Körfez’de 12'nci kez dış kaynaklı kirlilik tespit edildi!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin dron destekli rutin taramalarında, kasım ayından bu yana 12. kez dış kaynaklı kirlilik tespit edildi. Karşıyaka açıklarında gözlemlenen ve gemi kaynaklı olduğu değerlendirilen kirlilik, körfezdeki tehdidin geçici değil, giderek derinleşen kronik bir sorun haline geldiğini ortaya koydu. Yetkililer caydırıcı yaptırımların acilen hayata geçirilmesi çağrısında bulundu.
İzmir Körfezi’ni havadan görüntüleyerek rutin tarama yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, kasım ayından bu yana sürekli tekrarlanan dış kaynaklı kirlilik görüntülerine bugün yeniden rastladı. Yaklaşık altı aydır kesintisiz olarak sürdürülen insansız hava aracı (dron) destekli denetim ve izleme çalışmaları, yaşanan kirliliğin münferit olaylar dizisi olmaktan çıktığını kanıtladı. Kısa bir zaman diliminde karşılaşılan 12 vaka, İzmir Körfezi’nin doğrudan varlığını hedef alan yapısal bir krizle karşı karşıya olduğunu ve uzun süredir benzer ihlallere maruz kaldığını ortaya koyuyor.
“Cezaların işletilmediği her gün yeni bir saldırıya zemin hazırlıyor”
İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin yaptığı açıklamada, “Mevcut denetim ve yaptırım yetkisini elinde bulunduran kurumların, sunduğumuz kanıtlara rağmen sorumlular hakkında somut bir cezai işlem uygulamaması, körfezi kirleten unsurlar üzerinde caydırıcılık oluşturmamaktadır. Aksine, cezai müeyyidelerin işletilmediği her gün, denizel ekosistemimiz üzerinde yeni bir saldırıya zemin hazırlamaktadır. Çevre ve halk sağlığını tehdit eden bu tür kirlilik eylemlerinin olağan karşılanması ya da tolere edilmesi kesinlikle kabul edilemez. Ekosistemde oluşan zararın geri döndürülemez boyutlara ulaşmasını engellemek amacıyla, gerekli tüm yasal ve idari tedbirlerin hiçbir taviz verilmeksizin, ivedilikle hayata geçirilmesi şarttır. Bu tablo karşısında, denetimle yükümlü otoritelerin sessiz kalması ya da süreci sadece izlemekle yetinmesi kabul edilemez. İlgili tüm kurumları, kanunla kendilerine verilen yetkileri tavizsiz bir şekilde kullanmaya ve İzmir Körfezi’ni bir atık sahası olarak gören gemi ve işletmeler hakkında en ağır yasal yaptırımları derhal uygulamaya davet ediyoruz. Kurumumuz; İzmir Körfezi'ni, sahip olduğumuz denizel zenginlikleri ve kamusal yaşam alanlarımızı korumayı en temel önceliği olarak görmekte olup, hukuki ve çevresel bu süreci aynı hassasiyet, ciddiyet ve kararlılıkla takip etmeyi sürdürecektir” ifadelerine yer verildi.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
İzmir Gaziemir'de radyoaktif kirlilik temizlendi!
Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK), İzmir’in Gaziemir ilçesinde radyoaktif kirlilik tespit edilen...
Kılıçdaroğlu'ndan 'dış politika' çıkışı:...
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Mekke Anlaşması'na ilişkin, "Biz ülkemizi seviyoruz....
İzmir Körfezi’nde 13. dış kaynaklı kirlilik vakası
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin dron destekli rutin taramalarında, İzmir Körfezi’nde Karşıyaka...
Çevre Haberleri
Tümüİzmir'de hava durumu nasıl olacak?
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre İzmir'de haftanın ortasına kadar sağanak yağış...
Karşıyaka'da çöp toplama sorunu devam ediyor
Karşıyaka'da yaşanan çöp sorunu devam ediyor.
İzmir Valiliği'nden sağanak yağış uyarısı
İzmir Valiliği sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla kent genelinde yağış beklentisi...
Bakan Kurum COP31’in Önceliklerini Açıkladı! Sıfır Atık...
Bakan Murat Kurum, Antalya’da 9-20 Kasım tarihlerinde düzenlenecek COP31’in “uygulama COP’u”...
İzmir'e sarı kodlu uyarı
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, İzmir'de kuvvetli yağış beklendiğini belirterek sarı kodlu uyarıda...
İzmir'de sağanak yağış beklentisi
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 26 Ekim Pazartesi günü İzmir'e sağanak yağış uyarısında bulundu....
Buca Belediyesi iklim panelinden uyarı: Gıda krizi ve...
Buca Belediyesi, Buca Kent Konseyi ve İZ- AFED iş birliğiyle düzenlenen İklim Eylemi...
Limak’tan Cengiz Holding’e... COP31 sponsorlarına...
Antalya’da düzenlenecek COP31’in sponsorları arasında yer alan Limak, IC,...
Dikili Belediyesi'nden zeytinliklere komşu taş ocağı...
Dikili Belediyesi’nin Madra Çayı’na 124 metre, Madra Baraj Gölü’ne 1,1 kilometre mesafede...
Aliağa'daki hava kirliliği meclis gündemine taşındı
DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın Aliağa ve yakın çevresindeki hava kirliğine dikkat...
İzmir'de sağanak yağış beklentisi
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre İzmir’de yarın sağanak yağış bekleniyor.
Mordoğan'da ÇED süreci başladı: TMMOB'dan 'kent suçu'...
Mordoğan’da 240 odalı tatil köyü projesi için ÇED süreci başlatıldı. İmar planlarına karşı dava...