BIST 100 13.687,86 %0,63 Altın 6.135,75 ₺/gr %0,02 Bitcoin $63.840 %0,91 Dolar 47,40 ₺ %0,04 Euro 54,09 ₺ %0,11 Sterlin 63,08 ₺ %0,12 Gümüş 87,63 ₺/gr %0,65 Ethereum $1.901,96 %1,33 İsviçre Frangı 58,01 ₺ %0,27 Kanada Doları 33,65 ₺ %0,17 Avustralya Doları 32,96 ₺ %0,26 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,63 ₺ %0,04 BAE Dirhemi 12,91 ₺ %0,07 Rus Rublesi 0,60 ₺ %0,04 Çin Yuanı 7,00 ₺ %0,05
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Çevre Çevre Mühendisleri Odası'ndan şeffaflık çağrısı: 'İzmir'i...

Çevre Mühendisleri Odası'ndan şeffaflık çağrısı: 'İzmir'in Çernobil’inde neler oluyor?'

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, İzmir’in Çernobil’i Gaziemir’deki nükleer atık alanına ilişkin "İzmir'in Çernobil’inde neler oluyor?' başlıklı bir açıklama yayımladı. Açıklamada, bakanlığa şeffaflık çağrısında bulunan Çevre Mühendisleri Odası, “Çevre ve halk sağlığını tehdit eden bu atıkların bertaraf edilmesi ve rehabilitasyon sürecinin eksiksiz bir şekilde yürütülmesi büyük önem taşımaktadır” ifadelerini kullandı.

0Yorumlar
Çevre Mühendisleri Odası'ndan şeffaflık çağrısı: 'İzmir'in Çernobil’inde neler oluyor?'

İzmir’e bağlı Gaziemir ilçesinde bulunan Aslan Avcı Kurşun Fabrikası tarafından yurtdışından getirilen radyoaktif maddelerin fabrika sahasına gömüldüğü belirlenmiş ve bu atıkların bertaraf edilmesi, bölgenin çevresel olarak temizlenmesiyle ilgili şimdiye kadar ciddi bir uygulama hayata geçirilmemişti.

2022 yılına gelindiğinde Nükleer Düzenleme Kurulu tarafınca EKOVAR A.Ş. isimli şirketin bölgenin çevresel iyileştirme faaliyetleriyle ilgili yetki verildiği öğrenilmişti. EKOVAR A.Ş. geçtiğimiz ağustos ayında alanda çalışma başlatmıştı.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, alana ilişkin açıklama yayımladı. 8 soruya yer verilen açıklamada bölgeyle ilgili hazırlanan tüm plan, analiz raporları ve belgelerin kamuoyu ile paylaşılması istendi.

 

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından bakanlık ve ilgili kurumlara yöneltilen 8 soru ise şu şekilde:

 

1-) Sahadan herhangi bir atığın bir çimento fabrikasına taşındığı iddiası doğru mudur? Doğru ise, bu atıkların niteliği nedir? Atıkların niteliği hangi yöntemlerle tespit edilmektedir? Bu atıkların yakılması sonucu atmosfere hangi kirleticilerin, hangi seviyelerde (kirlilik yükü) çıkacağı öngörülmektedir? Yanma sonrası oluşan atık malzemenin içeriğinde hangi kirleticiler bulunmaktadır? Bu yanmayan atık malzemeler nasıl bertaraf edilmektedir?

2-) 26.07.2024 tarihinde, bilgi edinme kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına yönelttiğimiz sorulara istinaden aldığımız, 13.09.2024 tarihli ve E-66775017-622.03-10277392 sayılı yanıtınızda, gaz çıkışı nedeniyle sahadaki çalışmaların durdurulduğu ve faaliyetlerin Bakanlığınızın ilgili birimleri, Nükleer Düzenleme Kurulu, TENMAK ve İzmir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün katılımıyla oluşturulan bir komisyon tarafından yürütüleceği belirtilmiştir. 29.11.2024 tarihinde basına yansıyan görüntülerde görülen çalışmalar, söz konusu komisyonun onayı ve denetimi dahilinde mi gerçekleştirilmiştir?

3-) Görüntülerdeki çalışmalarda araçlara yüklenen atıklar radyoaktif özellik taşımakta mıdır? Radyoaktif olup olmadıkları hangi yöntemlerle tespit edilmiştir? Eğer atıklar radyoaktif ise, bu atıkları taşıyan araçlar, radyoaktif madde taşıma standartlarını karşılamakta mıdır?

4-) Atıklar, tehlikeli madde içeriyor mu? Atıkların tehlikeli madde içerip içermediği hangi analiz yöntemleri ile belirlenmiştir? Eğer atıklar tehlikeli madde sınıfına giriyorsa, kullanılan araçlar bu tür maddeleri taşımaya uygunluk göstermekte midir?

5-) Eğer atıklar tehlikeli veya radyoaktif değilse, mevzuatın öngördüğü toz kontrol önlemleri neden alınmamıştır?

6-) 29.11.2024’te kamyonlara yüklenen atıklar nereye taşınmaktadır? Atık yüklü kamyonlar, görüntülerdeki gibi üzeri açık şekilde mi taşınmaktadır?

7-) Sahada doz hızı ölçümleri gerçekleştirilmiş midir? Eğer yapılmışsa, ölçümler mekânsal olarak kaç farklı noktada gerçekleştirilmiştir? Doz hızının mekânsal dağılımı nasıldır ve bu ölçümlerin koordinat bazlı sayısal sonuçları nelerdir? Ayrıca, saha dışında ve yerleşim alanlarında doz hızı ölçümleri yapılmış mıdır? Yapıldıysa hangi koordinatlarda hangi doz hızı değerleri ölçülmüştür?

8-) Atıkları yükleyen, taşıyan ve işleyen işçiler ile operatörlere gerekli koruyucu donanım sağlanmış mıdır? Bu kişilere yeterli eğitim verilmiş midir ve güvenlikleri hangi yöntemlerle temin edilmektedir?



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Çevre Haberleri

Tümü

Bilirkişi sessiz, şirket mesaide: Bağbaşı'nda köylülere,...

Uşak'ın Bağbaşı köyünde GES projesine karşı açılan iptal davasında bilirkişi raporu...

2 gün önce

Buca Tınaztepe'de yangın: Havadan ve karadan müdahale...

İzmir’in Buca ilçesinde başlayan orman yangınına ekiplerin havadan ve karadan müdahalesi devam...

7 gün önce

Bakan Yumaklı acı bilançoyu paylaştı: 3 günde 260 yangın!

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 29 Temmuz'dan bu yana ülke genelinde çıkan 260 yangına...

7 gün önce

Kozak'ta başlayıp İzmir'e sıçramıştı: Son durum ne?

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Balıkesir’in Kozak bölgesinde başlayarak İzmir’e yayılan...

7 gün önce

İzmir için alarm verildi: Orman yangını riski en yüksek...

İletişim Başkanlığı, yüksek hava sıcaklığı ve kuvvetli rüzgar nedeniyle orman yangını riskinin...

8 gün önce

Bakan Yumaklı'dan müjde: Gömeç'teki yangın kontrol altında!

Balıkesir'in Gömeç ilçesinde üç gün önce başlayan orman yangını büyük oranda söndürüldü. Tarım...

8 gün önce

Aydın'da yanan ormanda sıcaklık 440 dereceye ulaştı!

Aydın’ın Çine ilçesindeki orman yangınları ile mücadele sürüyor. Termal kameraların alevlerin...

8 gün önce

Balıkesir Gömeç'te başlayan yangın, İzmir Bergama'ya ulaştı!

Balıkesir’in Gömeç ilçesinde başlayan orman yangını, kuvvetli rüzgarla İzmir’in Bergama ilçesi...

9 gün önce

Yunanistan'daki orman yangınlarında can kaybı arttı: 3...

Yunanistan'da günlerdir devam eden orman yangınlarıyla mücadelede hayatını kaybeden...

9 gün önce

Çeşmeliler, Sabancı'nın projesini yargıya taşıyacak!

Çeşme’de doğal sit ve tarım arazileri üzerinde kurulması amaçlanan GES projesine verilen “ÇED...

9 gün önce

İzmir'e yağmur geliyor: İşte hafta sonu hava durumu...

Kuzeybatıdan gelen yağışlı sistem hafta sonu yurdun büyük bölümünde etkisini gösterecek. İzmir'e...

14 gün önce

Datça’da yangına hızlı müdahale

Datça Emecik’te çıkan yangın ekiplerin ve vatandaşların ortak müdahalesiyle kontrol altına...

15 gün önce