BIST 100 11.333,27 %1,26 Altın 6.589,22 ₺/gr %0,10 Bitcoin $76.214 %5,33 Dolar 50,05 ₺ %0,00 Euro 56,25 ₺ %0,00 Sterlin 67,54 ₺ %0,00 Gümüş 83,45 ₺/gr %0,34 Ethereum $2.242,17 %7,35 İsviçre Frangı 61,52 ₺ %0,42 Kanada Doları 35,79 ₺ %0,17 Avustralya Doları 34,77 ₺ %0,18 Suudi Riyali 13,36 ₺ %0,22 BAE Dirhemi 13,66 ₺ %0,23 Rus Rublesi 0,62 ₺ %0,14 Çin Yuanı 7,53 ₺ %0,22
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Ekonomi CHP'li Polat kestane üreticisinin sıkıntılarını Meclis'e ...

CHP'li Polat kestane üreticisinin sıkıntılarını Meclis'e taşıdı

  CHP İzmir Milletvekili Polat, kestane üreticilerinin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı

0Yorumlar
CHP'li Polat kestane üreticisinin sıkıntılarını Meclis'e taşıdı
 

CHP İzmir Milletvekili Polat, kestane üreticilerinin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. Verdiği önergeyle Bakan Pakdemirli'ye 7 soru sordu.




CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Mahir Polat, kestane üreticilerinin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren Polat “Dünyanın en güzel kestaneleri ülkemizde yetişiyor. İtalya, Almanya, Lübnan ve Katar başta olmak üzere 32 ülkeye ihracat yapan ülkemizin her geçen yıl dünya kestane pazarındaki rolü büyüyor.” dedi.

“YERLİ KESTANE ÜRETİCİSİ DESTEKLENMELİDİR”
Polat “Kestane asırlardır Anadolu topraklarında yetişen nadide ürünlerden biridir. Ülke çapında baktığımızda Ege Bölgesi’nde bulunan güzel ilçelerimiz Ödemiş ve Beydağ, kestane üretiminde önemli bir paya sahiptir. Ödemiş’te; Bozdağ, Gölcük, Subatan Yaylaları ile Yılanlı, Kemer, Hacıhasan, Kutlubeyler, Üçkonak, Cevizalan, Bademli, Bıçakçı, Pirinççi, Küre, Demirdere, Hamam, Çayır, Küçükören ve Güney Mahallelerimizde üretimi yapılan kestane miktarı yıllık 6 bin ton civarındadır. Beydağ’da; Ovacık Yaylası’nda ve Çomaklar Mahallemizde üretim yapılan kestane miktarı yıllık 5 bin ton civarındadır. Böylesine öneme sahip bu bölgelerde bulunan kestane ağaçları ormanlık alan içerisinde kaldığından maalesef hastalık ile mücadelede bazı sıkıntılar yaşamaktadır. Hastalıktan dolayı rekolte, her geçen üretim sezonunda düşmektedir. Yeni tesis edilen özel ağaçlandırma sahaları ise henüz verim çağına gelmemiştir. Ülkemizde kestane üretiminin yüzde 65’inin Ödemiş ve çevre bölgesinde yetiştirildiği göz önünde bulundurularak ürünlerin içinin çürümesine, boşalmasına, ürün rekoltesinin düşmesine, ağaçların kurumasına ve üreticilerimizin büyük zarar görmesine neden olan bu hastalıklarla mücadele için bir an önce çalışmalara başlanması gerekmektedir.” dedi.


BAKAN PAKDEMİRLİ’YE SORULAR:
1)    2002-2019 yılları arasında kestane üretiminin artırılmasına yönelik Bakanlığınız tarafından yürütülen bir çalışma var mıdır?
2)    Kestane üretiminin düşüşüne sebep olan hastalıklarla mücadele konusunda Bakanlığınız tarafından yürütülen çalışmalar nelerdir?
3)    Son 5 yılda hangi ülkelerden kaç ton kestane ithal edilmiştir? İthal edilen kestanenin toplam ithalat maliyeti ne kadardır?
4)    AR-GE ve inovasyon yoluyla katma değer yaratılarak kestane ihracatından elde edilen gelirin artmasına yönelik çalışmalar yapılmakta mıdır?
5)    Hastalığın görüldüğü çeşitli illerimize yönelik “Kestane Eylem Planı” hazırlanıp uygulanmasına rağmen hastalıkların bitmeyip aksine yayılmasının sebebi nedir?
6)    Ödemiş ve Beydağ ilçelerimizdeki kestane ağaç varlığı ve üretkenliği dikkate alındığında bölgeye ilişkin uygulanabilir acil eylem planınız var mıdır? Var ise bunlar nelerdir?
7)    Türk kestanesinin ve kestane ürünlerinin yurtdışında tanıtımına yönelik çalışmalar yapılmakta mıdır?


 


Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Ekonomi Haberleri

Tümü

Merkez Bankası Rezervlerinde Üç Haftalık Düşüş Serisi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası toplam rezervleri, 30 Ekim haftasında bir önceki haftaya...

14 saat önce

Kasım Ayı Sosyal Yardım Ödemeleri Başladı! Bakan Göktaş...

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, kasım ayı yaşlı ve engelli aylığı...

20 saat önce

AK Parti'den Emekli Zammı İçin Kritik Tarih

Türkiye’deki yaklaşık 18 milyon emekli ile milyonlarca asgari ücretli çalışan, yeni yılda...

1 gün önce

İZTO Başkanı Özgener, İzmir'in 2030 vizyonunu anlattı!

İZTO Başkanı Mahmut Özgener, İzmir'in üretimden lojistiğe, turizmden ulaşıma kadar öncelikli...

1 gün önce

Ekim ayı enflasyon verileri açıklandı! 4 aylık düşüş son...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ekim ayına ilişkin enflasyon verilerini yayımladı.

2 gün önce

ENAG verileri açıklandı: Yıllık enflasyon 45,12!

ENAG, Ekim 2026 enflasyon verilerini yayımladı. Buna göre aylık enflasyon yüzde 2,68, yıllık...

2 gün önce

Fon Soruşturmasında İade Tutarı Belli Oldu! 37 Kişi 18...

Türkiye'nin gündemine oturan fon soruşturması kapsamında 37 kişinin aldığı parayı iade ettiği...

3 gün önce

İstanbul'un Ekim Ayı 'Enflasyonu' Belli Oldu

İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre, İstanbul'da ekimde bir önceki aya göre...

4 gün önce

TÜRK-İŞ ekim ayı verilerini yayımladı: Açlık ve yoksulluk...

TÜRK-İŞ’in ekim ayı araştırması, gıda ve temel yaşam giderlerindeki artışın sürdüğünü gözler...

6 gün önce

Fon tasfiyesi sonrasında ara ödemeler başladı!

Fon tasfiyesinin ardından ilk ara ödemeler başladı. 29,3 milyar liralık ara ödeme fon...

6 gün önce

Fon Mağdurlarını İlgilendiren Açıklama Geldi: İşte İlk...

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Sekizinci Fon Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nın...

8 gün önce

TÜİK eylül ayı verilerini açıkladı: 2 milyon 967 bin işsiz!

TÜİK’in eylül ayı verilerine göre işsiz sayısı bir ayda 198 bin artarak 2 milyon 967 bine...

9 gün önce