Akaryakıttan sonra yeni savaş zamları geliyor
Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının ardından Türkiye’de iğneden ipliğe her şeye zam yağmasına yol açan döviz kuru ve akaryakıt fiyatlarını birlikte yükseltiyor.
Hükümetin kuru yükselten politikaları yüzünden aylardır zam sağanağı altında ezilen yoksul halk şimdi de Rusya-Ukrayna krizinin yol açacağı yeni zamlara maruz kalacak.
Enerjide yeni zam
Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre, Akaryakıt fiyatlarının aşırı yükselmesini önleyen eşel mobilin kaldırılması nedeniyle petrol fiyatları ve dolar kurunda yaşanan her yükseliş akaryakıt fiyatlarına direkt zam olarak yansıyor. Kurun yükselmesi, enerjide yurtdışına bağımlı olunması nedeniyle doğrudan elektrik ve doğalgazda yeni zamları zorluyor. Benzin ve motorine yapılan zamdan sonra pompa fiyatları da güncellendi. İstanbul’da benzinin litre fiyatı 16.75 TL’ye çıktı. Bu da başta halkın gıda kaynağı olan tarım olmak üzere genel olarak üretim maliyetlerini aşırı yükseltecek. Üretilen ürünlerin nakliyesi de motorin zammıyla birlikte daha pahalı hale geleceği için fiyatlar üzerinde çifte zam baskısı yaratacak.
Gübre ve ilaçta baskı
Kur artışıyla birlikte ithal gübre ve ilaçta yeni zam baskısı oluştu. Kur, akaryakıt ve enerji maliyetlerinin birlikte yükselmesi tarım dışında sanayi üretiminde de yük oluşturuyor. Kur sorunu yaşamayan ABD, akaryakıt fiyatlarına zam gelmemesi için destek mekanizmalarının devreye sokulacağını açıkladı. Savaş sonrası ilk iş olarak ilave gümrük vergilerini kaldıran Türkiye’de ise zincirleme zamları tetikleyen kur, akaryakıt ve enerji zamlarının halka yansımasının nasıl önleneceği henüz açıklanmadı.
Akaryakıtta dev zam
Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte petrol fiyatları ve kurun yükselmesi akaryakıta da yansıdı. Benzinin litre fiyatına 1.61 TL, motorine 1.51 TL zam geldi. Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) zammın bu geceden itibaren pompa fiyatlarına yansıyacağını duyurdu. Zamla birlikte benzinin litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul’da 15.14 TL’den 16.75 TL’ye, Ankara’da 15.24 TL’den 16.85 TL’ye yükseldi. Motorinin litre fiyatı da yaklaşık olarak İstanbul’da 15.46 TL’den 16.97 TL’ye, Ankara’da ise 15.57 TL’den 17.08 TL’ye yükseldi. Bu son zamla birlikte benzine bir yılda yüzde 132, yıl başından bu yana yüzde 36 oranında zam gelmiş oldu.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Heval Savaş Kaya'dan 'kamu zararı' iddiasına tepki:...
İZBETON’a yönelik soruşturmada kooperatiflerde usulsüzlük iddialarıyla açılan davanın...
Heval Savaş Kaya'dan Cemil Tugay'a 'FETÖ'cü' çıkışı: Suç...
Eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, eski CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu ve...
Heval Savaş Kaya'dan 'bilirkişi' heyetine tepki!
Kooperatif davasında yargılanan eski İZBETON Genel Müdürü Heval Savaş Kaya savunmasında, “Suçsuz...
Ekonomi Haberleri
TümüEmekliye asgari ücret kadar aylık ve ikramiye teklifine...
En düşük emekli aylığı ile bayram ikramiyesinin asgari ücret seviyesine çıkarılmasını öngören...
Televizyon, Beyaz Eşya ve Mobilya Alacaklar Dikkat:...
Ticaret Bakanlığı, kredi kartı ve tüketici finansmanı dışında kalan senetli alışverişlerde...
Karluna'nın ürettiği ilk elektrikli araç, İAOSB'ye...
Karluna Mühendislik Sanayi ve Ticaret A.Ş. ürettiği ilk aracı İzmir Atatürk...
İzmir'de genç işsizlik oranı Türkiye'yi 4'e katladı!
EGİAD’ın hazırladığı rapora göre İzmir’de 15-24 yaş grubundaki işsizlik oranı yüzde 21,3 ile...
Pamuk yetiştiricisi maaliyet kıskacında: İTB'den 'destek'...
Ege Bölgesi’nde pamuk ekim alanları, artan üretim maliyetlerden dolayı geçen sezona göre yüzde...
Ege Bölgesi’nin 9 aylık ihracatı 33 milyar doları aştı
Ege Bölgesi'nin ihracatı 2026 yılının ocak-eylül döneminde yüzde 3,4 artışla 32 milyar 24...
Ekonomi Yönetiminin Gözü Külliye’de! Kurul Cevdet Yılmaz...
Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında...
İhracatta Macaristan ve Rusya krizi kapıda!
Yaş meyve ve sebze ihracatında Rusya deniz yolu tıkanıklığı ve Macaristan geçiş belgesi krizi...
Satsuma Mandalinası’nda ilk hasat gerçekleşti!
Ege İhracatçılar Birliği Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, bugün İzmir’in Menderes...
İzmir Limanı'na 1,5 milyar dolarlık yatırım: Dip taraması...
Türkiye Varlık Fonu (TVF) mülkiyetindeki TVF İzmir Limanı, büyük tonajlı gemilere hizmet...
Vatandaşlık Maaşında Merak Edilen Detaylar Ortaya Çıktı!...
“Vatandaşlık Maaşı” olarak bilinen Gelir Tamamlayıcı Aile Destek Sistemi kapsamında, 23 bin...
Ege'ye kruvaziyer ile turist akını!
Aydın Kuşadası, 4 kruvaziyer gemisiyle gelen 6 bin turisti misafir etti. İtalya bayraklı "Aida...