BIST 100 13.687,86 %0,63 Altın 6.135,75 ₺/gr %0,02 Bitcoin $63.840 %0,91 Dolar 47,40 ₺ %0,04 Euro 54,09 ₺ %0,11 Sterlin 63,08 ₺ %0,12 Gümüş 87,63 ₺/gr %0,65 Ethereum $1.901,96 %1,33 İsviçre Frangı 58,01 ₺ %0,27 Kanada Doları 33,65 ₺ %0,17 Avustralya Doları 32,96 ₺ %0,26 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,63 ₺ %0,04 BAE Dirhemi 12,91 ₺ %0,07 Rus Rublesi 0,60 ₺ %0,04 Çin Yuanı 7,00 ₺ %0,05
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Ekonomi Doğalgaz ve elektrik faturaları halkı isyan ettirdi

Doğalgaz ve elektrik faturaları halkı isyan ettirdi

Doğalgaz, elektrik ve akaryakıtta zam yağmuru, işletmeleri ve vatandaşı isyan ettirdi. Hem faturalar kabardı hem de artan ithalat faturası Merkez Bankası'nın rezervlerini ve cari dengeyi vurdu.

0Yorumlar
Doğalgaz ve elektrik faturaları halkı isyan ettirdi

 

Dünyada yükselen fiyatlara içeride hızla artan döviz kurlarının eklenmesi, doğalgazda, elektrikte ve akaryakıtta faturaları patlattı.

Yüksek faturalara, İran'ın gazı kesmesi ve özelleştirilen elektrik dağıtım şirketlerinin Isparta'da olduğu gibi sert kış koşullarına karşı gerekli yatırımı yapmaması eklenince kriz ve tepkiler büyüdü.

Ülkenin batısından doğusuna kadar birçok ilde yüksek faturalara tepkiler sokağa taşıyor.

Resmi enflasyonun da yüzde 48,7 ile 20 yılın zirvesine çıkmasında etkili olan yüksek enerji fiyatları, hem işletmelerin ve hanelerin faturalarını hem Merkez Bankası rezervlerini hem de ülkenin cari işlemler dengesini vuruyor.

GAZ, ELEKTRİK VE AKARYAKITTA ZAM YAĞMURU

Pandeminin ilk aylarında dibe vuran enerji fiyatları, kısılan arz, artan talep ve jeopolitik gerilimlerle birlikte hızla arttı.

2020'nin Nisan ayında 20 doların altını gören Brent petrolün varil fiyatı, bugün 94 dolarla son 8 yılın zirvesini gördü.

Benzinin küresel fiyatı son bir yılda galon başına 1,63 dolardan yüzde 66 artışla 2,70 dolar oldu.

7 Şubat 2021'de 6,59 TL olan İstanbul'da motorinin litre fiyatı, bugün 14,60 seviyesinde bulunuyor. Motorinde yıllık zam oranı yüzde 122'ye ulaşırken, zamların önümüzdeki aylarda devam etmesi bekleniyor.

TÜİK'e göre, hanelerin doğalgaz faturası, Ocak 2022'de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 43 oranında zamlandı. Son 4 yıldaki zam oranı ise yüzde 140 oldu.

Yine TÜİK'e göre, hanelerin elektrik faturası da son bir yılda yüzde 95, son dört yılda ise yüzde 247 oranında arttı.

BOTAŞ, sanayide doğalgaz tarifesine sadece son bir yılda yüzde 435 oranında zam yaptı.

MERKEZ'DEN BOTAŞ'A REKOR SATIŞ

Doğalgaz fiyatlarının artmasına içeride tüketim artışı da eklenince, BOTAŞ'ın ithalat faturası da arttı.

Döviz kurları üzerinde baskı yaratmaması için BOTAŞ'ın ihtiyaç duyduğu döviz büyük oranda Merkez Bankası'ndan karşılanınca sadece son üç ayda rezervden döviz satışı 9,7 milyar doları aştı.

Kasımda 2,2 milyar dolar, aralıkta 3,4 milyar dolar olan TCMB'nin BOTAŞ'a döviz satışı, aralıkta 4,2 milyar dolara yükselerek rekor tazeledi.

Böylece TCMB'nin kur korumalı mevduat ve ihracat kaynaklı rezerv gelirlerinin önemli bölümü, enerji ithalatında kullanılmış oldu.

ENERJİ İTHALATI CARİ DENGEYİ BOZDU

2022 yılı Ocak ayında dış ticaret açığı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 240,7 artışla 10,4 milyar dolara yükseldi.

Enerji ürünlerinin de içinde yer aldığı hammadde (ara malları) ithalatının bu dönemde yüzde 70,7 artışla 23,5 milyar dolara yükselmesi, dış ticaret açığındaki artışta etkili oldu.

2020'de 28,9 milyar dolara gerileyen Türkiye'nin enerji ithalatı için gösterge olan ‘mineral yakıtlar, mineral yağlar' kalemindeki ithalat faturası, 2021'de yüzde 74,62 artışla 50,5 milyar dolara yükselmişti.

Artan enerji fiyatlarının etkisiyle kasımda cari denge 2,7 milyar dolar açık verirken, aralık ve ocak aylarında da yüksek enerji ithalatının cari dengeyi olumsuz etkilemesi bekleniyor.
(Sözcü)



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Ekonomi Haberleri

Tümü

Motorin fiyatlarında büyük indirim beklentisi!

Akaryakıt ürünlerinden motorinin litre fiyatında büyük düşüş gerçekleşeceği öngörülüyor.

5 saat önce

Enflasyon verileri açıklandı: ENAG ile TÜİK arasında uçurum!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temmuz ayıyla ilgili enflasyon verilerini kamuoyuyla paylaştı....

1 gün önce

Gersan Elektrik ABD pazarında!

Gersan Elektrik Ticaret ve Sanayi, uluslararası büyüme stratejisi kapsamında önemli bir adım...

2 gün önce

Kadın işsizliği 2005'ten bu yana en düşük seviyede!

Türkiye'de 15 ve daha yukarı yaştaki kadınlarda işsizlik oranı, haziranda yüzde 9,8'e yükselerek...

3 gün önce

İmzalar atıldı: A101'in sahibi CarrefourSA'yı satın aldı!

Aydın Grup bünyesindeki Yeni Mağazacılık, CarrefourSA'nın kontrol hisselerini devralarak...

3 gün önce

İzmir turizminin 6 aylık bilançosunda düşüş yaşandı!

İzmir, 2026 yılının ilk altı ayında 583 bin yabancı ziyaretçiyi misafir etti. Ancak kent, geçen...

3 gün önce

Vestel'den kritik adım: 500 milyon dolarlık borç için...

Vestel Elektronik’in 500 milyon dolarlık borç yeniden yapılandırma sürecinde kritik bir aşamaya...

7 gün önce

Zeytin ve zeytinyağı ihracatçıları finansmanda kolaylık...

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB), ihracatçıların finansmana erişimini...

8 gün önce

Motorine dev zam! İşte güncel fiyatlar...

Orta Doğu'da tırmanan gerilim ve petrol stoklarındaki azalma, akaryakıt fiyatlarını yeniden...

10 gün önce

Merkez Bankası, faiz oranını açıkladı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir...

12 gün önce

Egeli yaş meyve sebze sektörü ihracatını 572 milyon...

Narenciyeden incire, üzümden salça ve turşuya kadar yüzü aşkın ürünü dünya pazarlarına ulaştıran...

12 gün önce

Benzin fiyatları 70 TL'ye yaklaştı: İşte güncel fiyatlar...

Benzinin litresine ortalama 1 lira 29 kuruş zam yapıldı. Zamlı fiyatlar bugün itibarıyla pompaya...

12 gün önce