BIST 100 13.284,42 %1,67 Altın 6.865,89 ₺/gr %0,94 Bitcoin $81.309 %1,72 Dolar 48,79 ₺ %0,08 Euro 56,11 ₺ %0,08 Sterlin 65,43 ₺ %0,11 Gümüş 103,93 ₺/gr %1,69 Ethereum $2.637,12 %3,43 İsviçre Frangı 59,37 ₺ %0,40 Kanada Doları 34,90 ₺ %0,15 Avustralya Doları 34,76 ₺ %0,25 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,01 Suudi Riyali 12,99 ₺ %0,23 BAE Dirhemi 13,28 ₺ %0,08 Rus Rublesi 0,58 ₺ %0,50 Çin Yuanı 7,29 ₺ %0,21
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Ekonomi CHP'li Polat kestane üreticisinin sıkıntılarını Meclis'e ...

CHP'li Polat kestane üreticisinin sıkıntılarını Meclis'e taşıdı

  CHP İzmir Milletvekili Polat, kestane üreticilerinin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı

0Yorumlar
CHP'li Polat kestane üreticisinin sıkıntılarını Meclis'e taşıdı
 

CHP İzmir Milletvekili Polat, kestane üreticilerinin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. Verdiği önergeyle Bakan Pakdemirli'ye 7 soru sordu.




CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Mahir Polat, kestane üreticilerinin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren Polat “Dünyanın en güzel kestaneleri ülkemizde yetişiyor. İtalya, Almanya, Lübnan ve Katar başta olmak üzere 32 ülkeye ihracat yapan ülkemizin her geçen yıl dünya kestane pazarındaki rolü büyüyor.” dedi.

“YERLİ KESTANE ÜRETİCİSİ DESTEKLENMELİDİR”
Polat “Kestane asırlardır Anadolu topraklarında yetişen nadide ürünlerden biridir. Ülke çapında baktığımızda Ege Bölgesi’nde bulunan güzel ilçelerimiz Ödemiş ve Beydağ, kestane üretiminde önemli bir paya sahiptir. Ödemiş’te; Bozdağ, Gölcük, Subatan Yaylaları ile Yılanlı, Kemer, Hacıhasan, Kutlubeyler, Üçkonak, Cevizalan, Bademli, Bıçakçı, Pirinççi, Küre, Demirdere, Hamam, Çayır, Küçükören ve Güney Mahallelerimizde üretimi yapılan kestane miktarı yıllık 6 bin ton civarındadır. Beydağ’da; Ovacık Yaylası’nda ve Çomaklar Mahallemizde üretim yapılan kestane miktarı yıllık 5 bin ton civarındadır. Böylesine öneme sahip bu bölgelerde bulunan kestane ağaçları ormanlık alan içerisinde kaldığından maalesef hastalık ile mücadelede bazı sıkıntılar yaşamaktadır. Hastalıktan dolayı rekolte, her geçen üretim sezonunda düşmektedir. Yeni tesis edilen özel ağaçlandırma sahaları ise henüz verim çağına gelmemiştir. Ülkemizde kestane üretiminin yüzde 65’inin Ödemiş ve çevre bölgesinde yetiştirildiği göz önünde bulundurularak ürünlerin içinin çürümesine, boşalmasına, ürün rekoltesinin düşmesine, ağaçların kurumasına ve üreticilerimizin büyük zarar görmesine neden olan bu hastalıklarla mücadele için bir an önce çalışmalara başlanması gerekmektedir.” dedi.


BAKAN PAKDEMİRLİ’YE SORULAR:
1)    2002-2019 yılları arasında kestane üretiminin artırılmasına yönelik Bakanlığınız tarafından yürütülen bir çalışma var mıdır?
2)    Kestane üretiminin düşüşüne sebep olan hastalıklarla mücadele konusunda Bakanlığınız tarafından yürütülen çalışmalar nelerdir?
3)    Son 5 yılda hangi ülkelerden kaç ton kestane ithal edilmiştir? İthal edilen kestanenin toplam ithalat maliyeti ne kadardır?
4)    AR-GE ve inovasyon yoluyla katma değer yaratılarak kestane ihracatından elde edilen gelirin artmasına yönelik çalışmalar yapılmakta mıdır?
5)    Hastalığın görüldüğü çeşitli illerimize yönelik “Kestane Eylem Planı” hazırlanıp uygulanmasına rağmen hastalıkların bitmeyip aksine yayılmasının sebebi nedir?
6)    Ödemiş ve Beydağ ilçelerimizdeki kestane ağaç varlığı ve üretkenliği dikkate alındığında bölgeye ilişkin uygulanabilir acil eylem planınız var mıdır? Var ise bunlar nelerdir?
7)    Türk kestanesinin ve kestane ürünlerinin yurtdışında tanıtımına yönelik çalışmalar yapılmakta mıdır?


 


Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Ekonomi Haberleri

Tümü

Pusula ve Tera yöneticileri hakkında gözaltı kararı!

Pusula Portföy yöneticisi Serdar Turhan ile Tera Yatırım yöneticisi Alper Öztürk hakkında...

8 saat önce

Motorin fiyatları 100 TL'nin altına geriledi

Motorin fiyatlarının 100 TL'nin üzerine yükselmesine yönelik tepkiler sürerken, litre fiyatına...

14 saat önce

İzmir'in 2025 vergi rekortmeni belli oldu!

İzmir'in 2025 yılı vergi rekortmenlerini açıklandı. Müteahhit Ahmet Cengiz 417 milyon 497 bin TL...

15 saat önce

ASELSAN'dan dudak uçuklatan yatırım!

ASELSAN, savunma sanayiindeki üretim kapasitesini ve teknolojik altyapısını güçlendirme...

1 gün önce

İzmir’de ticarette alarm: Kuruluşlar düştü, kapanışlar arttı

İzmir’de ağustos ayında yeni şirket kuruluşları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,9...

1 gün önce

Bakan Gürlek'ten 'fon soruşturması' açıklaması: Tüm...

Fon piyasasına yönelik yürütülen soruşturmalara ilişkin açıklamalarda bulunan Adalet Bakanı Akın...

1 gün önce

Finansal İstikrar Komitesi'nden açıklama: Sorun geçici ve...

Piyasalarda son yaşanan gelişmelerin ardından Finansal İstikrar Komitesi toplantı kararı aldı....

2 gün önce

Faizsiz Finansta Dev Birleşme: Emlak Katılım, Katılımevim...

Türkiye Emlak Katılım Bankası A.Ş., tasarruf finansman sektöründe kartları yeniden dağıtacak...

2 gün önce

İzmir’de konut satışlarında dikkat çeken düşüş!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2025 yılı Ağustos ayında İzmir’de 7 bin 867...

2 gün önce

İzmir'de taksiye zam gelecek mi?

Akaryakıt fiyatlarında yaşanan yüksek düzeyde artışlara ilişkin İzmir Şoförler ve Otomobilciler...

2 gün önce

Akaryakıtta Tarihi Zirve! Motorin İlk Kez 3 Haneli Fiyata...

Motorin fiyatları tarihi bir seviyeye ulaştı. İstanbul Kadıköy’de motorinin litre fiyatı 100...

2 gün önce

BİST100'de sert düşüş!

BIST 100 endeksi yüzde 5 düştü. Endeks 13 bin 195 puana kadar geriledi. Böylelikle Mayıs ayından...

3 gün önce