BIST 100 13.687,86 %0,63 Altın 6.135,75 ₺/gr %0,02 Bitcoin $63.840 %0,91 Dolar 47,40 ₺ %0,04 Euro 54,09 ₺ %0,11 Sterlin 63,08 ₺ %0,12 Gümüş 87,63 ₺/gr %0,65 Ethereum $1.901,96 %1,33 İsviçre Frangı 58,01 ₺ %0,27 Kanada Doları 33,65 ₺ %0,17 Avustralya Doları 32,96 ₺ %0,26 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,63 ₺ %0,04 BAE Dirhemi 12,91 ₺ %0,07 Rus Rublesi 0,60 ₺ %0,04 Çin Yuanı 7,00 ₺ %0,05
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Yerel Uğur Mumcu ölümünün 28. yılında Gaziemir’de özlemle anıldı

Uğur Mumcu ölümünün 28. yılında Gaziemir’de özlemle anıldı

Ankara'daki evinin önünde aracına konulan bombanın patlaması sonucu yaşamını yitiren Uğur Mumcu, katledilişinin 28’inci yılında Gaziemir’de belediyenin düzenlediği etkinlikle anıldı.

0Yorumlar
Uğur Mumcu ölümünün 28. yılında Gaziemir’de özlemle anıldı

Gaziemir Belediyesinin Sevgi Yolu’nda düzenlediği Uğur Mumcu Anma Etkinliği, Mumcu’nun öldürüldüğü saat olan 12.00’de, Uğurlar Olsun şarkısının çalınmasıyla başladı. Koronavirüs salgını nedeniyle katılımın sınırlı tutulduğu, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, belediye başkan yardımcıları, belediye meclis üyeleri ve muhtarların katıldığı etkinlik, canlı heykel gösterisi ve fotoğraf sergisiyle devam etti.

C-4 tipi plastik bombanın patlaması sonucu enkaza dönüşen Mumcu’nun 06 YR 245 plakalı aracının temsili ve Karşıyaka Soğuk Heykel Atölyesi oyuncularının canlandırdığı Uğur Mumcu, Gaziemirlilere duygulu anlar yaşattı. Uğur Mumcu’nun fotoğraflarının yer aldığı fotoğraf sergisi ise ziyaretçilerini Mumcu’nun anılarında yolculuğa çıkardı. 22 Ocak Cuma günü saat 16.00’ya kadar Sevgi Yolu’nda açık kalacak sergi, 25-29 Ocak tarihlerinde Gaziemir Belediye Hizmet Binası zemin katında, mesai saatlerinde ziyarete açık olacak.

Mumcu’nun ölüm haberiyle yıkıldım

Anma etkinliğinde konuşan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Mumcu’nun ölüm haberini aldığında adeta yıkıldığını söyledi. Başkan Arda, “Bundan 28 yıl önce, tam bu saatlerde Türk basınının en büyük kalemlerinden, aydınlarından biri olan Uğur Mumcu’yu maalesef arabasına konan bombanın patlaması sonucu kaybettik. O gün bu saatlerde acı haberi, önceki dönem Belediye Başkanımız Halil İbrahim Şenol ve rahmetli arkadaşımız Hasan Toyun’la birlikte Gaziemirspor’un maçını izlerken aldık. Haberi aldığımızda üzüldük, yıkıldık. 27 Ocak 1993 günü Gaziemir’den bir otobüs dolusu arkadaşımızla Uğur Mumcu’nun cenazesine katıldık. Yüz binlerin katıldığı cenaze töreni boyunca yağmur altında yürüdük. Sırılsıklam ıslandık. Ama bir kişi dahi o alanı terk etmedi ve Uğur Mumcu’yu son yolculuğuna hep birlikte uğurladık. Hep birlikte ağladık, gökler ağladı” dedi.

Uğur Mumcu pusulamızdı

Uğur Mumcu ile lise yıllarında tanıştığını söyleyen Başkan Arda; onun sorgulatan, düşündüren makalelerinin fikir dünyasına yön verdiğini söyledi. Mumcu’nun, egemen güçlerin Türkiye’yi götürmek istedikleri o karanlık yolu okuyucularına gösterdiğini vurgulayan Arda sözlerini şöyle sürdürdü:

Onun sorgulatan, düşündüren makaleleri bizlerin fikir dünyası için adeta bir pusula görevi görüyordu. Katledildiği güne kadar mesleğini onuruyla yaptı. O kalemini hiçbir zaman eğip bükmedi. Tüm çarpıklıkları büyük bir açıklıkla, cesaretle gözler önüne serdi. Katiller ve azmettirenler halen daha bulunamadı ya da bulunmadı! Ülkemizde çağdaşlık ve demokrasinin sağlanması için yıllarca uğraş veren Uğur Mumcu da Bahriye Üçok, Muammer Aksoy, Çetin Emeç, Ahmet Taner Kışlalı ve Kemal Türkler gibi değerlerimiz, gibi faili meçhul bir cinayete kurban gitti. Türk basınının en büyük kalemlerinden ve aydınlarından biri olan Uğur Mumcu, somut belgelere dayalı çalışmaları ve yayımladığı eserleriyle örnek ve önder bir gazeteci oldu. Çalışmaları ve araştırmaları halen geçerliliğini koruyor. O gün onu öldürerek susturmaya çalışanlar, yazdıkları gerçekleri karartamadılar. Uğur Mumcu’nun katilleri bulunmasa da yazılarındaki satır araları iyi incelendiğinde katillerin kimler olduğu gün gibi ortadadır. Laik, demokratik Türkiye mücadelesi verirken arabasına konulan bomba ile susturulmak istenen Uğur Mumcu’yu ölümünün 28. yılında buradan tekrar saygıyla anıyorum.” 


 



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Yerel Haberleri

Tümü

Konak’a yeni nefes alanı: 6 bin metrekarelik park hizmete...

Konak Belediyesi, Yenişehir Mahallesi’nde yapımını tamamladığı 6 bin metrekarelik parkı...

8 saat önce

Karşıyaka’nın patileri, yeni yuvalarına kavuşmayı bekliyor

Karşıyaka Belediyesi tarafından kente kazandırılan Bakioğlu Can Dostlarımız Yaşam Merkezi ve...

11 saat önce

Karabağlar Belediyesi Zabıtasında aday memurlar yemin etti.

Karabağlar Belediyesi Zabıta Müdürlüğü'nde aday memur olarak görev yapan zabıta memurları için...

11 saat önce

İzmir'in ilk lavanta parkı Bornova'ya

13 saat önce

Karşıyaka Çarşısı’nda araç denetimleri sürüyor

Kent düzenini sağlamak ve toplum huzurunu güvence altına almak için çalışan Karşıyaka...

1 gün önce

Çandarlı’nın geleceğine imza: Cumhuriyet Meydanı coşkulu...

Dikili Belediyesi tarafından Çandarlı’ya kazandırılan Cumhuriyet Meydanı, binlerce vatandaşın...

1 gün önce

Buca’da kadınlar buluşuyor, dayanışma güçleniyor

Buca Belediyesi, kadınların kentten beklentilerini dinlemek ve kadın dayanışmasını g...

1 gün önce

Saadet Mirci Semt Merkezi hayata yeniden açılan kapısı oldu

Konak Belediyesi Enver Şükrü Aytulun Saadet Mirci Semt Merkezi’nde hayata tutunan, yaşama...

1 gün önce

İzmir Yurttaş Meclisi 15 ilçeye ulaştı

İzmir genelinde sürdürülen İzmir Yurttaş Meclisi çalışmaları kapsamında bugüne kadar 15 ilçede...

1 gün önce

Onat Tüneli İzmir trafiğine nefes aldıracak

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yapımını sürdürdüğü Buca Onat Tüneli tamamlandığında, Buca ile...

1 gün önce

Selçuk, Beach Flag Futbol turnuvasına ev sahipliği yapıyor

Efes Selçuk, bu yıl önemli bir spor organizasyonuna daha ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor....

1 gün önce

Bornovalı muhtarlardan yoğun mesaiye ‘Makarna’ molası

Bornovalı muhtarlar, yoğun mahalle mesaisine Bornova Belediyesi’nin EVKA-3’teki Mutfak...

1 gün önce