Urla’nın Kurtuluşunun 103. Yılı Şehit Acısıyla Buruk Geçti
İzmir’in Balçova ilçesinde yaşanan karakol saldırısında şehit ateşi düşen Urla’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 103. yılı buruk kutlandı.
Mermerli Çeşme’den düzenlenen kortej yürüyüşü ile başlayan kurtuluş kutlamaları Urla Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen çelenk sunma töreniyle devam etti. Düzenlenen törene Urla Kaymakamı Mustafa Gözlet, Urla Garnizon Komutanı Deniz Albay Serdar Akan, Urla Belediye Başkanı Yüksek Mimar Selçuk Balkan, Urla Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Yaşar Yücel, siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.
Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, çelenk sunma töreninde gerçekleştirdiği kutlama konuşmasında Batı Anadolu’daki ilk Kuvayı Milliye birliğinin Urla’da kurulduğunu hatırlatarak, “Bu topraklarda atılan o cesur adım, yalnızca düşmana karşı bir direniş değil; bağımsızlık ateşinin yakıldığı ilk ocaktı. Urlamız, tarih boyunca olduğu gibi o gün de direnişin ve özgürlüğün simgesi oldu” dedi.
Bu cennet vatanı, laik, demokratik ve çağdaş Cumhuriyetimizi ilelebet yaşatacağız
Urla’nın tarih boyunca her zaman direnişin ve özgürlüğün simgesi olduğunu vurgulayan Başkan Balkan konuşmasının devamında “15 Mayıs 1919 sabahı İzmir’in kalbinde Hasan Tahsin’in sıkmış olduğu ilk kurşun, Anadolu’nun dört bir yanına bir çağrıydı. O kurşun, işgale boyun eğmeyenlerin, “Ya istiklal ya ölüm!” diyenlerin haykırışıydı. Ve işte o haykırışın yankısı, ertesi gün Urla’da karşılık buldu O gün, Urlamızın üstüne kara bulutlar çökmüştü. Kalabalık Rum çeteleri köylerimize saldırırken, Yarbay Kazım Bey’in elinde yalnızca 18 yiğit asker vardı. Ama Urlalılar sessiz kalmadı! Silah deposundan alınan tüfeklerle, 120 kişilik milis kuvveti kuruldu. İşte o an, Batı Anadolu’da ilk Kuvayı Milliye birliği Urla’da doğdu. Bu topraklarda atılan o cesur adım, yalnızca düşmana karşı bir direniş değil; bağımsızlık ateşinin yakıldığı ilk ocaktı. Urlamız, tarih boyunca olduğu gibi o gün de direnişin ve özgürlüğün simgesi oldu. Bizler, Yarbay Kazım’ın, Yüzbaşı Kemal’in, Onbaşı Baki’nin, Çolak İbrahim’in, Sabri Yılmaz’ın ve nice ismini bilmediğimiz kahraman Urlalıların torunlarıyız. Onların emaneti olan bu cennet vatanı, laik, demokratik ve çağdaş Cumhuriyetimizi ilelebet yaşatacağız. Urla’nın taşında, toprağında, denizinde ve bağında bağımsızlığın hatırası vardır. Bizlere düşen görev, bu emaneti korumak, gençlerimize aktarmak ve geleceğe taşımaktır” ifadelerine yer verdi.
Kurtuluş kutlamaları, Urla Kent Tarihi ve Arşivi’nde açılan Kurtuluş Sergisi’nin ardından Yıldıztepe Şehitliği’nde düzenlenen tören ile sona erdi.
İzmir’in Balçova ilçesinde düzenlenen terör saldırısında şehit ateşi düşen ilçede kurtuluş kutlamaları kapsamında düzenlenecek olan konserler iptal edimişti.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Karabağlar’da Cumhuriyet’in 103'üncü yılı coşkuyla kutlandı!
Karabağlar Belediyesi, Cumhuriyet’in 103. yılını dört güne yayılan etkinliklerle kutladı....
Foça’da Cumhuriyetin 103. Yılı Coşkuyla Kutlandı
Foça’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 103. yıl dönümü; resmî törenler, tebrikat programı,...
Çiğli’de Cumhuriyet’in 103. yılı coşkuyla kutlandı
Çiğli Belediyesi tarafından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 103. yıl dönümü dolayısıyla...
Yerel Haberleri
TümüİZMAR, Ödemiş’teki yeni şubesiyle 26 mağazaya ulaştı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, halkın güvenilir ve uygun fiyatlı alışveriş...
Seferihisar’da mandalinanın geleceği için önemli müjde!
Üreticilerin sorunlarını ve taleplerini doğrudan dile getirdiği toplantıda, İzmir’de ücretsiz...
Başkan Vekili Şen, Sahil Bölgesindeki Vatandaşlarla Buluştu
Menderes Belediye Başkan V. Asuman Şen, Özdere hizmet binasında vatandaşlarla buluştu. Talep,...
Karşıyaka’da örnek iş birliği: Kadın yükümlüler mesleki...
Sosyal sorumluluk anlayışıyla örnek bir iş birliğine imza atan Karşıyaka Belediyesi, Karşıyaka...
Ege'nin en büyük iki kütüphanesi için geri sayım başladı!
Menemen Belediyesi tarafından inşaatları tamamlanan Ege'nin en büyük iki kütüphanesinin açılışı...
Buca Belediyesi araç filosunu güçlendiriyor
Buca Belediyesi, kent genelindeki temizlik hizmetlerini kesintisiz sürdürmek amacıyla araç...
Selçuk'ta Atatürk, 'Hasret' gecesiyle anılacak
Efes Selçuk Belediyesi ve Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Selçuk Şubesi iş birliğiyle, Gazi...
Bornova’da çocukların güvenliği için “Korkuluk” önlemi
Bornova Belediyesi, ilçedeki öğrencilerin okul giriş ve çıkış saatlerinde trafik güvenliğini en...
İzmirim Kart’ta QR kodla geçiş kolaylaşacak
İzmirim Kart’ta özellikle yoğun güneş ışığı nedeniyle açık alanlarda yaşanan QR kod okuma...
Dünyaca ünlü Göztepeli yıldızla İzmir’e ilgi artacak
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Göztepe Spor Kulübü Onursal Başkanı Mehmet...
İzmirli çiftçinin dijital yol arkadaşı: İyi Tarım İzmir
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin geliştirdiği İyi Tarım İzmir mobil uygulaması, çiftçilerin hibe...
Başkan Tugay’dan COP31 daveti: Antalya’da görüşmek üzere
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, COP31 için verdiği mesajda tüm ziyaretçileri...