BIST 100 13.687,86 %0,63 Altın 6.135,75 ₺/gr %0,02 Bitcoin $63.840 %0,91 Dolar 47,40 ₺ %0,04 Euro 54,09 ₺ %0,11 Sterlin 63,08 ₺ %0,12 Gümüş 87,63 ₺/gr %0,65 Ethereum $1.901,96 %1,33 İsviçre Frangı 58,01 ₺ %0,27 Kanada Doları 33,65 ₺ %0,17 Avustralya Doları 32,96 ₺ %0,26 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,63 ₺ %0,04 BAE Dirhemi 12,91 ₺ %0,07 Rus Rublesi 0,60 ₺ %0,04 Çin Yuanı 7,00 ₺ %0,05
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Çevre DEM Partili vekil Çeşme ve Urla’daki tahsisi Meclis günde...

DEM Partili vekil Çeşme ve Urla’daki tahsisi Meclis gündemine taşıdı

DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın, Çeşme ve Urla'da sit alanlarının Turizm yatırımı gerekçe gösterilerek yapılaşmaya açılmasını meclis gündemine taşıdı. Akın, konuyu Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un ve Tarım ve Hayvancılık Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi.

0Yorumlar
DEM Partili vekil Çeşme ve Urla’daki tahsisi Meclis gündemine taşıdı

Çeşme ilçesi Alaçatı Mahallesi 486 ada 2 parsel ile Urla ilçesi Zeytineli ve Karaköy mahalleleri sınırlarında bulunan 101 ada 1 parsel, 102 ada 1 parsel ve 136 ada 1 parsel numaralı orman vasıflı taşınmazlar Kültür ve Turizm Bakanlığı'na turizm amaçlı tahsis edildi.

DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın, Çeşme ve Urla'da sit alanlarının Turizm yatırımı adı altında yapılaşmaya açılmasını TBMM’nin gündemine taşıdı. Akın, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un ve Tarım ve Hayvancılık Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması talebiyle soru önergesi sundu.

DEM Partili İbrahim Akın açıklamasında, “Bu alan, daha önce yargı denetimine konu olmuş; İzmir 2. İdare Mahkemesi tarafından verilen kararla, yarımadanın ekolojik bütünlüğünün korunması gerektiği açık biçimde ortaya konulmuştur. Bu karar İzmir Bölge İdare Mahkemesi, 4. Dava Dairesi tarafından da onaylanmıştır. Ancak, Orman Genel Müdürlüğü İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’nün 16.02.2026 tarihli yazısından; Çeşme ilçesi Alaçatı Mahallesi 486 ada 2 parselde 244.399,94 m² ve Urla ilçesi Zeytineli ve Karaköy mahalleleri sınırlarında bulunan 101 ada 1 parsel, 102 ada 1 parsel ve 136 ada 1 parsellerde 20.294.626,90 m² olmak üzere toplamda yaklaşık 20,5 milyon m² orman vasıflı alanın, Kültür ve Turizm Bakanlığı adına E=0,30 emsal oranı üzerinden turizm amaçlı tahsis edildiği anlaşılmaktadır” diye konuştu.

"KAMU YARARI BAKIMINDAN İNCELENMELİDİR"

Akın, planlama hiyerarşisi, çevre hukuku ve sit mevzuatı açısından kapsamlı değerlendirme gerektiğine dikkat çekerek, “Toplam 20.539.026,84 m² büyüklüğündeki orman alanının turizm tahsisine konu edilmesi ve E=0,30 emsal oranı tanımlanması; planlama hiyerarşisi, çevre hukuku ve sit mevzuatı açısından kapsamlı değerlendirme gerektirmektedir. Bu alanlarda uygulanabilecek azami yapılaşma potansiyeli yaklaşık 6,16 milyon m² olup; bu yoğunluk yarımada ölçeğinde ekolojik ve mekânsal dönüşüm anlamına gelmektedir. İzmir 2. İdare Mahkemesi kararında vurgulanan koruma yaklaşımı; alanın parsel bazlı değil, bütünsel ekosistem yaklaşımıyla değerlendirilmesini gerektirmektedir. Bu çerçevede tahsis işlemlerinin üst ölçekli plan kararları ve doğal sit statüsü ile uyumu kamu yararı bakımından incelenmelidir” ifadelerine yer verdi.

Akın’ın Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy’a yönelttiği sorular şu şekilde:

"Toplam 20.539.026,84 m² büyüklüğündeki orman alanının turizm tahsisine konu edilmesinde hangi bilimsel ve çevresel kriterler esas alınmıştır?

E=0,30 emsal oranı uygulanması halinde ortaya çıkabilecek yaklaşık 6,16 milyon m² kapalı alan potansiyeli Bakanlığınızca hesaplanmış mıdır?

Bu alanlarda öngörülen yapılaşma türü ve toplam inşaat alanı dağılımı nedir?

İzmir 2. İdare Mahkemesi kararının koruma gerekçeleri tahsis sürecinde nasıl değerlendirilmiştir?

Tahsis edilen alanlarda plan değişikliği yapılmış mıdır? Yapılmış ise hangi tarihlerde onaylanmıştır?

Bu büyüklükte bir alanın turizm tahsisine konu edilmesinin yarımada ekosistemi üzerindeki kümülatif etkisi konusunda bir analiz yapılmış mıdır?

Akın’ın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a verdiği soru önergesi şu şekilde;

Söz konusu alanların mevcut doğal sit statüsü nedir?

Turizm tahsisi üst ölçekli plan kararları ile uyumlu mudur?

Bu alanlarda ÇED süreci işletilmiş midir?

Yaklaşık 6,16 milyon m² kapalı alan potansiyelinin kümülatif çevresel etkisi analiz edilmiş midir?

Yargı kararlarının bağlayıcılığı planlama süreçlerine nasıl yansıtılmıştır?

Bakanlığınız bu tahsis işlemlerini yeniden değerlendirmeyi planlamakta mıdır?

Tarım ve Hayvancılık Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle verilen soru önergesi şu şekilde;

Toplam 20.539.026,84 m² orman alanının turizm tahsisine konu edilmesi hangi bilimsel raporlara dayanmaktadır?

Bu tahsis, 6831 sayılı Kanun'daki orman alanlarının binde beş sınırı içinde midir?

E=0,30 emsal uygulanması halinde oluşacak yaklaşık 6,16 milyon m² kapalı alanın orman ekosistemi üzerindeki etkisi analiz edilmiş midir?

Tahsis edilen alanlarda yol açılması veya altyapı tesisi için ayrıca izin verilmiş midir?

Yargı kararlarının koruma gerekçeleri Bakanlığınızca değerlendirilmiş midir?

Bu tahsisin yeniden gözden geçirilmesi gündeminizde midir?



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Çevre Haberleri

Tümü

Bilirkişi sessiz, şirket mesaide: Bağbaşı'nda köylülere,...

Uşak'ın Bağbaşı köyünde GES projesine karşı açılan iptal davasında bilirkişi raporu...

3 gün önce

Buca Tınaztepe'de yangın: Havadan ve karadan müdahale...

İzmir’in Buca ilçesinde başlayan orman yangınına ekiplerin havadan ve karadan müdahalesi devam...

8 gün önce

Bakan Yumaklı acı bilançoyu paylaştı: 3 günde 260 yangın!

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 29 Temmuz'dan bu yana ülke genelinde çıkan 260 yangına...

8 gün önce

Kozak'ta başlayıp İzmir'e sıçramıştı: Son durum ne?

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Balıkesir’in Kozak bölgesinde başlayarak İzmir’e yayılan...

8 gün önce

İzmir için alarm verildi: Orman yangını riski en yüksek...

İletişim Başkanlığı, yüksek hava sıcaklığı ve kuvvetli rüzgar nedeniyle orman yangını riskinin...

9 gün önce

Bakan Yumaklı'dan müjde: Gömeç'teki yangın kontrol altında!

Balıkesir'in Gömeç ilçesinde üç gün önce başlayan orman yangını büyük oranda söndürüldü. Tarım...

9 gün önce

Aydın'da yanan ormanda sıcaklık 440 dereceye ulaştı!

Aydın’ın Çine ilçesindeki orman yangınları ile mücadele sürüyor. Termal kameraların alevlerin...

9 gün önce

Balıkesir Gömeç'te başlayan yangın, İzmir Bergama'ya ulaştı!

Balıkesir’in Gömeç ilçesinde başlayan orman yangını, kuvvetli rüzgarla İzmir’in Bergama ilçesi...

9 gün önce

Yunanistan'daki orman yangınlarında can kaybı arttı: 3...

Yunanistan'da günlerdir devam eden orman yangınlarıyla mücadelede hayatını kaybeden...

10 gün önce

Çeşmeliler, Sabancı'nın projesini yargıya taşıyacak!

Çeşme’de doğal sit ve tarım arazileri üzerinde kurulması amaçlanan GES projesine verilen “ÇED...

10 gün önce

İzmir'e yağmur geliyor: İşte hafta sonu hava durumu...

Kuzeybatıdan gelen yağışlı sistem hafta sonu yurdun büyük bölümünde etkisini gösterecek. İzmir'e...

15 gün önce

Datça’da yangına hızlı müdahale

Datça Emecik’te çıkan yangın ekiplerin ve vatandaşların ortak müdahalesiyle kontrol altına...

16 gün önce