BIST 100 11.165,44 %0,13 Altın 6.450,91 ₺/gr %1,03 Bitcoin $79.976 %1,76 Dolar 49,84 ₺ %0,00 Euro 55,66 ₺ %0,14 Sterlin 66,51 ₺ %0,11 Gümüş 84,66 ₺/gr %2,15 Ethereum $2.317,82 %2,18 İsviçre Frangı 60,22 ₺ %0,03 Kanada Doları 35,63 ₺ %0,02 Avustralya Doları 35,09 ₺ %0,21 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 13,28 ₺ %0,00 BAE Dirhemi 13,58 ₺ %0,01 Rus Rublesi 0,62 ₺ %0,08 Çin Yuanı 7,49 ₺ %0,04
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Çevre Demircili Koyu'ndaki hurda geminin sahibinden açıklama!

Demircili Koyu'ndaki hurda geminin sahibinden açıklama!

Urla'nın Cennet Koyu’nda karaya oturan ve kaçak söküm iddialarıyla çevreciler ve bölge halkı tarafından sıkça tepki çeken hurda geminin sahibi Akdeniz Deniz Taşımacılığı, teknik raporlara göre geminin denizden çıkarılmasının mümkün olmadığını dile getirdi. Şirket, çürüyen gövdenin çekme sırasında parçalanma riski taşıdığını ifade ederek çözümün geminin karadan kesilerek 4-5 parça halinde kaldırılması olduğunu ifade etti.

0Yorumlar
Demircili Koyu'ndaki hurda geminin sahibinden açıklama!

İzmir’in Urla ilçesine bağlı Demircili Koyu’nda karaya oturan ve kaçak gemi söküm yapıldığı iddiasıyla tepkileri üzerine çeken gemiye ilişkin tartışmalar sürerken geminin sahibi İstanbul merkezli Akdeniz Deniz Taşımacılığı Şirketi’nden açıklama geldi.

Şirket yetkilileri, hem çevre kirliliği iddialarını hem de “kaçak söküm” suçlamalarını reddettiği açıklamada, yaşanan sürecin 2020 yılından beri sürdüğü ve geminin yıllardır idari ve hukuki belirsizlik içinde olduğunu vurguladı.

Şirket yetkililerinin verdiği bilgiye göre gemi, 2020 yılında daha önce kiralanarak göçmen kaçakçılığı şüphesiyle yakalandı ve hakkında soruşturma başlatıldı. Yargı süreci sonrasında gemi mahkeme kararıyla yeniden şirkete verildi. Fakat bu süreçte geminin bir dönem yediemin kontrolünde kaldığı, Bodrum Güllük’te bulunduğu sırada kim ya da kimler tarafından Seferihisar Sığacık’a götürüldüğünün bilinmediği iddia edildi.

GEMİ 2022 YILINDAN BERİ SIĞACIK'TA DURUYOR

Şirket, geminin 2022 yılından itibaren Sığacık’ta karaya oturmuş halde durduğunu ve bu süre zarfında ciddi şekilde çürüdüğünü ayrıca teknik donanımının büyük ölçüde zarar gördüğünü açıkladı. Açıklamanında devamında geminin zincir, çapa ve makine gibi temel ekipmanlarının söküldüğü, ayrıca tanklarına kimliği belirsiz tekneler tarafından sintine yağı boşaltıldığı öne sürüldü. Yetkililer, bu süreçte kamu kurumlarının herhangi bir kapsamlı müdahalede bulunmadığını dile getirdi.

Yaklaşık iki ay önce Sahil Güvenlik ve yediemin yetkililerinin kendilerine ulaştığını ifade eden şirket temsilcileri, geminin kaldırılmasının talep edildiği, aksi halde yüksek cezalarla karşılaşabilecekler konusunda uyarıldıklarını ifade etti. Bunun üzerine gemiye müdahale ettiklerini dile getiren yetkililer, geminin bulunduğu yerden kurtarıldıktan sonra açığa alınmasıyla su almaya başladığını belirtti.

PARÇALANMA RİSKİ VAR!

Bölgede geminin bağlanabileceği uygun bir liman ya da iskele bulunmadığını aktaran şirket yetkilileri, geçici olarak Demircili Koyu’na yöneldiklerini fakat koyun derinliğinin yetersiz olmasından dolayı geminin girişte tekrar karaya oturduğunu belirtti. Güçlü bir römorkör temin edilemediğini ve mevcut koşullarda geminin geri çekilmesinin teknik olarak mümkün olmadığını belirten şirket, geminin ilk ambar seviyesine kadar toprağa gömüldüğünü ve çürümüş gövdeden dolayı çekme sırasında parçalanma riski bulunduğunu aktardı.

GEMİ MÜHENDİSLERİ ODASI'NDAN RAPOR ALINMIŞ

Şirket yetkilileri, geminin deniz yoluyla çıkarılmasının mümkün olmadığını vurgulayarak Gemi Mühendisleri Odası’ndan teknik rapor aldıklarını, raporda geminin karadan kesilerek 4-5 parça halinde çıkarılmasını önerildiğini ifade etti. Fakat bu talebin kabul edilmediğini, yalnızca denizden çıkarılması yönünde işlem tesis edildiğini iddia ettiler.

ÇEVREYE ZARARI OLMADIĞI BELİRTİLDİ!

Çevre kirliliği konusunda da konuşan şirket, gemide asbest bulunmadığını, söz konusu geminin diğer gemilere tatlı su taşıyan bir tanker olduğunu ve bilirkişi raporlarında da bu durumun ifade edildiğini belirtti. Ayrıca gemide herhangi bir sızıntı ya da çevreye zarar olmadığını belirtti.

GEMİNİN DEĞERİNDEN FAZLA PARA CEZASI!

Şirket, karaya alınan metal parçalardan dolayı yaklaşık 4 milyon TL idari para cezası aldıklarını, cezanın çevre kirliliğinden değil “metal atık” gerekçesiyle kesildiğini ifade etti. Hurda değerinin yaklaşık 2 milyon TL olduğunu iddia ettikleri gemi için bugüne kadar geminin ekonomik değerini aşan harcama yaptıklarını ifade eden yetkililer, cezaların iptali için hukuki süreci başlattıklarını belirtti.

BELEDİYEYE YANIT

Diğer yandan tartışmalarla ilgili belediyenin sürece dahil olmasına yönelik eleştirilerde bulunan şirket temsilcileri, belediyenin denizcilik teknik konularında yetkili olmadığını ve konunun idari makamlar nezdinde yürütülmesi gerektiğini belirtti.

Şirket yetkilileri, İzmir Valiliği’nin de gündemine gelirken, geminin bulunduğu yerden nasıl ve hangi yöntemle çıkarılacağıyla ilgili teknik ve idari değerlendirmelerin devam ettiğini aktardı.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Çevre Haberleri

Tümü

Karşıyaka'da çöp toplama sorunu devam ediyor

Karşıyaka'da yaşanan çöp sorunu devam ediyor.  

2 gün önce

İzmir Valiliği'nden sağanak yağış uyarısı

İzmir Valiliği sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla kent genelinde yağış beklentisi...

2 gün önce

Bakan Kurum COP31’in Önceliklerini Açıkladı! Sıfır Atık...

Bakan Murat Kurum, Antalya’da 9-20 Kasım tarihlerinde düzenlenecek COP31’in “uygulama COP’u”...

3 gün önce

İzmir'e sarı kodlu uyarı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, İzmir'de kuvvetli yağış beklendiğini belirterek sarı kodlu uyarıda...

3 gün önce

İzmir'de sağanak yağış beklentisi

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 26 Ekim Pazartesi günü İzmir'e sağanak yağış uyarısında bulundu....

4 gün önce

Buca Belediyesi iklim panelinden uyarı: Gıda krizi ve...

Buca Belediyesi, Buca Kent Konseyi ve İZ- AFED iş birliğiyle düzenlenen İklim Eylemi...

6 gün önce

Limak’tan Cengiz Holding’e... COP31 sponsorlarına...

Antalya’da düzenlenecek COP31’in sponsorları arasında yer alan Limak, IC,...

7 gün önce

Dikili Belediyesi'nden zeytinliklere komşu taş ocağı...

Dikili Belediyesi’nin Madra Çayı’na 124 metre, Madra Baraj Gölü’ne 1,1 kilometre mesafede...

7 gün önce

Aliağa'daki hava kirliliği meclis gündemine taşındı

DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın Aliağa ve yakın çevresindeki hava kirliğine dikkat...

8 gün önce

İzmir'de sağanak yağış beklentisi

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre İzmir’de yarın sağanak yağış bekleniyor.

8 gün önce

Mordoğan'da ÇED süreci başladı: TMMOB'dan 'kent suçu'...

Mordoğan’da 240 odalı tatil köyü projesi için ÇED süreci başlatıldı. İmar planlarına karşı dava...

9 gün önce

TAYKAR'ı mahkeme kararı durdurmadı: GES'e karşı eylemler...

Murat Dağı Yok Olmasın Platformu Sözcüsü Funda Öz Akcura, Bağbaşı Köyü Muhtarı Ahmet Karakuş...

11 gün önce