BIST 100 13.892,30 %2,41 Altın 6.717,11 ₺/gr %0,05 Bitcoin $76.939 %2,48 Dolar 48,64 ₺ %0,04 Euro 56,17 ₺ %0,07 Sterlin 65,60 ₺ %0,17 Gümüş 99,33 ₺/gr %0,43 Ethereum $2.440,13 %3,60 İsviçre Frangı 59,39 ₺ %0,20 Kanada Doları 34,97 ₺ %0,06 Avustralya Doları 34,68 ₺ %0,13 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,01 Suudi Riyali 12,95 ₺ %0,01 BAE Dirhemi 13,25 ₺ %0,02 Rus Rublesi 0,58 ₺ %0,51 Çin Yuanı 7,25 ₺ %0,02
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Ekonomi Dolar 20 TL’yi aştı: Ekonomistler “bedel ödeyeceğiz” dedi

Dolar 20 TL’yi aştı: Ekonomistler “bedel ödeyeceğiz” dedi

Doların 20 liranın üzerine yerleşmesinin ardından ekonomistler, kur seviyesi için milyarlarca dolar yakıldığını hatırlatarak, “Bedel ödeyeceğiz.” dedi.

0Yorumlar
Dolar 20 TL’yi aştı: Ekonomistler “bedel ödeyeceğiz” dedi

Cumhuriyet Gazetesi’nden Ali Can Polat’ın haberine göre, Mali piyasalarda seçimin ikinci turu öncesi son işlem günü dalgalı seyretti. Borsa İstanbul birinci tur öncesi gibi toparlanarak 4 bin 500 seviyesini aşarken dolar/TL ise hükümetin tüm baskılarına  karşın tarihi seviyesini aşarak 20 liranın üzerine yerleşti.

Zaten Kapalıçarşı ve bankalar arası piyasada, işlemler uzun zamandır özellikle satış yönünde 21 liranın üstündeydi. Uzmanlar ise Merkez Bankası’nın seçim öncesi “Dolar 20 TL” algısı oluşmaması için milyarlarca dolar döviz yaktığını anımsatarak Türkiye’yi bekleyen tehlikelere dikkat çekti.

 

‘TL FAİZLER ARTACAK’

“Zaten dolar serbest piyasada uzun zamandır 21 liradan satılıyor. 20 liradan dolar alabilen yok ki” diyen Dr. Murat Kubilay, Türkiye’de dolar kurunun döviz talebinden ziyade yüksek cari açıktan dolayı arttığını belirtti. Kubilay şöyle devam etti: “Bu sebeple 21 lirada kalması da mümkün değil. Haftaya eğer bir sermaye kısıtlaması olmazsa döviz kurunda hızlı bir artış göreceğiz.”

Ayrıca taksitli nakit avansa erişim gibi kısıtlamaların seçim sonrası mutlaka olacağını ifade eden Kubilay, Türkiye’nin yaz sonuna kadar çok hissetmese de bu politikaların bedelini sonbaharda acı bir şekilde ödeyeceğini söyledi.

Körfez’den depo edilen paraların ve Rusya yardımlarının da işe yaramadığını söyleyen Prof. Dr. Cem Başlevent, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kazanması ihtimalinde doları tutmak için izlenebilecek tek yolun TL mevduat faizlerinin daha da yükselmesi olduğunu belirtti. Başlevent sözlerini şöyle sürdürdü: “Doların baskılanarak tutulmayacağını milyar dolarlar yakarak öğrendiler. Artık TL mevduat faizlerini serbest bırakarak düşük faiz söyleminden üstü kapalı bir şekilde vazgeçeceklerini düşünüyorum.”

 

‘ARJANTİN BENZERİ’

TEPAV Direktörü Dr. Burcu Aydın Özüdoğru da sosyal medyadan şu yorumu yaptı: “Seçim öncesi dolar/TL 20’nin altında kapansın mücadelesi veriliyor. Faiz politikasıyla yangın körükleniyor. Cephaneye baksak net rezervler eksiye düşmüş. Merkez Bankası için en uzun işgünü.” Prof. Dr. Hakan Kara ise ekonomide yaşananları fırtınaya benzeten bir sosyal medya paylaşımına “Kusursuz fırtına daha çok dışsal faktörleri çağrıştırıyor, bizimki daha çok ‘Kendim ettim kendim buldum’ durumu” dedi.

Ayrıca Reuters’a konuşan Prof. Dr. Daron Acemoğlu, rezervlerdeki duruma atıfla “Şu anki durumun devam edemeyeceğine kani oldum” dedi. Acemoğlu, Arjantin benzeri bir durum söz konusu olduğunu vurguladı.

 



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Ekonomi Haberleri

Tümü

TCMB rezervlerinde düşüş sürüyor: Üç haftada 4,6 milyar...

TCMB’nin toplam rezervlerinde düşüş üçüncü haftaya taşındı. Tarihi zirvesinden bu yana önemli...

7 saat önce

Akaryakıtta dev zam kapıda: Motorin 100 TL'ye yaklaştı!

Akaryakıt fiyatlarında hareketlilik devam ediyor. Son alınan bilgilere göre, motorine yeni bir...

1 gün önce

Kaçak Alkol İçin Yeni Önlem! Aroma Vericilerin Satışına...

Tarım ve Orman Bakanlığının yeni yönetmeliğiyle aroma vericilerin kullanımına ilişkin önemli...

1 gün önce

İşçiler üretimi durdurdu, Smart rotayı Anadolu’ya çevirdi!

Aliağa'da sendika değiştirdikleri için arkadaşlarının işten çıkarılmasına tepki gösteren Smart...

1 gün önce

TCMB faiz kararını açıkladı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir...

5 gün önce

ABD'nin İran yaptırımlarında Türkiye detayı: İzmirli...

ABD Hazine Bakanlığı, İranlı havayolu şirketi Mahan Air ile bağlantı halinde olduğu ifade edilen...

6 gün önce

Piyasa değeri 57 milyar dolar düşmüştü... Nike,...

Nike, piyasa değerindeki sert düşüş sonrasında Wall Street’in en büyük şirketlerini takip eden...

6 gün önce

Interfresh Eurasia üçüncü kez İzmir’de sektörü buluşturdu

Türkiye’nin yaş meyve sebze sektörünün önemli uluslararası buluşmalarından Interfresh Eurasia...

7 gün önce

İzmir ekonomisinin başkanlarından seçimler öncesi son...

İzmir Oda ve Borsaları, seçimlerden önceki son ortak yönetim kurulu toplantısını gerçekleştirdi....

8 gün önce

Akaryakıtta yükseliş sürüyor: Motorin 90 TL'yi geçti!

Petrol fiyatlarındaki yükselişle benzin, motorin ve LPG'ye zam geldi.

11 gün önce

Başkan adayı Karabağlı vizyonunu açıkladı: Hedefim...

EBSO Yönetim Kurulu Başkan Adayı Mustafa Karabağlı, gerçekleştirdiği basın toplantısında,...

12 gün önce

Ege kuru meyvesi Avrupa ile bağlarını güçlendiriyor

FRUCOM, Waren-Verein ve NZV yöneticileri EİB’nin davetiyle Türkiye’ye gelerek üreticiler,...

12 gün önce