Marmara Gölü'nde sevindiren görüntü: Hayat yeniden yeşeriyor!
Manisa'nın Salihli, Saruhanlı ve Gölmarmara ilçeleri sınırlarındaki, 'Ulusal Öneme Sahip Sulak Alan' tescilli Marmara Gölü, gerçekleşen yoğun yağışlar sonrasında yeniden su tutmaya başladı. Hem yağışlar hem de Demirköprü Barajı'ndan göle su aktarılmasıyla kuruyan alanlar tekrardan hayata dönerken, göçmen kuşların da bölgeye geri geldiği gözlemlendi.
Salihli, Saruhanlı ve Gölmarmara ilçeleri sınırları içersinde 'Ulusal Öneme Sahip Sulak Alan' tescilli ve 'kuş cenneti' olarak bilinen Marmara Gölü, son yıllarda yaşanan kuraklık ve su kaybından dolayı büyük ölçüde kurumuştu.
Tepeli pelikan ve karabatak gibi nesli tehlike altındaki türlerin de aralarında bulunduğu 101 farklı türden yaklaşık 20 bin su kuşuna doğal yaşam alanı olan gölde kayıklar karaya oturdu, balıkçılık faaliyetleri sona erdi.
YAĞIŞLAR SONRASINDA YAŞAM BELİRTİLERİ...
Manisa'da son dönemde etkili olan yağışlar, Marmara Gölü'nün yeniden su tuttuğu görüldü. Yağışlar sonrasında Demirköprü Barajı'ndaki su seviyesi de önemli ölçüde yükseldi. 2026 yılı yağış miktarlarının önceki yılların ortalamasının üzerine çıkması ile barajdaki su kotu 242,12 metreye yükseldi.
Yaklaşık 920 milyon metreküp su depolanan Demirköprü Barajı'ndan, Marmara Gölü'ne su aktarımı başladı.
Su salımı ile gölde yeniden su birikmeye başlarken, uzun süredir kuraklıktan dolayı susuz kalan alanlar da yeniden su biriktiği görüldü. Göçmen kuşların bölgeye döndüğü gözlenirken, göldeki canlı yaşamının yeniden ortaya çıktığı bildirildi.
DSİ'NİN HEDEFİ 2028!
Diğer yandan Marmara Gölü'nün kalıcı olarak suya kavuşması için Devlet Su İşleri (DSİ) 2'nci Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan projenin ihalesi sona erdi.
Proje kapsamında Bozdağ'dan gelen yıllık 25 milyon metreküp suyun Ahmetli, Sart, Tabakçayı, Kurşunlu ve Gümüş regülatörleri aracılığıyla mevcut Kendirlik Besleme Kanalı'nda Marmara Gölü'ne ulaştırılmasının planlandığı ifade edildi. Çalışmaların sona ermesi ile Marmara Gölü'nün 2028 yılında tamamen suyla dolmasının hedeflendiği amaçlandı.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Eber Gölü’nün Geleceği İçin Üç Önemli Proje Çalıştayda...
Afyonkarahisar’da 131 kurumdan 352 katılımcının yer aldığı Sıfır Atık, Çevre ve İklim...
Gölcük Gölü için ekosistem raporu hazırlanacak
İzmir Kalkınma Ajansı'nın (İZKA) 2025 Yılı Teknik Destek Programı kapsamında desteklenen "Gölcük...
Cenazede basına jandarma engeli: Çekim yapana gözaltı...
Kooperatif davasında tutuklu yargılanan eski CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nun dün...
Çevre Haberleri
TümüKarşıyaka'da çöp toplama sorunu devam ediyor
Karşıyaka'da yaşanan çöp sorunu devam ediyor.
İzmir Valiliği'nden sağanak yağış uyarısı
İzmir Valiliği sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla kent genelinde yağış beklentisi...
Bakan Kurum COP31’in Önceliklerini Açıkladı! Sıfır Atık...
Bakan Murat Kurum, Antalya’da 9-20 Kasım tarihlerinde düzenlenecek COP31’in “uygulama COP’u”...
İzmir'e sarı kodlu uyarı
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, İzmir'de kuvvetli yağış beklendiğini belirterek sarı kodlu uyarıda...
İzmir'de sağanak yağış beklentisi
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 26 Ekim Pazartesi günü İzmir'e sağanak yağış uyarısında bulundu....
Buca Belediyesi iklim panelinden uyarı: Gıda krizi ve...
Buca Belediyesi, Buca Kent Konseyi ve İZ- AFED iş birliğiyle düzenlenen İklim Eylemi...
Limak’tan Cengiz Holding’e... COP31 sponsorlarına...
Antalya’da düzenlenecek COP31’in sponsorları arasında yer alan Limak, IC,...
Dikili Belediyesi'nden zeytinliklere komşu taş ocağı...
Dikili Belediyesi’nin Madra Çayı’na 124 metre, Madra Baraj Gölü’ne 1,1 kilometre mesafede...
Aliağa'daki hava kirliliği meclis gündemine taşındı
DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın Aliağa ve yakın çevresindeki hava kirliğine dikkat...
İzmir'de sağanak yağış beklentisi
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre İzmir’de yarın sağanak yağış bekleniyor.
Mordoğan'da ÇED süreci başladı: TMMOB'dan 'kent suçu'...
Mordoğan’da 240 odalı tatil köyü projesi için ÇED süreci başlatıldı. İmar planlarına karşı dava...
TAYKAR'ı mahkeme kararı durdurmadı: GES'e karşı eylemler...
Murat Dağı Yok Olmasın Platformu Sözcüsü Funda Öz Akcura, Bağbaşı Köyü Muhtarı Ahmet Karakuş...