Cumhuriyet’in İzinde’ bilgi yarışması
Karşıyaka Belediyesi, Cumhuriyet Bayramı kapsamında Genç Yaka’da bilgi yarışması düzenledi. 4...
Bornova’da gelecek minik ellerle yeşerdi
Bornova Belediyesi Ekolojik Kent Yerel Tohum Merkezi’ni ziyaret eden Mediha Mahmutbey Ortaokulu...
Geleceğin yıldızları Buca’da yetişiyor
Buca Belediyesi’nin çocukları sporla buluşturmak amacıyla düzenlediği ücretsiz Futbol Okulları,...
Kemeraltı Festivali esnafın yüzünü güldürdü
Konak Belediyesi’nin düzenlediği Kemeraltı Festivali, Başkan Nilüfer Çınarlı Mutlu’nun da...
Sarnıç’ın su şebekesine 205 milyonluk yatırım!
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, Gaziemir Sarnıç’ta 205 milyon liralık...