BIST 100 11.165,44 %0,13 Altın 6.450,91 ₺/gr %1,03 Bitcoin $79.976 %1,76 Dolar 49,84 ₺ %0,00 Euro 55,66 ₺ %0,14 Sterlin 66,51 ₺ %0,11 Gümüş 84,66 ₺/gr %2,15 Ethereum $2.317,82 %2,18 İsviçre Frangı 60,22 ₺ %0,03 Kanada Doları 35,63 ₺ %0,02 Avustralya Doları 35,09 ₺ %0,21 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 13,28 ₺ %0,00 BAE Dirhemi 13,58 ₺ %0,01 Rus Rublesi 0,62 ₺ %0,08 Çin Yuanı 7,49 ₺ %0,04
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Ekonomi Dolar 20 lira olursa ne olur?

Dolar 20 lira olursa ne olur?

Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kamil Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklamalarını değerlendirdi. Yılmaz, Merkez Bankası'nın politikalarının TL varlıklara ilgiyi artırdığını ve rezerv alımlarının faydalı olduğunu belirtti. Ayrıca, TL'nin aşırı değer kazanmasının sanayi ve turizmi olumsuz etkileyeceğini ve kira sınırlamasının kaldırılmasının geçim sıkıntılarını artıracağını vurguladı.

0Yorumlar
Dolar 20 lira olursa ne olur?

Cumhuriyet Gazetesi’nden Remzi Kök’ün haberine göre, Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kamil Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklamalarına dair değerlendirmelerde bulundu.

Şimşek'in, "Fon akışında bizim öngördüğümüzden çok daha büyük bir artış var" sözlerine ilişkin yabancıların ilgisine dair konuşan Yılmaz, şunları söyledi:

"Merkez Bankası'nın son faiz artışı ve seçim yaklaşımı, enflasyonla mücadelenin öncelik haline geldiğini gösterdi. Bu çerçevede Türk Lirası varlıklara ilgi arttı. Yabancılar ve yerliler, TL mevduatlara geçiş yapmaya başladı. Mevcut Merkez Bankası yönetimi teknik olarak doğru politikalar uyguluyor."

 

ŞİMŞEK'İN SÖZLERİ TARTIŞMA YARATTI

Şimşek'in dolar kuruna dair, "Piyasadan döviz almasaydık dolar/TL 30'un altına, 20'li rakamlara düşebilirdi" ifadeleri ise tartışma konusu oldu.

Prof. Dr. Yılmaz, sıcak paranın uzun vadede Merkez Bankası için risk oluşturduğunu belirterek rezervlerin güçlenmesi açısından da bu alımları faydalı bulduğunu söyledi. 

Yılmaz, "Bu alımlar sayesinde piyasadaki TL talep artıyor ve arz dengeleniyor. Ancak Merkez Bankası'nın bu alımları sterilize etmesi gerekiyor. Yani piyasadaki TL bolluğunu kontrol altına alması gerekiyor" dedi.

 

"LİRA DEĞER KAZANIRSA BAZI SEKTÖRLER OLUMSUZ ETKİLENİR"

Dolar/TL'nin değer kazanması halinde bu durumun sanayi ve turizm sektörleri için olumsuz olacağını vurguladı. 

Prof. Dr. Kamil Yılmaz, ihracatın azalmasına ve cari açığın tekrar artmasına neden olacağını da belirterek "Merkez Bankası'nın bu nedenle TL'nin aşırı değer kazanmasına izin vermemesi gerekiyor" dedi.

 

YENİ VERGİLER Mİ GÜNDEME GELECEK?

"Bu sene geçen sene gibi vergi artışı olmayacak" sözlerinin hatırlatılması üzerine ise Kamil Yılmaz, geçen yıl yapılan KDV ve ÖTV gibi dolaylı vergi artışlarının enflasyona katkıda bulunduğunu ve gelir dağılımını bozduğunu belirtti.

Bütçe açığını kontrol altına almak ve gelir dağılımını düzeltmek için vergilendirmede önemli değişikliklere ihtiyaç olduğunu savunarak, "Üst gelir gruplarına yönelik alternatif vergilendirme yöntemleri ve kamu kesiminde tasarruf tedbirleri, bu konuda atılabilecek adımlar arasında yer alıyor" diye konuştu.

 

KİRA SINIRLAMASI KALKMASI NASIL ETKİLEYECEK?

Kiralarda uygulanan yüzde 25'lik tavan zam düzenlemesine ilişkin ise Mehmet Şimşek, "Devam etmesi için bir sebep görmüyorum, etmesi yönünde yapılan bir çalışma da yok. Büyük ihtimalle devam etmez diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Şimşek'in kira fiyatlarına ilişkin sözlerini değerlendiren Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kamil Yılmaz, şunları kaydetti:

"Kira sınırlamasının kaldırılmasının kiracıları zor durumda bırakacak ve  geçim sıkıntılarını daha da artacak. Özellikle asgari ücretli ve sabit gelirliler için bu durumun çok daha zorlayıcı olacak. Kira sınırlamasının kaldırılmasının toplumsal huzursuzluğa ve davalara da yol açacaktır."



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Ekonomi Haberleri

Tümü

Fon Mağdurlarını İlgilendiren Açıklama Geldi: İşte İlk...

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Sekizinci Fon Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nın...

1 gün önce

TÜİK eylül ayı verilerini açıkladı: 2 milyon 967 bin işsiz!

TÜİK’in eylül ayı verilerine göre işsiz sayısı bir ayda 198 bin artarak 2 milyon 967 bine...

2 gün önce

Folkart, İzmir'de bilinirlik ve güvende açık ara lider!

Folkart’ın 2026 yılı için Color Research & Consultancy Araştırma ve Danışmanlık şirketine İzmir...

2 gün önce

Zeytin sektörü ihracatta zorlu bir sezona giriyor

Türkiye, 2026/27 sezonunda sofralık zeytin ve zeytinyağında yüksek rekolte bekliyor....

2 gün önce

Elektrik Sayaçlarında Yeni Dönem: Milyonlarca Abonenin...

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, 2027 sonuna kadar yaklaşık 2,7 milyon Akıllı Sayaç PRO...

3 gün önce

Hazır giyim sektöründe ödüller almıştı: Konkordato...

İzmir’de tekstil sektöründe faaliyet yürüten ve 2022’de gümüş, 2023’te bronz ihracat ödülü alan...

3 gün önce

Emekliye asgari ücret kadar aylık ve ikramiye teklifine...

En düşük emekli aylığı ile bayram ikramiyesinin asgari ücret seviyesine çıkarılmasını öngören...

7 gün önce

Televizyon, Beyaz Eşya ve Mobilya Alacaklar Dikkat:...

Ticaret Bakanlığı, kredi kartı ve tüketici finansmanı dışında kalan senetli alışverişlerde...

7 gün önce

Karluna'nın ürettiği ilk elektrikli araç, İAOSB'ye...

  Karluna   Mühendislik Sanayi ve Ticaret A.Ş. ürettiği ilk aracı İzmir Atatürk...

8 gün önce

İzmir'de genç işsizlik oranı Türkiye'yi 4'e katladı!

EGİAD’ın hazırladığı rapora göre İzmir’de 15-24 yaş grubundaki işsizlik oranı yüzde 21,3 ile...

8 gün önce

Pamuk yetiştiricisi maaliyet kıskacında: İTB'den 'destek'...

Ege Bölgesi’nde pamuk ekim alanları, artan üretim maliyetlerden dolayı geçen sezona göre yüzde...

9 gün önce

Ege Bölgesi’nin 9 aylık ihracatı 33 milyar doları aştı

Ege Bölgesi'nin ihracatı 2026 yılının ocak-eylül döneminde yüzde 3,4 artışla 32 milyar 24...

9 gün önce