BIST 100 11.721,72 %2,89 Altın 6.633,21 ₺/gr %0,03 Bitcoin $81.717 %0,83 Dolar 49,56 ₺ %0,10 Euro 55,77 ₺ %0,12 Sterlin 66,15 ₺ %0,39 Gümüş 90,76 ₺/gr %0,67 Ethereum $2.422,19 %1,30 İsviçre Frangı 60,17 ₺ %0,47 Kanada Doları 35,06 ₺ %0,44 Avustralya Doları 34,44 ₺ %0,48 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 13,20 ₺ %0,21 BAE Dirhemi 13,50 ₺ %0,11 Rus Rublesi 0,59 ₺ %0,49 Çin Yuanı 7,41 ₺ %0,15
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Çevre İzmir'in deprem tehdidi yeniden gündemde: Uzmanından 'akt...

İzmir'in deprem tehdidi yeniden gündemde: Uzmanından 'aktif fay' uyarısı!

Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Koray Çetin Önalan, İzmir’deki aktif faylara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Önalan, İzmir çevresindeki aktif fayların da İzmir’e yönelik tehdit oluşturduğunu dile getirdi. Önalan, “İzmir'i merkez alırsak yüz kilometre yarı çaplı daire içindeki her diri fay İzmir'i bir şekilde etkileyecektir hipotezinden hareket etmek zorundayız” dedi.

0Yorumlar
İzmir'in deprem tehdidi yeniden gündemde: Uzmanından 'aktif fay' uyarısı!

ÖMER FARUK ALTIN/EGE’YE BAKIŞ – İzmir’in en önemli sorunlarından biri olan deprem, yeniden kent gündeminde ön plana çıktı.

Geçtiğimiz günlerde AFAD Deprem Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir ve Batı Anadolu’daki fay hatlarının aktif olduğunu açıkladı. Bu uyarı, olası deprem tehdidini bir kez daha gündeme taşıdı.

Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Koray Çetin Önalan, İzmir’deki deprem tehdidine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Önalan, Bilim insanlarının uzun zamandır İzmir ve Batı Anadolu’daki fay hatları üzerinde çalışmalar yaptığını dile getirerek, “Geldiğimiz nokta da, eldeki veriler ciddi bir sorun olduğunu düşündürüyor. Ege bölgesindeki fayların tekrarlama periyotları uzun yıllar olmasına rağmen ne yazık ki süresini doldurmuş Tuzla fayı gibi ciddi afet oluşturabilecek aktif faylarımız var” dedi.

“YÜZ KİLOMETRE YARI ÇAPLI DAİRE İÇİNDEKİ HER DİRİ FAY İZMİR’İ BİR ŞEKİLDE ETKİLEYECEKTİR”

İzmir’in çevresindeki aktif fayların İzmir üzerinde etkili olacağına değinen Önalan, “Depremsellik açısından, İzmir'i merkez alırsak yüz kilometre yarı çaplı daire içindeki her diri fay İzmir'i bir şekilde etkileyecektir hipotezinden hareket etmek zorundayız. Nitekim, 30 Ekim depremi aslında bu savı doğrular nitelikte. Sisam adası kuzeyinde, denizin içinde kırılan bir fayın neredeyse 80 km mesafede Bayraklı'da afet oluşturması bu konuya çok daha fazla önem vermemiz gerektiğini gösteriyor” diye konuştu.

“BAYRAKLI VE BOSTANLI’DAKİ GİBİ YAPILAR BÜYÜK RİSK ALTINDA”

İzmir’in Bayraklı ve Bostanlı ilçelerine dikkat çeken Önalan, “Depremin afete dönüşmesinin iki ana nedeni var: jeolojik koşullar ve yapı kalitesi. Deneyimler, depremlerin yeraltı suyu seviyesi yüksek alüvyon taşkın ovalarında ve diri fayların etki alanı içerisinde en çok zarar verdiğini gösteriyor. Buna göre, 600 bine yakın deprem direnci düşük yapının olduğu İzmir'de, taşkın ovalarındaki yapılar, Bayraklı ve Bostanlı’daki yapılar büyük risk altında diyebiliriz” ifadelerini kullandı.

Şehirlerde afet riskinden ziyade imar öncelikli kentsel dönüşümlerin etkili olduğunu vurgulayan Önalan, “Ne yazık ki, imar öncelikleri baskın. Kentsel dönüşümün bu ekonomik koşullarda ve bu sistemle kentlere bir yarar getireceğini düşünmüyorum. İzmir’in ve genelde ülkenin kentsel değişime ihtiyacı var ve bu da uzun vadeli olan gerektiriyor” şeklinde konuştu.

“YETERLİ TATBİKAT VE PLAN YOK”

Merkezi ve yerel yönetimin afet çalışmalarının yeterli olup olmadığını değerlendiren Önalan, “Bunu afet esnasında test edeceğiz ancak ne ülkemizde ne ilimizde kağıt üzerinde var olan şeylerin dışında yeterli tatbikat, plan yok” dedi.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Çevre Haberleri

Tümü

İzmir'de Cumartesi günü sağanak yağış beklentisi

Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü’nün tahminlerine göre İzmir’de hafta sonu yağışlı hava etkili...

21 saat önce

İzmir için şiddetli rüzgar uyarısı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından İzmir için şiddetli rüzgar ve fırtına uyarısı yapıldı....

1 gün önce

İzmir'de sıcaklıklar düşüyor: Sağanak yağışlı hafta

İzmir'de hava sıcaklıkları hızlı bir şekilde düşücek  

4 gün önce

İzmir'de yeni haftada yağış beklentisi bulunmuyor

İzmir'de kış aylarının gelmesiyle bunaltan sıcaklıklar yerini serin havalara bıraktı.  

11 gün önce

Şemsiyeleri hazırlayın! İzmir'de yağış beklentisi

Meteoroloji verilerine göre İzmir'de yeni hafta yağmurlu geçecek.  

18 gün önce

İzmir'de sağanak yağış uyarı

Meteroloji 2. Bölge Müdürlüğü'nün 5 günlük hava durumu tahmininde İzmir'de gök gürültülü sağanak...

23 gün önce

TMSF kayyumlu şirketin Pamucak projesine ÇED onayı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) kayyum olarak atandığı Bodrum Otel İşletmeleri...

1 ay önce

Aliağa’da karbonmonoksit alarmı: Bir yılda yüzde 368 arttı!

Aliağa’da karbonmonoksit oranının bir yılda yaklaşık yüzde 368 arttığına dikkat çeken DEM Parti...

1 ay önce

Akbelen için kritik viraj: Kömür mü, yaşam mı?

Akbelen Ormanı ile simgeleşen İkizköy ve çevresindeki yaşam mücadelesinde gözler Danıştay’a...

1 ay önce

Greenpeace'ten 'pestisit' karnesi: Ürünlerin yüzde 15'i...

Greenpeace Türkiye, "İçinde Ne Var?" kampanyasında İstanbul'da 5 market zincirinden alınan 20...

1 ay önce

ÇEŞÇEP’ten Enerjisa’nın Çeşme projesine tepki: 200...

Çeşme’nin merkezindeki güneş enerjisi projesi tartışma yarattı. ÇEŞÇEP, 49 yıllığına...

1 ay önce

GES davasında karar bekleniyordu: Dikkat çeken Ankara...

Uşak’ın Bağbaşı Köyü’nde planlanan iki GES projesi için bilirkişilerin “kurulmamalı” yönünde...

1 ay önce