3 şirket bir mera! Köylüye gidecek yer kalmadı!
Uşak’ın Bağbaşı Köyü’nde, Mevne Enerji Anonim Şirketi tarafından kurulmak istenen Mevne Güneş Enerji Santrali projesine karşı bölge halkı ayaklandı. Valilik tarafından gerçekleştirilmesi planlanan halkı bilgilendirme toplantısı gerçekleştirilemezken, konuya ilişkin konuşan bölge sakinleri, eskisi gibi tarım ve hayvancılık yapamayacakları konusunda endişelerini dile getirdi.
ÖMER FARUK ALTIN/EGE’YE BAKIŞ – Türkiye’nin dört bir yanında enerji ve maden projeleri kapsamında yürütülen, tartışmalar ve tepkilerle gündeme gelen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreçlerinden biri de Uşak’ta 2022 yılından bu yana devam ediyor.
Bölgede Güneş Enerji Santrali kurmayı amaçlayan Potens Enerji Limited Şirketi, Taykar Enerji Anonim Şirketi ve Mevne Enerji Anonim Şirketi’nin projelerine karşı bölge halkının mücadelesi sürüyor.
Uşak’ın Merkez ilçesine bağlı Bağbaşı Köyü’nde, Mevne Enerji Anonim Şirketi tarafından yapılması planlanan “Mevne Güneş Enerji Santrali” projesine ilişkin bilgilendirme amacıyla Valilik tarafından bugün gerçekleştirilmesi planlanan “Halkın Bilgilendirilmesi ve Sürece Katılımı Toplantısı”, bölge halkının tepkisi üzerine gerçekleştirilemedi.
“BİZ İSTEMİYORUZ”
Bağbaşı Köyü Muhtarı Ahmet Karakuş, konuya ilişkin Ege’ye Bakış’a yaptığı açıklamada, “Bana hiçbir şey söylemeden ‘biz burada güneş paneli yaptıracağız’ dediler. Ben de ‘yaptırmam’ diyerek direkt valiliğe gittim. Tarım İl Müdürlüğü’ne gittim. ‘Burayı biz meraya çeviriyoruz ama şirketlerin olduğu yerleri çeviremiyoruz’ dedi. Bunun içinde köylüyle birlikte cebelleşiyoruz. Benim köylüm de istemiyor. Biz bu GES olayını istemiyoruz. Mahkememiz de devam ediyor. Mahkeme bittikten sonra da devam edeceğiz. Bu GES projeleri yüzünden devlet ve millet arasında kaldım. Bu yüzden sağlığımdan oldum. Bu projeye kesinlikle karşıyız” ifadelerini kullandı.
Şu anda üç şirketin bölgede ÇED süreci başlattığını ve bir tanesinin çalışmalara başladığını dile getiren Karakuş, “Burası 600 hektar diye geçiyor. Öbür tarafta 400 küsur diyor. Toplam bin hektardan fazla. Bunlar gizli gizli geliyor, burada toplantı yapacağız diye etüt yapmak amacıyla giriyorlar. Şu anda üç şirket var. Taykar şirketi 600 küsur yaptı.” şeklinde konuştu.
“AĞAÇLARI KÖKÜNDEN SÖKTÜLER, HABERİMİZ BİLE YOKTU”
Doğduğundan beri köyde çiftçilikle uğraştığını dile getiren 68 yaşındaki Sultan Kayık ise, güneş paneli kurulmak istenen bölgedeki ağaçların kökünden söküldüğünü belirterek, “Doğduğumdan beri bu köydeyim. Tarım yapıyorum. Bizim köyümüz hayvancılıkla geçiniyor. Biz besicilikte süt hayvanı da yetiştiriyoruz. Her şeyimiz var ama enerji santrali yapıldıktan sonra bizim köyün istikbali öldü. Şirket ‘yapacağım, ben devletten kiraladım, yapacağım’ diyor. İkincisi, yaptıkları yerde o kadar meyve ağacı vardı ki… Benim abim 50’den fazla aşı yaptı. Armudu vardı, muşmulası vardı, eriği vardı; bir tanesi kalmadan hepsini kökünden söktüler. Düz ova gibi… Bizim haberimiz bile yoktu.” şeklinde konuştu.
Panellerin kurulmak istendiği bölgede hayvanlarını dolaştırdığını dile getiren Durkadın Yılmaz, “Biz keçiyle geçimimizi sağlıyoruz. Yüzü geçik keçimiz de o dağda yayılıyor ve biz o dağa santral istemiyoruz.” ifadeleriyle projeye karşı çıktı.
“ARKALARINDA GÜÇLÜ DAYANAKLARI VAR”
Köy sakinlerinden Mehmet Çolak ise, şirketlerin arkalarında onları koruyan bir güç olduğunu dile getirerek, “76 yaşındayım, ömrüm burada geçti. Çiftçilik, hayvancılık yaptım. Şimdi bunlar bizim elimizden alınmak isteniyor. Hayvancılık bitti. Her şeyden önce hayat bitti. Yazık, çok üzülüyorum. Biz hakime bile başvurduk… Şirkettekilerle konuştuk. Onlar da ‘biz yaparız’ diyorlar. Arkalarında güçlü dayanakları var. O güç olmasa koca köye karşı bu şekilde davranamayacaklar.” dedi.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
İzmir'in şirket bilançosu yayımlandı: Suriyeli şirketler...
TOBB'un Haziran 2026 verilerine göre, İzmir'de yeni şirket kuruluşları geçen yılın aynı ayına...
İzmir’de kurulan 19 yabancı şirketin 11’i Suriyeli
TOBB verilerine göre İzmir’de Ocak ayında kurulan şirket sayısında azalma yaşanırken, kapanan ve...
İzmir'in şirket bilançosu açıklandı: Açılan şirket...
Ege’nin ekonomi başkenti İzmir’de 2026 yılının ilk iki ayına ait şirket istatistikleri açıklandı....
Çevre Haberleri
TümüKarşıyaka'da çöp toplama sorunu devam ediyor
Karşıyaka'da yaşanan çöp sorunu devam ediyor.
İzmir Valiliği'nden sağanak yağış uyarısı
İzmir Valiliği sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla kent genelinde yağış beklentisi...
Bakan Kurum COP31’in Önceliklerini Açıkladı! Sıfır Atık...
Bakan Murat Kurum, Antalya’da 9-20 Kasım tarihlerinde düzenlenecek COP31’in “uygulama COP’u”...
İzmir'e sarı kodlu uyarı
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, İzmir'de kuvvetli yağış beklendiğini belirterek sarı kodlu uyarıda...
İzmir'de sağanak yağış beklentisi
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 26 Ekim Pazartesi günü İzmir'e sağanak yağış uyarısında bulundu....
Buca Belediyesi iklim panelinden uyarı: Gıda krizi ve...
Buca Belediyesi, Buca Kent Konseyi ve İZ- AFED iş birliğiyle düzenlenen İklim Eylemi...
Limak’tan Cengiz Holding’e... COP31 sponsorlarına...
Antalya’da düzenlenecek COP31’in sponsorları arasında yer alan Limak, IC,...
Dikili Belediyesi'nden zeytinliklere komşu taş ocağı...
Dikili Belediyesi’nin Madra Çayı’na 124 metre, Madra Baraj Gölü’ne 1,1 kilometre mesafede...
Aliağa'daki hava kirliliği meclis gündemine taşındı
DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın Aliağa ve yakın çevresindeki hava kirliğine dikkat...
İzmir'de sağanak yağış beklentisi
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre İzmir’de yarın sağanak yağış bekleniyor.
Mordoğan'da ÇED süreci başladı: TMMOB'dan 'kent suçu'...
Mordoğan’da 240 odalı tatil köyü projesi için ÇED süreci başlatıldı. İmar planlarına karşı dava...
TAYKAR'ı mahkeme kararı durdurmadı: GES'e karşı eylemler...
Murat Dağı Yok Olmasın Platformu Sözcüsü Funda Öz Akcura, Bağbaşı Köyü Muhtarı Ahmet Karakuş...