BIST 100 11.482,60 %1,32 Altın 6.556,39 ₺/gr %0,60 Bitcoin - %0,45 Dolar 50,16 ₺ %0,20 Euro 55,94 ₺ %0,62 Sterlin 67,02 ₺ %0,68 Gümüş 83,81 ₺/gr %0,09 Ethereum $2.234,37 %0,41 İsviçre Frangı 61,15 ₺ %0,19 Kanada Doları 35,51 ₺ %0,60 Avustralya Doları 34,43 ₺ %0,79 Suudi Riyali 13,36 ₺ %0,21 BAE Dirhemi 13,66 ₺ %0,21 Rus Rublesi 0,61 ₺ %0,30 Çin Yuanı 7,52 ₺ %0,08
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Çevre Cengiz Holding, Kazdağları için yeniden kolları sıvadı

Cengiz Holding, Kazdağları için yeniden kolları sıvadı

Cengiz Holding yüzde 79’u madenlere ruhsatlı Kazdağları’nda yeni bir yıkım için kolları sıvadı. Çanakkale Bayramiç’te ikinci bir başvuru yapan Cengiz, önce bölgeyi çölleştirecek, ardından kestiği ağaçları satacak.

0Yorumlar
Cengiz Holding, Kazdağları için yeniden kolları sıvadı

Çanakkale Bayramiç’in Hacıbekirler köyünde mahkeme kararlarına rağmen maden ocağı açmakta ısrarcı olan Cengiz Holding, komşu köy Yanıklar’da yeni bir proje için harekete geçti. Yüzde 79’u maden ruhsatlarıyla kuşatılmış olan Kazdağları ekosistemini tahrip etmekte kararlı olan Cengiz Holding’in madeninin ruhsat alanı büyüklüğü 605 hektar. 

Cengiz Holding’e bağlı Truva Bakır Maden İşletmeleri A.Ş., ülkenin oksijen deposu olarak adlandırılan Kazdağları sınırları içerisinde yer alan Çanakkale’nin Bayramiç ilçesi Yanıklar köyünde feldspat ocağı açmak için başvuruda bulundu.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na sunulan proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre, şirket maden projesi için 9 milyon 500 bin TL harcayacak. Kazdağları sınırları içerisinde yer alan, 605 hektarlık ruhsat alanının 6,16 hektarlık kısmında faaliyet yürütülecek. Proje onaylanırsa şirket, önce tamamı orman olan bölgeyi tıraşlayacak ardından cevheri çıkarmak için ayda bir kez patlatma yapacak. Patlatma sesleri ve etkileri 360 metre uzaklıkta yer alan yerleşim yerinde yankılanacak. 

Orman Genel Müdürlüğü’nden alınacak izinlerin ardından ağaç kesimine başlayacağını belirten şirket, kesilen ağaçları da satacak. Ancak dosyada ne kadar ağaç kesileceği belirtilmedi. 

Öte yandan yılda 10 bin ton cevher çıkarılacak maden ocağında, yine yılda 3 bin 500 ton pasa açığa çıkacak. Çıkan maden atığı ÇED sınırları içerisinde adeta çöle dönüştürülen bölgede depolanacak. 

 

NE ZAMAN SONLANACAK? 

2021 yılında alınan 605 hektar büyülüğündeki maden ruhsatı 2023’te son buluyor. Ancak şirket yeni başvuru yaptığı projenin ömrünü de 10 yıl olarak belirlendi. Yani dosyada yer alan bilgilere göre, ruhsat süresi 2031 yılında bitmesine rağmen proje 2033 yılında son bulacak. 

 

AYNI BÖLGE İKİNCİ PROJE 

Öte yandan Cengiz’in Bayramiç ilçesi sınırları içerisinde başka projesi de bulunuyor. Bölge halkının itirazları sonucu mahkeme kararıyla iptal edilen Halilağa Bakır Madeni’ne ikinci kez ÇED olumlu kararı verildi. 

TEMA Vakfı, 2020 yılında Kazdağları yöresine ilişkin hazırladığı madencilik raporu, bölgenin nasıl kuşatıldığını ortaya koymuştu. Raporda, Biga Yarımadası ve Kuzey Ege'yi kaplayan 1 milyon 697 bin 62 hektarlık alan olarak tanımlanan Kaz Dağları Yöresinin Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'nden (MAPEG) elde edilen verilere göre 1 milyon 294 bin 335 hektarı ruhsatlandırıldığı belirtildi. Aktif ruhsatların yüzde 57'sinin işletme, yüzde 43'ü arama ruhsatı statüsünde olduğu ifade edildi. 



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Çevre Haberleri

Tümü

Denizcilere ve kıyı kesiminde yaşayanlara uyarı: Fırtına...

Meteoroloji Genel Müdürlüğü 2. Bölge Müdürlüğü İzmir Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi Ege...

3 gün önce

İzmir'e sarı kodlu uyarı: Sağanak yağış etkisini artıracak

Meteoroloji Genel Müdürlüğü İzmir'e bugün ve yarın için sarı kodlu uyarı verdi.  

6 gün önce

İzmir'de hava durumu nasıl olacak?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre İzmir'de haftanın ortasına kadar sağanak yağış...

6 gün önce

Karşıyaka'da çöp toplama sorunu devam ediyor

Karşıyaka'da yaşanan çöp sorunu devam ediyor.  

11 gün önce

İzmir Valiliği'nden sağanak yağış uyarısı

İzmir Valiliği sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla kent genelinde yağış beklentisi...

11 gün önce

Bakan Kurum COP31’in Önceliklerini Açıkladı! Sıfır Atık...

Bakan Murat Kurum, Antalya’da 9-20 Kasım tarihlerinde düzenlenecek COP31’in “uygulama COP’u”...

12 gün önce

İzmir'e sarı kodlu uyarı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, İzmir'de kuvvetli yağış beklendiğini belirterek sarı kodlu uyarıda...

12 gün önce

İzmir'de sağanak yağış beklentisi

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 26 Ekim Pazartesi günü İzmir'e sağanak yağış uyarısında bulundu....

13 gün önce

Buca Belediyesi iklim panelinden uyarı: Gıda krizi ve...

Buca Belediyesi, Buca Kent Konseyi ve İZ- AFED iş birliğiyle düzenlenen İklim Eylemi...

15 gün önce

Limak’tan Cengiz Holding’e... COP31 sponsorlarına...

Antalya’da düzenlenecek COP31’in sponsorları arasında yer alan Limak, IC,...

16 gün önce

Dikili Belediyesi'nden zeytinliklere komşu taş ocağı...

Dikili Belediyesi’nin Madra Çayı’na 124 metre, Madra Baraj Gölü’ne 1,1 kilometre mesafede...

16 gün önce

Aliağa'daki hava kirliliği meclis gündemine taşındı

DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın Aliağa ve yakın çevresindeki hava kirliğine dikkat...

17 gün önce