Dolar güne yeni zirveyle başladı
Dolar-TL kuru 30,60 ile yeni zirvesini gördü.
Dolar/TL, Eylül 2023'ten beri devam eden kademeli yükseliş trendini sürdürerek 30,60 civarında güne başladı.
Piyasalar Merkez Bankası'ndaki (TCMB) başkan değişiminin ardından yarın açıklanacak enflasyon raporundaki mesajları bekliyor.
Hazine dün iç piyasada 899 milyon Euro borçlanma gerçekleştirdi. İç veri gündeminde bugün saat 17.30'da ocak ayı Hazine nakit dengesi verisi yer alıyor.
Dolar/TL düzenli kayıplarına devam ederek Cuma gününü 30,46 civarında tamamlamıştı. Dolar/TL bugün güne 30,60 civarında başladı. Tarihi zirve illikit piyasada görülen 30,6125 seviyesinde.
Bu verilere göre TL, ocak ayında dolar karşısında yüzde 2,7 değer kaybetti. Yılbaşından beri TL'nin dolar karşısındaki kaybı ise yüzde 3,5 oldu.
REZERV KAYBI SÜRÜYOR
Bankacılık sistemindeki likitide fazlası yaklaşık 100 milyar TL seviyesinde. Bankacılar TCMB rezervlerinde 2 Şubat haftasında da düşüşün devam ettiğini hesaplıyor.
Bankacıların hesaplamalarına göre geçen hafta TCMB brüt rezervinin yaklaşık 1,5 milyar dolar azalışla 135,5 milyar dolara gerileyecek. Net rezervin ise geçen hafta yaklaşık 2,5 milyar dolar azalışla 28 milyar dolara, swap hariç net rezervin ise 1 milyar dolar azalışla eksi 44,5 milyar dolara gerileyeceğini gösteriyor.
Hafta sonunda TCMB başkanı olarak atanan Fatih Karahan, ilk açıklamasında, "...güçlü ekibimizle dezenflasyonu sağlamaya yönelik çalışmalarımıza kararlılıkla devam ediyoruz. Enflasyon, hedefimizle uyumlu seviyelere gerileyene kadar, gereken parasal sıkılığı korumakta kararlıyız" dedi.
Enflasyon beklentilerini ve fiyatlama davranışlarını yakından takip ettiklerini belirten Karahan enflasyon görünümünde herhangi bir bozulmaya "kesinlikle" izin vermeyeceğini söyledi.
Erdoğan geçmişte TCMB başkanlarını faiz artışı kararları nedeniyle görevden aldığı için piyasalar görev değişimini sorguladı ancak bu kısa sürdü. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek başta olmak üzere verilen mesajlar ile birlikte kısa sürede başkanlık değişiminin ekonomi politikalarında anlamlı bir değişim getirmeyeceğini konusunda piyasa hemfikir oldu.
ENFLASYON GELİŞMELERİNİN PARA POLİTİKASINA OLASI ETKİSİ
Ocak ayına ilişkin enflasyon verileri ve başkanlık değişimi ardından piyasa TCMB'nin Perşembe günü yayımlayacağı enflasyon raporunu daha yakından izlemeye başladı. Yatırımcılar yüksek enflasyonun para politikasına yeni bir etki yaratıp yaratmayacağına takip edecek.
Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ekonomi yönetiminin geçici olarak nitelendirdiği etkilerle ocakta aylık yüzde 6,7 ile belirgin bir artış gösterirken piyasa yıllık yüzde 64,86 seviyesindeki enflasyonun yeni faiz artışı ya da faizlerin daha uzun süre yüksek tutulması gibi etki yaratıp yaratmayacağını izleyecek.
Merkez Bankası üç ay önceki enflasyon raporunda TÜFE'nin 2024 yılı sonunda orta noktası yüzde 36 olmak üzere yüzde 30 ile yüzde 42 aralığında gerçekleşeceği; 2025 yılı sonunda ise yüzde 14 seviyesine gerileyeceği ve orta vadede yüzde 5 hedefine yakınsayarak istikrar kazanacağını öngörmüştü. TÜFE için yıl sonu piyasa tahminleri yüzde 45'e yakın.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Dolar ve Euro bugün ne kadar, kaç TL?
ABD'de enflasyonun nisanda aylık bazda beklentilerin altında gerçekleşmesi sonrası dolardaki son...
Dolar ve euroda yükseliş sürüyor: Güne rekorla başladı
Merkez Bankası'nın politika faizi kararı öncesi dolar ve euroda yaşanan hareketlilik devam...
Dövizde 'Haniye' etkisi! Dolar rekor tazeledi
İstanbul serbest piyasada dün günü 33,0620 liradan kapatan dolar 33,1770 liradan, günü 35,8340...
Ekonomi Haberleri
TümüFon Mağdurlarını İlgilendiren Açıklama Geldi: İşte İlk...
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Sekizinci Fon Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nın...
TÜİK eylül ayı verilerini açıkladı: 2 milyon 967 bin işsiz!
TÜİK’in eylül ayı verilerine göre işsiz sayısı bir ayda 198 bin artarak 2 milyon 967 bine...
Folkart, İzmir'de bilinirlik ve güvende açık ara lider!
Folkart’ın 2026 yılı için Color Research & Consultancy Araştırma ve Danışmanlık şirketine İzmir...
Zeytin sektörü ihracatta zorlu bir sezona giriyor
Türkiye, 2026/27 sezonunda sofralık zeytin ve zeytinyağında yüksek rekolte bekliyor....
Elektrik Sayaçlarında Yeni Dönem: Milyonlarca Abonenin...
EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, 2027 sonuna kadar yaklaşık 2,7 milyon Akıllı Sayaç PRO...
Hazır giyim sektöründe ödüller almıştı: Konkordato...
İzmir’de tekstil sektöründe faaliyet yürüten ve 2022’de gümüş, 2023’te bronz ihracat ödülü alan...
Emekliye asgari ücret kadar aylık ve ikramiye teklifine...
En düşük emekli aylığı ile bayram ikramiyesinin asgari ücret seviyesine çıkarılmasını öngören...
Televizyon, Beyaz Eşya ve Mobilya Alacaklar Dikkat:...
Ticaret Bakanlığı, kredi kartı ve tüketici finansmanı dışında kalan senetli alışverişlerde...
Karluna'nın ürettiği ilk elektrikli araç, İAOSB'ye...
Karluna Mühendislik Sanayi ve Ticaret A.Ş. ürettiği ilk aracı İzmir Atatürk...
İzmir'de genç işsizlik oranı Türkiye'yi 4'e katladı!
EGİAD’ın hazırladığı rapora göre İzmir’de 15-24 yaş grubundaki işsizlik oranı yüzde 21,3 ile...
Pamuk yetiştiricisi maaliyet kıskacında: İTB'den 'destek'...
Ege Bölgesi’nde pamuk ekim alanları, artan üretim maliyetlerden dolayı geçen sezona göre yüzde...
Ege Bölgesi’nin 9 aylık ihracatı 33 milyar doları aştı
Ege Bölgesi'nin ihracatı 2026 yılının ocak-eylül döneminde yüzde 3,4 artışla 32 milyar 24...