Büyükşehir’in köylere dağıttığı tankerler ormanları kurtarıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yangın riski yüksek bölgelerde bulunan muhtarlıklara dağıttığı su tankerleri, sezon boyunca yangınlara müdahalede önemli rol oynadı. 59 mahallede bulunan toplam 601 yangın söndürme tankeri sayesinde ekipler olay yerine ulaşana kadar bin 18 orman yangını büyümeden önlendi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, yaz aylarında zorlu orman yangınları ile mücadele etti. Ateş savaşçılarının mücadelesine, yangın riski yüksek bölgelerde görev yapan muhtarlar da dağıtılan tankerlerle katıldı. 59 mahallede bulunan 601 yangın söndürme tankeri sayesinde muhtarlar, kritik yangınlarda ekipler olay yerine varana kadar bin 18 orman yangınını kontrol altında tutmayı başardı.
“Tankerler büyük felaketleri önledi”
İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı Orman Köyleri ve Kırsal Alan Yangınları Müdahale Şube Müdürü Şerife Güzel, çok yoğun bir yılı geride bıraktıklarını söyledi. Güzel, “İzmir yangın açısından riskli bir bölge. Biz tüm riskleri dikkate alarak çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Çok sıcak ve kurak bir sezon geçirdik. Öngörülemeyen rüzgârlar nedeniyle yangınlar hızla büyüdü. Bu zorlu dönemde İzmir İtfaiye teşkilatı, tüm gücüyle sahadaydı. Yangınlarla mücadelede sadece itfaiye araçları değil köylere dağıttığımız yangın tankerleri de önemli rol oynadı. Özellikle dar alanlarda itfaiye araçlarının girmekte zorluk yaşadığı bölgelerde bu araçlar büyük felaketleri önledi. Eğer bu yangınlar başlangıç aşamasında kontrol altına alınmasaydı ciddi orman yangınlarına dönüşebilirdi. O nedenle projenin ne kadar hayati öneme sahip olduğunu bu yaz bir kez daha gördük” dedi.
2026 yılı hazırlıkları başladı
Yüksek bölgelerde bulunan bazı riskli mahallelere ikişer tanker verildiğini, 2026 yılı için hazırlıkların şimdiden başladığını aktaran Güzel şunları söyledi:
“Kırsal bölgelerde altyapıyı güçlendirmeyi ve toplumsal farkındalığı artırmayı hedefliyoruz. Muhtarlarımızla sürekli iletişim halindeyiz. Yangın riski yüksek mahalleleri analiz ettik. 2026’da bu bölgelere daha fazla tanker yerleştirmeyi hedefliyoruz. Tatbikatlarımız sürüyor. Yurttaşlarımızı ve muhtarlarımızı yangınla mücadele konusunda bilinçlendirmek için eğitimleri artıracağız.”
“Orman yangınlarına karşı hassas olalım”
Muhtarlarla yapılan anket çalışmaları sayesinde eksiklerin tespit edildiğini belirten Güzel, iklim krizinin mücadeleyi her geçen yıl daha da zorlaştırdığına dikkat çekti. Güzel, yurttaşları yangınlara karşı artık daha hassas davranmaya davet ederek, “İklim krizi artık çok ciddi bir sorun. Su kaynaklarımız azalıyor, rüzgârlar öngörülemez hale geliyor. Bu nedenle orman yangınlarına karşı herkesin daha hassas olması gerekiyor. Muhtarlarımızın özverili çalışmaları için teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Bornova’da ot yangını büyümeden söndürüldü
İzmir’in Bornova ilçesinde bir restoranın karşısında çıkan ot yangını, İzmir İtfaiyesi ve İzmir...
İzmir itfaiyesi uyarıyor: Yanlış müdahale felaket getirir!
İzmir İtfaiyesi paramedikleri, cisim batması ve yüzük sıkışması gibi yüksek riskli vakalarda...
Balçova’dan “Ormanları koruyalım” çağrısı
Balçova Belediyesi ve Ege Orman Vakfı, ormanları koruma konusunda farkındalık yaratma amacıyla...
Çevre Haberleri
TümüBilirkişi sessiz, şirket mesaide: Bağbaşı'nda köylülere,...
Uşak'ın Bağbaşı köyünde GES projesine karşı açılan iptal davasında bilirkişi raporu...
Buca Tınaztepe'de yangın: Havadan ve karadan müdahale...
İzmir’in Buca ilçesinde başlayan orman yangınına ekiplerin havadan ve karadan müdahalesi devam...
Bakan Yumaklı acı bilançoyu paylaştı: 3 günde 260 yangın!
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 29 Temmuz'dan bu yana ülke genelinde çıkan 260 yangına...
Kozak'ta başlayıp İzmir'e sıçramıştı: Son durum ne?
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Balıkesir’in Kozak bölgesinde başlayarak İzmir’e yayılan...
İzmir için alarm verildi: Orman yangını riski en yüksek...
İletişim Başkanlığı, yüksek hava sıcaklığı ve kuvvetli rüzgar nedeniyle orman yangını riskinin...
Bakan Yumaklı'dan müjde: Gömeç'teki yangın kontrol altında!
Balıkesir'in Gömeç ilçesinde üç gün önce başlayan orman yangını büyük oranda söndürüldü. Tarım...
Aydın'da yanan ormanda sıcaklık 440 dereceye ulaştı!
Aydın’ın Çine ilçesindeki orman yangınları ile mücadele sürüyor. Termal kameraların alevlerin...
Balıkesir Gömeç'te başlayan yangın, İzmir Bergama'ya ulaştı!
Balıkesir’in Gömeç ilçesinde başlayan orman yangını, kuvvetli rüzgarla İzmir’in Bergama ilçesi...
Yunanistan'daki orman yangınlarında can kaybı arttı: 3...
Yunanistan'da günlerdir devam eden orman yangınlarıyla mücadelede hayatını kaybeden...
Çeşmeliler, Sabancı'nın projesini yargıya taşıyacak!
Çeşme’de doğal sit ve tarım arazileri üzerinde kurulması amaçlanan GES projesine verilen “ÇED...
İzmir'e yağmur geliyor: İşte hafta sonu hava durumu...
Kuzeybatıdan gelen yağışlı sistem hafta sonu yurdun büyük bölümünde etkisini gösterecek. İzmir'e...
Datça’da yangına hızlı müdahale
Datça Emecik’te çıkan yangın ekiplerin ve vatandaşların ortak müdahalesiyle kontrol altına...
