BIST 100 14.235,83 %1,60 Altın 6.732,87 ₺/gr %0,77 Bitcoin $79.229 %2,47 Dolar 48,63 ₺ %0,20 Euro 56,24 ₺ %0,18 Sterlin 65,74 ₺ %0,03 Gümüş 99,57 ₺/gr %1,09 Ethereum $2.537,84 %1,16 İsviçre Frangı 59,58 ₺ %0,20 Kanada Doları 34,98 ₺ %0,06 Avustralya Doları 34,74 ₺ %0,18 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,95 ₺ %0,18 BAE Dirhemi 13,24 ₺ %0,19 Rus Rublesi 0,57 ₺ %0,32 Çin Yuanı 7,25 ₺ %0,18
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Çevre Bakan Yumaklı'dan önemli 'Yeşil Vatan' mesajları!

Bakan Yumaklı'dan önemli 'Yeşil Vatan' mesajları!

İklim değişikliğinin artırdığı orman yangını riskine vurgu yapan Bakan Yumaklı, yapay zeka destekli sistemlerle sıcaklık, rüzgar ve nem gibi verilerin analiz edilerek yangınların 7 gün öncesinden ön görülebileceğini belirtti. Müdahale kapasitesinin artırıldığına dikkat çeken Yumaklı, “önleyici mücadele” dönemine geçildiğini ifade etti.

0Yorumlar
Bakan Yumaklı'dan önemli 'Yeşil Vatan' mesajları!

Bakan Yumaklı, İzmir'de Selçuk Efes Havalimanı'nda gerçekleştirilen "Yeşil Vatan Kahramanları Görev Başında" programında gerçekleştirdiği konuşmada, orman yangınlarıyla mücadeleyi vatan toprağını koruma ve gelecek nesillere daha güçlü bir Türkiye bırakma sorumluluğu olarak değerlendirdiklerini dile getirdi.

İklim değişikliğinin etkileriyle yükselen sıcaklıklar, uzayan kurak dönemler ve kuvvetli rüzgarların orman yangını riskini yükselttiğine vurgu yapan Yumaklı, hazırlıkları her yıl daha güçlü, planlı ve teknolojik bir anlayışla sürdürdüklerini belirtti.

Yumaklı, yangınları kontrol altına almada hava araçlarının en önemli çarpanlardan biri olduğunu ifade ederek şunları kaydetti:

"Bugün orman yangınlarına karşı 28 uçak, 119 helikopter, 14 insansız hava aracıyla yeşil vatanımıza havadan kalkan oluyoruz. Bu gücümüzle de toplam 462 ton su atma kapasitesine sahibiz. Geçtiğimiz yıla göre hava aracı sayımızı 146'dan 161'e çıkardık. Hava araçlarımız, ülkemizin dört bir yanında, yangın riskinin yüksek olduğu bölgelerde görev başında."

Bu yıl ilave edilen 11 yeni konuşlanma noktası ile hava araçlarının yangınlara daha etkili ve daha hızlı müdahale etmesini amaçladıklarını vurgulayan Yumaklı, "Özellikle Batı Karadeniz'de oluşturulan yeni konuşlanma noktaları, bu bölgelerde hava araçlarımızın yangın sahasına ulaşma süresini önemli ölçüde kısaltacaktır." dedi.

Çok hafif sınıf helikopterlerin de yangının ilk dakikalarında hızlı müdahale için daha etkin kullanılacağını dile getiren Yumaklı, kara gücünde de kapasite artışına gittiklerini açıkladı.

Yumaklı, yangınlara karşı kara gücünde de önemli artış yaptıklarına vurgu yaparak "Arazöz sayımızı 1766'dan 1930'a, ilk müdahale aracı sayımızı 2 bin 742'den 2 bin 751'e, iş makinesi sayımızı ise 831'den 868'e yükselttik. Mevcut havuz ve göletlerimize ilave olarak 55 yeni havuz ve gölet daha inşa edeceğiz. Böylece yangınla mücadelede kullanılan havuz ve gölet sayımız 4 bin 852'ye ulaşacak." dedi.

Teknolojik altyapı çalışmalarına da değinen Yumaklı, şöyle devam etti:

"Türkiye, orman yangınlarıyla mücadelede, teknolojiyi en etkin kullanan ülkelerden biridir. İnsansız hava araçlarımız sayesinde, ormanlarımızı geniş alanlarda anlık olarak takip ediyoruz. Dumanı daha erken görüyor, yangın riskini daha hızlı değerlendiriyor, ekiplerimizi sahaya çok daha etkin şekilde yönlendiriyoruz. Bugün artık orman yangınlarıyla mücadelede, sadece gözle değil yapay zekayla, anlık veriyle, karar destek sistemleriyle ve güçlü koordinasyonla hareket ediyoruz. 2026 yılında yapay zeka destekli yangın risk haritalarımızı kullanıma aldık. Bu haritalar, sıcaklık, rüzgar, nem, topoğrafya, yanıcı madde tipi ve kuraklık gibi birçok parametreyi birlikte değerlendiriyor. Yangın riskini 7 gün önceden tahminleyebilecek şekilde çalışan sistem sayesinde, yangın çıkma ihtimali yüksek alanlarda önleyici tedbirleri artırıyoruz. Yani artık yalnızca yangına müdahale etmiyoruz yangın riskini önceden okuyor, sahadaki hazırlığımızı buna göre planlıyoruz. Bu, yangınla mücadelede yeni bir sayfa demektir."

Yumaklı, mücadele organizasyonunda görevli personel sayısını bu yıl 3 bin kişi artırarak 28 bine yükselttiklerini, 138 bini aşkın gönüllüyle de koordineli çalıştıklarını ifade etti.

Vatandaşlara da duyarlılık çağrısında bulunan Yumaklı, şunları söyledi:

"Geçen yıl yangınların yüzde 91'i insan kaynaklı çıkmıştır. Bir ihmal, bir dikkatsizlik, bir anlık tedbirsizlik yılların emeğini, binlerce canlının yaşam alanını ve milletimizin ortak değerini tehdit edebilir. Bu nedenle vatandaşlarımızın hassasiyeti, sahadaki mücadelemiz kadar önemlidir. Lütfen ormanlarımızda ateş yakmayalım, izmarit atmayalım. Anız yakmayalım, riskli davranışlardan uzak duralım. Şüpheli bir duman gördüğümüzde vakit kaybetmeden 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirelim. Unutmayalım, yangını söndürmenin en etkili yolu, yangının çıkmasına engel olmaktır."



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Çevre Haberleri

Tümü

Greenpeace'ten 'pestisit' karnesi: Ürünlerin yüzde 15'i...

Greenpeace Türkiye, "İçinde Ne Var?" kampanyasında İstanbul'da 5 market zincirinden alınan 20...

10 saat önce

ÇEŞÇEP’ten Enerjisa’nın Çeşme projesine tepki: 200...

Çeşme’nin merkezindeki güneş enerjisi projesi tartışma yarattı. ÇEŞÇEP, 49 yıllığına...

5 gün önce

GES davasında karar bekleniyordu: Dikkat çeken Ankara...

Uşak’ın Bağbaşı Köyü’nde planlanan iki GES projesi için bilirkişilerin “kurulmamalı” yönünde...

9 gün önce

Çanakkale'nin tek su kaynağında maden tehdidine yargı freni!

Çanakkale’nin tek içme suyu kaynağı Atikhisar Barajı havzasında planlanan altın-gümüş madeni...

9 gün önce

Kışladağ’da dikkat çeken değişiklik: 8 milyon ton ek pasa...

Uşak’taki Kışladağ Altın Madeni’nde 2026 yılı için öngörülen pasa kaldırma miktarı 6 ila 8...

9 gün önce

Karaburun’da tartışmalı plan: Zeytinliklerin yapılaşma...

Karaburun Belediyesi tarafından  İnecik Mahallesi’nde çok sayıda parseli kapsayan 128...

11 gün önce

Uşak'taki GES projesine bilirkişi freni: Proje zararlı,...

Uşak'ın Bağbaşı Köyü'nde yapılması planlanan Karacahisar Güneş Enerji Santrali (GES) ve Elektrik...

12 gün önce

YENİ Partili Saatlı'dan Altınkum planlarına tepki: Rant...

Çeşme Altınkum’da 13,6 hektarlık alanın “rezerv yapı alanı” ilan edilerek imara açılmasıyla...

15 gün önce

Ödemiş'te orman yangını: Ekipleri müdahale ediyor!

İzmir'in Ödemiş ilçesinde orman yangını başladı. Alevlere, havadan ve karadan müdahale ediliyor.

18 gün önce

MSB’den Manisa’ya izin çıkmadı, Efkaftepe RES Kınık’a...

İzmir’in Kınık ilçesinde 405 hektarlık alanda kurulması planlanan Efkaftepe RES’e ÇED Olumlu...

18 gün önce

Kiraz'daki yangına müdahale sürüyor!

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü, Kiraz’da ziraat arazisinden ormanlık alana sıçrayan yangınla...

21 gün önce

Seferihisar’da tarım arazisi ve çayır-mera alanına GES planı

Seferihisar’da tarla vasfındaki Maliye Hazinesi arazisi güneş panellerine açılacak. 23,52...

24 gün önce