EXPO 2027 İzmir için çalıştay düzenlendi!
EXPO 2027 İzmir hazırlıkları kapsamında gerçekleştirilen çalıştayda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Bugün burada atacağımız her adım, İzmir’in sağlıklı yaşam vizyonuna bir katkıdır” ifadelerini kullandı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından, 16 Nisan – 2 Mayıs 2027 tarihlerinde yapılması planlanan EXPO 2027 İzmir hazırlıkları kapsamında çalışmanın paydaşlarıyla fikir alışverişi sağlanması için çalıştay gerçekleştirildi.
Tek Sağlık temasıyla İnciraltı Kent Ormanı’nda gerçekleşecek olacak çalışmanın çalıştayına, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Menderes Belediye Başkanı İlkay Çiçek, Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, TMMOB İzmir İKK Sekreteri Aykut Akdemir, Büyükşehir bürokratları, akademisyenler ve paydaşlar katıldı.
EXPO 2027 İzmir’e ilişkin açıklamalarda bulunan Başkan Tugay, “2027 yılında tek sağlık temasıyla dünyanın gözleri İnciraltı’nda olacak. Bu çalıştay yalnızca bir hazırlık toplantısı değildir. Bilimin yerel yönetimin ve toplumun birlikte karar aldığı güçlü bir başlangıçtır” ifadelerini kullandı.
"İNSANIN SAĞLIĞI DOĞANIN SAĞLIĞIYLA MÜMKÜNDÜR"
Tugay, konuyla ilgili açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:
"Tek Sağlık bize şunu öğretir, insanın sağlığı doğanın sağlığıyla mümkündür. Herkes aynı yaşam döngüsünün ayrılmaz parçasıdır. EXPO alanı etkinlik sırasında olduğu kadar etkinlik sonrasında da İzmir’e hizmet etmeye devam edecektir. Döngüsel ekonomi prensiplerini uygulayacağız bu alanda. Atığın kaynak olduğu bir sistemle. Biyolojik çeşitliliği zenginleştirerek deniz ve kara habitatları birbirine bağlanacak ve yalnızca bir fuar alanı değil çevresel bir miras alanı olacak EXPO 2027. İzmir Türkiye'nin süs bitkileri üretiminin lideri olan şehirdir. Verilere göre üretim miktarının yüzde 23’ü süs bitkilerinden gerçekleşir. Büyük bölümü Küçük Menderes Havzası’nda olan bu sektör istihdam yaratmaktadır, kırsaldan kente göçü azaltmaktadır. İnovasyon, teknoloji üretime katkı sunacak. EXPO 2027 İzmir’de kültürel ve davranışsal bir dönüşüme de neden olacak. Sadece doğayı anlatmayacak, doğayı yeniden görmemize neden olacak. Gençlerimiz sürdürülebilirlik hareketinin öncüsü olacak, doğa bilinci günlük hayatımızın bir parçası olacak. İzmir’de doğaya duyarlılık organize bir güç haline gelecek. Biz istiyoruz ki EXPO 2027 bittikten sonra da İzmir daha az tüketen bir şehir olsun. Bu dönüşüm akademinin bilgisi, yerel yönetimlerin uygulama gücü, sivil toplumun vicdanı, üreticilerimizin emeğiyle gerçekleşiyor. O nedenle diyoruz ki EXPO 2027 hepimizin olacak. İzmir’in vereceği mesaj şudur, doğayla barış insanla barış. Doğayla barış içinde yaşamak mümkündür. Sağlık doğadan başlar, doğayı korumak insanı korumakla başlar. Bugün burada atacağımız her adım, İzmir’in sağlıklı yaşam vizyonuna bir katkıdır.”
"SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR İZMİR VİZYONU İÇİN DE ÇOK ÖNEMLİ"
Tugay'dan sonra söz alan İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Halit Çelik ise EXPO 2027’ye ilişkin şu ifadeleri kullandı:
“Bu çalıştayda Ortaya koyacağımız her birinizin deneyimi katkısı sadece EXPO 2027’nin değil aynı zamanda sürdürülebilir bir İzmir vizyonu için de çok önemli. EXPO 2027 yalnızca bir sergi alanı değil, bir dönüşüm projesidir. EXPO alanı olarak belirlenen İnciraltı Kent Ormanı, bu temele örnek olarak gösterilecek en önemli alanlardan biridir. EXPO sonrasında güçlendirilmiş bir yeşil alanı kente kazandıran bir model hedefliyoruz. Bu nedenle EXPO 2027 topluma kalıcı miras bırakacak bir projedir. Böylesine kapsamlı bir proje ancak ortak akılla mümkündür. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak bu çalıştaydan çıkacak önerileri görüşleri ve katkıları titizlikle değerlendireceğiz. İnanıyoruz ki EXPO 2027, kentimize yön veren ortak bir vizyon olacaktır.”
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Başkan Tugay’dan Singapur’a İEF ve EXPO 2027 daveti
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Singapur’un Ankara Büyükelçisi Li Peng Kok ve...
Karşıyaka’da ücretsiz sabah sporuna yoğun ilgi
Karşıyaka Belediyesi tarafından aktif ve sağlıklı yaşamı desteklemek amacıyla düzenlenen sabah...
Buca'da sağlıklı yaşam rüzgarı
Buca Belediyesi, sağlıklı yaşamı teşvik etmek amacıyla düzenlediği ücretsiz pilates ve zumba...
Çevre Haberleri
Tümüİzmir için alarm verildi: Orman yangını riski en yüksek...
İletişim Başkanlığı, yüksek hava sıcaklığı ve kuvvetli rüzgar nedeniyle orman yangını riskinin...
Bakan Yumaklı'dan müjde: Gömeç'teki yangın kontrol altında!
Balıkesir'in Gömeç ilçesinde üç gün önce başlayan orman yangını büyük oranda söndürüldü. Tarım...
Aydın'da yanan ormanda sıcaklık 440 dereceye ulaştı!
Aydın’ın Çine ilçesindeki orman yangınları ile mücadele sürüyor. Termal kameraların alevlerin...
Balıkesir Gömeç'te başlayan yangın, İzmir Bergama'ya ulaştı!
Balıkesir’in Gömeç ilçesinde başlayan orman yangını, kuvvetli rüzgarla İzmir’in Bergama ilçesi...
Yunanistan'daki orman yangınlarında can kaybı arttı: 3...
Yunanistan'da günlerdir devam eden orman yangınlarıyla mücadelede hayatını kaybeden...
Çeşmeliler, Sabancı'nın projesini yargıya taşıyacak!
Çeşme’de doğal sit ve tarım arazileri üzerinde kurulması amaçlanan GES projesine verilen “ÇED...
İzmir'e yağmur geliyor: İşte hafta sonu hava durumu...
Kuzeybatıdan gelen yağışlı sistem hafta sonu yurdun büyük bölümünde etkisini gösterecek. İzmir'e...
Datça’da yangına hızlı müdahale
Datça Emecik’te çıkan yangın ekiplerin ve vatandaşların ortak müdahalesiyle kontrol altına...
Başkan Tugay'dan iklim krizi çağrısı: Sorumluluk hepimizin
Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay,...
İzmir'de Homeros Vadisi çevresinde yangın!
Bornova'da Homeros Vadisi çevresinde bulunan bir ormanda yangın çıktı.
İZSU’dan Manda Çayı’nda temizlik seferberliği
İzmir Büyükşehir Belediyesi, yaz aylarında kötü koku oluşumunu önlemek ve İzmir Körfezi’ne ulaşan...
İzmir’in 3. büyük ileri biyolojik arıtma tesisi yükseliyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Dikili’nin çevre altyapısını güçlendirecek 1,5 milyar liralık...
