İzmir’in ciğerlerinde peş peşe yangın… Ormanlar neden yanıyor?
Orman Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Zülal Totan, İzmir’de meydana gelen orman yangınlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Yangınların yüzde 90’ının insan kaynaklı olduğunu belirten Totan, “Tabii iklim değişikliği de etkili ancak insanlar da tedbirsiz davranıyor.” dedi. Totan ayrıca, yanan alanların imara açılmasının söz konusu olmadığını vurguladı.
GÜLPERİ TİBİN/ EGE’YE BAKIŞ – Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre, geçtiğimiz yıl İzmir’de 163 adet orman yangını meydana geldi. Verilerde, 2023 yılında İzmir’de toplan 2 bin 227,35 hektar alanın yandığı kaydedildi.
Sıcak havaların etkisini göstermesiyle birlikte orman yangınları yeniden gündeme gelmeye başladı. Son olarak İzmir’de bugün, üç farklı ilçede orman yangını çıktı.
Orman Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Zülal Toptan, İzmir’de meydana gelen orman yangınlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Bu sene çok fazla orman yangını belirten Totan, “Sıcaklıklar ve rüzgar fazla. Bununla birlikte nispi nem düşük. Yani nemlilik oranı düştüğü zaman rüzgarla birlikte orman yangınları da arttı.” diye konuştu.
“YÜZDE 90 İNSAN KAYNAKLI”
Meydana gelen yangınların nedenleriyle ilgili konuşan Totan, “Yangınlar yüzde 90 insan kaynaklı. Tabii iklim değişikliği de etkili ancak insanlar da tedbirsiz davranıyor. Bahçe temizleyen pikniğe çıkan, arabadan sigara atan, ormana ya da yol kenarına çöp atan insanlar var. Tabii camlar da mercek görevi görüyor. Sönmemiş sigara izmaritleri potansiyel yangın tehlikesi taşıyor. Yangınların yüzde 90’ı insan kaynaklı.” dedi.
“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ETKİLERİNİ DAHA FAZLA HİSSEDECEĞİZ”
Totan, yaşanan yangınların İzmir’e etkileriyle ilgili de değerlendirmelerde bulundu. Yangınların, yalnızca İzmir özelinde değil, ülke genelinde bir etkiye sahip olduğunu belirten Totan, “Ülkemin akciğerleri neticede. Bu alanlar azaldıkça küresel iklim değişikliğinin etkilerini daha fazla hissederiz. Ancak biz mümkün mertebe onlara meydan vermeden derhal ağaçlandırma yoluna gideceğiz. Sonbaharda derhal arazi hazırlıkları yapılarak ağaçlandırma çalışmaları başlayacak.” diye konuştu.
“İMARA AÇILMASI SÖZ KONUSU DEĞİL”
Yanan alanların imara açılmasıyla ilgili konuşan Totan, böyle bir durumun söz konusu olmadığını söyledi.
Totan, konuyla ilgili olarak şunları kaydetti:
“Ormanların yangından sonra asla ve asla imara açılması söz konusu olamaz. Ormanlar anayasayla korunuyor. Yangınlar bittikten sonra da derhal olağanüstü hasılat planları deriz, ormandaki enval, yani yanan ağaçlar kesilir ve derhal üretime alınır. Sonra da arazi hazırlığı yapılır. Sonbaharda bütün bu alanların yeniden dikimi gerçekleştirilecek. Yanan alanların imara açılması söz konusu değil. Orman, asla imara açılmaz.”
[ilgili-haber=90229]
[ilgili-haber=90228]
[ilgili-haber=90207]
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Yunanistan'daki orman yangınlarında can kaybı arttı: 3...
Yunanistan'da günlerdir devam eden orman yangınlarıyla mücadelede hayatını kaybeden...
Bakan Yumaklı acı bilançoyu paylaştı: 3 günde 260 yangın!
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 29 Temmuz'dan bu yana ülke genelinde çıkan 260 yangına...
İzmir İtfaiyesi'nden sıcak hava uyarısı: Yangını çıkmadan...
İzmir’de etkisini artıran sıcak hava ve kuvvetli rüzgâr, orman yangını riskini yükseltirken,...
Çevre Haberleri
TümüBuca Tınaztepe'de yangın: Havadan ve karadan müdahale...
İzmir’in Buca ilçesinde başlayan orman yangınına ekiplerin havadan ve karadan müdahalesi devam...
Bakan Yumaklı acı bilançoyu paylaştı: 3 günde 260 yangın!
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 29 Temmuz'dan bu yana ülke genelinde çıkan 260 yangına...
Kozak'ta başlayıp İzmir'e sıçramıştı: Son durum ne?
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Balıkesir’in Kozak bölgesinde başlayarak İzmir’e yayılan...
İzmir için alarm verildi: Orman yangını riski en yüksek...
İletişim Başkanlığı, yüksek hava sıcaklığı ve kuvvetli rüzgar nedeniyle orman yangını riskinin...
Bakan Yumaklı'dan müjde: Gömeç'teki yangın kontrol altında!
Balıkesir'in Gömeç ilçesinde üç gün önce başlayan orman yangını büyük oranda söndürüldü. Tarım...
Aydın'da yanan ormanda sıcaklık 440 dereceye ulaştı!
Aydın’ın Çine ilçesindeki orman yangınları ile mücadele sürüyor. Termal kameraların alevlerin...
Balıkesir Gömeç'te başlayan yangın, İzmir Bergama'ya ulaştı!
Balıkesir’in Gömeç ilçesinde başlayan orman yangını, kuvvetli rüzgarla İzmir’in Bergama ilçesi...
Yunanistan'daki orman yangınlarında can kaybı arttı: 3...
Yunanistan'da günlerdir devam eden orman yangınlarıyla mücadelede hayatını kaybeden...
Çeşmeliler, Sabancı'nın projesini yargıya taşıyacak!
Çeşme’de doğal sit ve tarım arazileri üzerinde kurulması amaçlanan GES projesine verilen “ÇED...
İzmir'e yağmur geliyor: İşte hafta sonu hava durumu...
Kuzeybatıdan gelen yağışlı sistem hafta sonu yurdun büyük bölümünde etkisini gösterecek. İzmir'e...
Datça’da yangına hızlı müdahale
Datça Emecik’te çıkan yangın ekiplerin ve vatandaşların ortak müdahalesiyle kontrol altına...
Başkan Tugay'dan iklim krizi çağrısı: Sorumluluk hepimizin
Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay,...
