BIST 100 11.165,44 %0,13 Altın 6.450,91 ₺/gr %1,03 Bitcoin $79.976 %1,76 Dolar 49,84 ₺ %0,00 Euro 55,66 ₺ %0,14 Sterlin 66,51 ₺ %0,11 Gümüş 84,66 ₺/gr %2,15 Ethereum $2.317,82 %2,18 İsviçre Frangı 60,22 ₺ %0,03 Kanada Doları 35,63 ₺ %0,02 Avustralya Doları 35,09 ₺ %0,21 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 13,28 ₺ %0,00 BAE Dirhemi 13,58 ₺ %0,01 Rus Rublesi 0,62 ₺ %0,08 Çin Yuanı 7,49 ₺ %0,04
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Çevre İzmir’de beş yıl önce bin 200 hektar ormanın yandığı alan...

İzmir’de beş yıl önce bin 200 hektar ormanın yandığı alan yeşillendi

İzmir Menderes’te beş yıl önce çıkan orman yangınında zarar gören 1200 hektar alan, geçen zaman içinde yeniden ağaçlandırıldı.

0Yorumlar
İzmir’de beş yıl önce bin 200 hektar ormanın yandığı alan yeşillendi

Menderes ilçesine bağlı kırsal Deliömer Mahallesi yakınlarında 1 Temmuz 2017’de orman yangını çıktı. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerinin karadan ve havadan müdahalesiyle yangın, 2 günde söndürüldü. İzmir’in en büyük yangınlarından olan yangında bin 200 hektar orman kül oldu.

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, bölgenin eski haline döndürülmesi için kolları sıvadı. 1500 kilo kızılçam tohumu bölgeye atıldı. Yanan sahaya kızılçam, kara servi, badem, dut, biberiye, lavanta, dağ muşmulası, iğde, yalancı akasya türlerinden oluşan toplam 1 milyon 200 bin 846 fidan dikildi. Aradan geçen zamanla yangının izleri silindi. Dikilen fidanların boyu 2,5 metreye kadar uzadı.

İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince, DHA’ya konuştu. Yangın başladıktan 10 dakika sonra ekiplerin müdahaleye başladığını belirten Derince, “47 saatte yangın kontrol altına alınıp söndürüldü. Bin 200 hektarlık alan yandı.

Orman Bölge Müdürlüğü olarak yangından sonra ormanları kaderine bırakmıyoruz. Uzman arkadaşlarımız ve orman mühendislerimizle yanan alanda etüt çalışması yaptık. Bu arada sahadaki yanmış ağaçlar kesildi, ekonomik olarak değerlendirilerek buradan uzaklaştırıldı. Yanan sahada hangi tür teknik çalışma yapılacağı belirlendi. Aynı yıl içinde 150 hektarlık alan, doğal yollarla yani kalan ağaçların tohumlarıyla gençleştirildi. Sahaya 1 milyon 200 bin çeşitli türlerde yangına dayanıklı fidanlar dikildi. Yüzde 100 başarılı bir çalışma oldu” dedi.

Gerçek başarı yangınların çıkmaması

Orman Bölge Müdürü Zafer Derince, boyunu aşan fidanları işaret edip, “Fidanlarımıza adeta çocuk gibi bakıyoruz. Çapalanmaları, otlarının alınması, üzerine baskı yapan yabancı türlerin kesilmesi gibi bakımları yapıldı. Kendi bağımsızlığını kazanıncaya kadar fidanların bakımını yapıyoruz. Şu an fidanlarımız kendi bağımsızlığını kazanmış durumda” diye konuştu.

Vatandaşları da uyaran Derince, “Biz orman teşkilatı olarak dünyanın en iyilerindeniz. Hatta ‘en iyisiyiz’ diyebiliriz. Ağaçlandırmada da çok başarılıyız. Ama gerçek başarı, yangınların çıkmaması. Bunun için vatandaşlarımız çok duyarlı olmalı. Özellikle yaz sezonunda bağ, bahçe temizliklerini ateşle yapmasınlar. Pikniklerini, piknik için ayrılan alanlarda yapsınlar. Yol kenarından geçerken izmaritlerini ormana atmasınlar, Yangının görünce hemen ihbar etsinler” ifadelerini kullandı.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Çevre Haberleri

Tümü

Karşıyaka'da çöp toplama sorunu devam ediyor

Karşıyaka'da yaşanan çöp sorunu devam ediyor.  

1 gün önce

İzmir Valiliği'nden sağanak yağış uyarısı

İzmir Valiliği sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla kent genelinde yağış beklentisi...

1 gün önce

Bakan Kurum COP31’in Önceliklerini Açıkladı! Sıfır Atık...

Bakan Murat Kurum, Antalya’da 9-20 Kasım tarihlerinde düzenlenecek COP31’in “uygulama COP’u”...

2 gün önce

İzmir'e sarı kodlu uyarı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, İzmir'de kuvvetli yağış beklendiğini belirterek sarı kodlu uyarıda...

2 gün önce

İzmir'de sağanak yağış beklentisi

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 26 Ekim Pazartesi günü İzmir'e sağanak yağış uyarısında bulundu....

3 gün önce

Buca Belediyesi iklim panelinden uyarı: Gıda krizi ve...

Buca Belediyesi, Buca Kent Konseyi ve İZ- AFED iş birliğiyle düzenlenen İklim Eylemi...

5 gün önce

Limak’tan Cengiz Holding’e... COP31 sponsorlarına...

Antalya’da düzenlenecek COP31’in sponsorları arasında yer alan Limak, IC,...

6 gün önce

Dikili Belediyesi'nden zeytinliklere komşu taş ocağı...

Dikili Belediyesi’nin Madra Çayı’na 124 metre, Madra Baraj Gölü’ne 1,1 kilometre mesafede...

6 gün önce

Aliağa'daki hava kirliliği meclis gündemine taşındı

DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın Aliağa ve yakın çevresindeki hava kirliğine dikkat...

7 gün önce

İzmir'de sağanak yağış beklentisi

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre İzmir’de yarın sağanak yağış bekleniyor.

7 gün önce

Mordoğan'da ÇED süreci başladı: TMMOB'dan 'kent suçu'...

Mordoğan’da 240 odalı tatil köyü projesi için ÇED süreci başlatıldı. İmar planlarına karşı dava...

8 gün önce

TAYKAR'ı mahkeme kararı durdurmadı: GES'e karşı eylemler...

Murat Dağı Yok Olmasın Platformu Sözcüsü Funda Öz Akcura, Bağbaşı Köyü Muhtarı Ahmet Karakuş...

10 gün önce