BIST 100 11.223,33 %0,97 Altın 6.541,06 ₺/gr %0,83 Bitcoin $75.790 %4,73 Dolar 50,07 ₺ %0,00 Euro 55,96 ₺ %0,00 Sterlin 67,20 ₺ %0,00 Gümüş 83,39 ₺/gr %0,42 Ethereum $2.233,19 %6,36 İsviçre Frangı 61,35 ₺ %0,14 Kanada Doları 35,68 ₺ %0,13 Avustralya Doları 34,50 ₺ %0,59 Suudi Riyali 13,37 ₺ %0,22 BAE Dirhemi 13,66 ₺ %0,23 Rus Rublesi 0,61 ₺ %0,05 Çin Yuanı 7,52 ₺ %0,18
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Ekonomi Bakan Şimşek'ten enflasyona yönelik mesaj!

Bakan Şimşek'ten enflasyona yönelik mesaj!

Uluslararası Finans Enstitüsü'nün toplantısında konuşma yapan ve enflasyona yönelik mesajlar veren Bakan Mehmet Şimşek, "Enflasyonda bu yıl programımıza kıyasla beklenenden biraz daha yüksek rakamlarla karşılaşabiliriz ancak bununla baş edebileceğimizi düşünüyorum" dedi.

0Yorumlar
Bakan Şimşek'ten enflasyona yönelik mesaj!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu yıl enflasyonda beklenenden daha yüksek rakamlarla karşılaşılabileceğini dile getirdi.

G20, IMF ve Dünya Bankası toplantılarına katılmak için Washington'da bulunan Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsünün (IIF) Yıllık Üye Toplantısı'nda Türkiye ekonomisiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

İzledikleri ekonomi programının sonuç verdiğini ifade eden Şimşek, enflasyonun düştüğünü, kamu maliyesinde ilerleme olduğunu ve dış dengede de yapısal iyileşme görüldüğünü belirtti.

Şimşek, "Genel olarak dezenflasyon süreci yolunda ilerliyor, bütçe açığı uluslararası standartlara göre oldukça makul düzeyde ve dış dengesizlikler büyük ölçüde giderildi. Bunu kalıcı hale getirmek için yapısal reformları hızlandırmamız gerekiyor" diye konuştu.

"MUHTEMELEN YÜZDE 30 İLE KAPATACAĞIZ"

Enflasyonda iyi bir ilerleme kaydedildiğini belirten Şimşek, "Bu yılı muhtemelen yüzde 30 ile kapatacağız, geçen sene bu oran yüzde 44 idi, ondan önceki sene ise yüzde 65. Gelecek yılı yüzde 10'lu seviyelerde, sonraki yılı ise tek haneli rakamlarda tamamlamayı umuyoruz" dedi.

Şimşek, hanehalkı ve şirketlerin beklentilerinin hedeflere kıyasla nispeten yüksek kalmayı sürdürdüğünü, piyasaların beklentilerinin hedeflerine daha yakın olduğunu bildirdi.

Bu yıl tarım sektöründe yaşanan kuraklık ve donun gıda fiyatlarını etkilediğini de söyleyen Şimşek, bunun normal bir durum olmadığını ve manşet enflasyondaki ilerlemenin duraklamasına yol açtığını ifade etti.

"BEKLENENDEN BİRAZ DAHA YÜKSEK RAKAMLARLA KARŞILAŞABİLİRİZ..."

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Tarım sektörü bir yılda büyük darbe aldı ve bu ne yazık ki işlenmemiş gıda fiyatlarını yukarı çekti. Şöyle bir örnek vereyim: Ağustos ayına dönersek, son 20 yılın ağustosta aylık ortalama gıda fiyatı artışı yüzde 0,7 civarındadır. Ancak bu sene ağustosta bu oran bunun dört katından fazla gerçekleşerek yüzde 3 oldu. Eylül ayında da benzer bir durumu yaşadık. Yine son 20 yılın eylül ayı ortalamasının üç katı kadar yüksek bir aylık gıda enflasyonu gerçekleşti. Yani bu normal bir durum değil. Bu durum manşet enflasyonun geçici olarak duraksamasına yol açtı. Enflasyonda bu yıl programımıza kıyasla beklenenden biraz daha yüksek rakamlarla karşılaşabiliriz ancak bununla baş edebileceğimizi düşünüyorum.

Çünkü genel olarak bakarsanız, para politikası sıkı, maliye politikası daha sıkı ve maliye politikasında bu duruşumuzu koruyacağız. Yönetilen, yönlendirilen fiyatları da kontrol altına alıyoruz. Ayrıca bazı arz yönlü tedbirler de var, örneğin toplu konut, sosyal konut girişimleri gibi. Petrol fiyatlarının da destekleyici bir seviyede olduğunu düşünüyorum. Yani genel anlamda, dezenflasyon sürecinin devamı için tüm koşulların uygun olduğunu söyleyebilirim. Bu yüzden ciddi bir endişe nedeni görmüyorum."

"BU YAKLAŞIMIMIZ KARARLILIKLA DEVAM EDECEK"

Şimşek, kamu maliyesi tarafındaki ilerlemeye de değinerek, deprem sonrası yeniden inşa için yapılan yaklaşık 90 milyar dolarlık harcamaya rağmen bütçe açığının birkaç yıl önce yüzde 5’in üzerinde bulunduğu seviyelerden yüzde 3,5 civarına düştüğü dile getirildi.

Kamu borcunun Gayrisafi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYH) oranının yaklaşık yüzde 25 olduğunu ifade eden Şimşek, bunun gelişmekte olan ülke standartlarına göre oldukça gerilerde olduğunu aktardı.

Şimşek, "Bütçe disiplinindeki amacımız, enflasyonu düşürme sürecinde Merkez Bankasına maliye politikası yoluyla yardım etme hedefinden kaynaklanıyor. Orta Vadeli Program dönemi boyunca bu yaklaşımımız kararlılıkla devam edecek" dedi.

Dış dengede de görülen iyileşmeye ilişkin Şimşek, hem konjonktürel hem de yapısal iyileşmelerin bu noktada yardımcı olduğunu belirtti.

Şimşek, geçen yıl altın hariç tutulduğunda cari fazla verildiğini de belirterek, bu yıl da benzer bir durum olduğunu ifade etti.

Bakan Şimşek, "Cari açığın makul seviyelerde kalmasıyla, yapısal dönüşümü sürdürerek, daha sürdürülebilir bir yüksek büyüme patikasına geri döneceğimizi düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) iç, bölgesel ve küresel şoklara karşılık olarak daha fazla sıkılaşma yapmak zorunda kalmasına rağmen büyümenin dirençli kaldığını söyleyen Şimşek, bunun ekonomi programını sürdürmek için alan sağladığını da vurguladı.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Ekonomi Haberleri

Tümü

Altın Fiyatlarında Sert Düşüş: Gram Altın 6 Bin 521...

Haftanın son işlem gününe düşüşle başlayan gram altın 6 bin 521 liraya, ons altın ise 4 bin...

5 saat önce

Merkez Bankası Rezervlerinde Üç Haftalık Düşüş Serisi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası toplam rezervleri, 30 Ekim haftasında bir önceki haftaya...

1 gün önce

Kasım Ayı Sosyal Yardım Ödemeleri Başladı! Bakan Göktaş...

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, kasım ayı yaşlı ve engelli aylığı...

1 gün önce

AK Parti'den Emekli Zammı İçin Kritik Tarih

Türkiye’deki yaklaşık 18 milyon emekli ile milyonlarca asgari ücretli çalışan, yeni yılda...

2 gün önce

İZTO Başkanı Özgener, İzmir'in 2030 vizyonunu anlattı!

İZTO Başkanı Mahmut Özgener, İzmir'in üretimden lojistiğe, turizmden ulaşıma kadar öncelikli...

2 gün önce

Ekim ayı enflasyon verileri açıklandı! 4 aylık düşüş son...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ekim ayına ilişkin enflasyon verilerini yayımladı.

3 gün önce

ENAG verileri açıklandı: Yıllık enflasyon 45,12!

ENAG, Ekim 2026 enflasyon verilerini yayımladı. Buna göre aylık enflasyon yüzde 2,68, yıllık...

3 gün önce

Fon Soruşturmasında İade Tutarı Belli Oldu! 37 Kişi 18...

Türkiye'nin gündemine oturan fon soruşturması kapsamında 37 kişinin aldığı parayı iade ettiği...

4 gün önce

İstanbul'un Ekim Ayı 'Enflasyonu' Belli Oldu

İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre, İstanbul'da ekimde bir önceki aya göre...

5 gün önce

TÜRK-İŞ ekim ayı verilerini yayımladı: Açlık ve yoksulluk...

TÜRK-İŞ’in ekim ayı araştırması, gıda ve temel yaşam giderlerindeki artışın sürdüğünü gözler...

7 gün önce

Fon tasfiyesi sonrasında ara ödemeler başladı!

Fon tasfiyesinin ardından ilk ara ödemeler başladı. 29,3 milyar liralık ara ödeme fon...

7 gün önce

Fon Mağdurlarını İlgilendiren Açıklama Geldi: İşte İlk...

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Sekizinci Fon Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nın...

9 gün önce